29 Απριλίου 2013

Γ.Κωνσταντόπουλος: Η Ανεργία των Νέων – Μια πρόκληση για την Ε.Ε.



Να ανακυκλώνουν τα οφέλη που έχουν από την κρίση τα μέλη του Ευρωπαϊκού Βορρά προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Νότου, ζήτησε ο βουλευτής Πιερίας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος κατά 


την σύνοδο των Προέδρων των Επιτροπών Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Καινοτομίας και Επιχειρήσεων στο Δουβλίνο, όπου και παραβρίσκεται.

Η ανεργία και ιδιαίτερα η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ε.Ε.. Αρχικά, το ζήτημα φαινόταν να αφορά περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Νότο, με την Ισπανία και την Ελλάδα να παρακολουθούν τους δείκτες της ανεργίας του να ανέρχονται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Όμως στην πορεία και αρκετά σύντομα, έγινε προφανές σε όλους ότι η ανεργία ως χιονοστιβάδα απειλεί όλες τις χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ.

Η Ελλάδα πέτυχε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χάρη στις προσπάθειες που έγιναν τα 3 τελευταία χρόνια. Μια δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προηγούμενο για κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ. Συνέπεια αυτής της «βίαιης» δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι κυρίως το πρόβλημα της ανεργίας και της ύφεσης.          

  Είμαστε για 6η συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες ύφεσης, η οικονομία σωρευτικά έχει χάσει το 25%, η ανεργία κινείται στο 27,6% και, ειδικότερα η ανεργία στις ηλικιακές κατηγορίες κάτω των 25 ετών κινείται στο δραματικό επίπεδο του 60%. Και αυτό παρά τη βελτίωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

            Το δε ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική προοπτική (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, αναμένει για την Ελλάδα συρρίκνωση 4,2% καθώς και ανάκαμψη 0,6% το επόμενο έτος. Εξακολουθεί δε να προβλέπει ότι η ανεργία στη χώρα μου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα: εκτιμά ότι το 2013 θα συνεχίσει να κινείται στο  27% και το 2014 στο 26% σημειώνοντας μικρή κάμψη.

            Επιτρέψτε μου, σ’ αυτό το σημείο, να επικαλεστώ τα ίδια τα λόγια του, παριστάμενου σήμερα εδώ, Επιτρόπου για την απασχόληση κ. László Andor : Η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης. Οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο. 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για να επιτύχουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να δώσουν στα άτομα μια πραγματική ευκαιρία ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση• η Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρόσφατης δέσμης της για τις κοινωνικές επενδύσεις, υποδεικνύει τρόπους για τον σκοπό αυτό. 

Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη: τόσο στο εσωτερικό των επιμέρους κρατών όσο και μεταξύ τους. Μόνον αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.
            Όπως γίνεται κατανοητό, απ’ όλους θέλω να πιστεύω, είναι αδύνατον οποιαδήποτε  κοινωνία του δυτικού κόσμου να ανεχτεί ανεργία στις νεαρές ηλικίες της τάξης του 60%, ούτε ανεργία στο σύνολο της τάξης του 27%.
            Η αναχαίτιση της ανεργίας και η άμεση αντιμετώπισή της είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την ίδια την ύπαρξη και το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

            Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού είναι εντυπωσιακή. Η ανάσχεση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Εργασίας εργάζεται ώστε να προχωρήσουν  προγράμματα που  στοχεύουν σε παροχή εργασίας σε νέους ανέργους, σε ανέργους  άνω των 55 ετών και σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενους.

 Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα ζητήσει μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση μιας μεγάλης παρέμβασης για την αναχαίτιση της ανεργίας.

            Όμως μόνο οι δράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν αρκούν. Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη εντός της ίδιας της ΕΕ.

             Θα πρέπει να δεχθούμε ως βασική αρχή ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των κρατών - μελών του ευρωπαϊκού νότου, θα πρέπει τα κράτη - μέλη του ευρωπαϊκού βορρά είτε να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη που έχουν από την κρίση, προς τα κράτη - μέλη του ευρωπαϊκού  νότου, για παράδειγμα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω άμεσων επενδύσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ή αυτό που έγινε για την Ελλάδα τον προηγούμενο Νοέμβριο μέσω αποδοχής της μείωσης του επίσημου χρέους των κρατών - μελών του ευρωπαϊκού νότου, είτε να δεχτούν να έχουν  υψηλότερο πληθωρισμό από το  μέσο όρο της Ευρωζώνης, είτε με συνδυασμό και των δυο αυτών πραγμάτων.

            Όσα μόλις προανέφερα δεν έχουν γίνει ακόμη δεκτά από την Ευρωζώνη. Είναι όμως κοινή λογική. Όλη η ακαδημαϊκή ανάλυση δείχνει ότι η Ευρωζώνη οφείλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά, φοβούμαι πως η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης θα κινδυνεύσει και οι κοινωνικές εντάσεις θα οξυνθούν σε βαθμό επικίνδυνο όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στον πυρήνα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !