4 Απριλίου 2013

Εκπομπή " Αφετηρία" Στιγμές διαίρεσης & στιγμές ενότητας του ελληνισμού




Ένα διαχρονικά επίκαιρο θέμα αποτελεί το αντικείμενο της εκπομπής «ΑΦΕΤΗΡΙΑ» που θα προβληθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 στις 9.00 το βράδυ στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ».


Πρόκειται για ένα δρομολόγιο στον χρόνο και στην ιστορία από τον εμφύλιο της περιόδου 1823 – 1825 και από τον εθνικό διχασμό της περιόδου 1914 – 1922 μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά, τον εμφύλιο σπαραγμό, τη δικτατορία της 21ης Απριλίου και την τραγωδία της Κύπρου.
Τις διαμάχες, τους διχασμούς και τους εμφύλιους τους εκμεταλλεύτηκαν και ξένες δυνάμεις της εποχής για να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, από τότε. Τους ξένους όμως τους χρησιμοποίησαν και κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες της εποχής για να επικρατήσουν αλλά και, στη συνέχεια, να νέμονται την εξουσία.
Αφορμή για το θέμα της εκπομπής ήταν τρία σημαντικά ιστορικά γεγονότα που ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα αυτό το διάστημα, α) με αφορμή την επανάσταση του 1821 που γιορτάσαμε πριν από λίγες ημέρες, αλλά και τον διχασμό που επακολούθησε, β) με αφορμή την έναρξη του εμφύλιου στην Ελλάδα που ξεκίνησε από το Λιτόχωρο το 1946 το βράδυ της 30ης Μαρτίου προς ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου, αλλά και γ) με αφορμή τον ξεσηκωμό των Ελλήνων αδελφών της Κύπρου, την 1η Απριλίου του 1955, αλλά και το διχασμό που επίσης επακολούθησε.
Μιλούν ο συγγραφέας – ιστορικός Σωτήρης Μασταγκάς, ο εκπαιδευτικός Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος καθώς και ο 97χρονος σήμερα Ιωάννης Βλαχόπουλος, αντιστασιακός κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Στην επιμέλεια της παρουσίασης είναι Ανδρέας Γαλανός, ο οποίος μαζί με τη Θένια Ερμείδου και τους καλεσμένους της εκπομπής επιχειρούν να απαντήσουν στα «γιατί» των ελληνικών διχασμών και των εμφύλιων στην Ελλάδα, να υπενθυμίσουν τις οδυνηρές συνέπειες αυτών των καταστάσεων αλλά και να φέρουν στην επιφάνεια της επικαιρότητας το τι μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρξει ενότητα σήμερα εν μέσω κρίσης.
Στη σκηνοθεσία, στη λήψη των συνεντεύξεων και στο μοντάζ της εκπομπής είναι ο Ηλίας Ερμείδης. Οι συνεντεύξεις επενδύονται με τηλεοπτικό υλικό που διατέθηκε από το πλούσιο αρχείο της «ΕΡΜΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !