28 Μαρτίου 2013

Δημοπρατούνται τα Δίκτυα αποχέτευσης σε οικισμούς του Δήμου Αγιάς




Κώστας Αγοραστός: «Δυο μεγάλα έργα για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας»


Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για τον Δήμο Αγιάς. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα την έγκριση δημοπράτησης για δυο έργα που αφορούν «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων των οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας, Βελίκας και της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας προϋπολογισμού 11.750.000,00 € (με ΦΠΑ) και «Ολοκλήρωση Δικτύου Αποχέτευσης Δ.Κ. Αγιάς», προϋπολογισμού 2.280.000,00 €  (με ΦΠΑ).
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για δυο μεγάλα έργα υποδομής, που σηματοδοτούν την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων με την αποχέτευση στην παραλιακή ζώνη αλλά και την πόλη της Αγιάς. Η υλοποίηση των έργων αυτών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον Δήμο αφ’ ενός γιατί για οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων επιβάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία δικτύων ακαθάρτων και αφ’ ετέρου για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός μας, σε έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον  και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών υλοποιείται κανονικά. Ως αιρετή περιφερειακή αρχή συνεχίζουμε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής για τον τόπο μας. Η χρηματοδότηση και για τα δύο έργα αυτά είναι εξασφαλισμένη από το τομεακό ΕΣΠΑ».
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για βασικά έργα υποδομής τα οποία θέτουν τις βάσεις για μια αειφορική ανάπτυξη, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων για το Δήμο Αγιάς». Παράλληλα ο  κ. Γκουντάρας ευχαρίστησε θερμά τις Τεχνικές Υπηρεσίας της αιρετής Περιφέρειας τους συνεργάτες της ΔΕΥΑ Αγιάς καθώς και τη ΔΕΥΑ Λάρισας για την καθοριστική συμβολή τους στο να μπορέσει το έργο αυτό να δημοπρατηθεί.
Το έργο υλοποιεί ως τελικός δικαιούχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από Προγραμματική Σύμβαση με τον κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Αγιάς και η χρηματοδότησή του γίνεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Βελίκας, Κ. Σωτηρίτσας και Αγιοκάμπου του Δήμου Αγιάς. Επιπλέον προβλέπεται η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης της Αγιάς και το δίκτυο αποχέτευσης του Μεταξοχωρίου που αποτελεί ενιαίο οικιστικό συγκρότημα με την Αγιά. Αναλυτικά πρόκειται να κατασκευαστούν:
- Ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίκτυο αποχέτευσης συνολικού μήκους 37 χιλιομέτρων και 9 Α/Σ για τους οικισμούς Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας
- Ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίκτυο αποχέτευσης της Αγιάς συνολικού μήκους 4ων χιλιομέτρων και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Μεταξοχωρίου μήκους 4,2 χλμ.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
- Αγωγοί αποχέτευσης που θα κατασκευαστούν στους οικισμούς Βελίκας, Κ.
Σωτηρίτσας και Αγιοκάμπου: (α) Αγωγοί PVC 14.550μ, (β) Αγωγοί PE 14.930μ και
(γ) Αγωγοί HDPE 7.885μ. Και στους τρεις οικισμούς, τα λύματα μέσω των δικτύων
των αγωγών οδηγούνται με βαρύτητα στις θέσεις των αντλιοστασίων. Στη συνέχεια
καταθλίβονται στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων μέσω του δικτύου
αντλιοστασίων και ωθητικών αγωγών. Οι κεντρικοί συλλεκτήρες καθώς και όσοι από
τους υπόλοιπους αγωγούς τοποθετούνται κάτω από τον υπόγειο ορίζοντα,
αποτελούνται από αγωγούς πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) διπλού
δομημένου τοιχώματος. Σύμφωνα με τη χάραξη του δικτύου βαρύτητας τα λύματα
καταλήγουν μέσω των βασικών αγωγών στους κεντρικούς συλλεκτήρες επί της
παραλιακής οδού, επί της οποίας οι υψομετρικές διακυμάνσεις είναι ελάχιστες. Η
συγκέντρωση των λυμάτων γίνεται κατά περιοχές σε 9 αντλιοστάσια στο παραλιακό
μέτωπο των οικισμών. Τα 9 αντλιοστάσια μοιράζονται ανά 3 στις παραλίες των τριών
οικισμών. Όλα τα αντλιοστάσια έχουν παρόμοια λειτουργία, εκτός από το Α7 που
λειτουργεί ως κεντρικό και συγκεντρώνει τα λύματα από τα υπόλοιπα αντλιοστάσια.
Τέλος από το Α7 τα λύματα προωθούνται στην ΕΕΛ. Για όλους τους ωθητικούς
αγωγούς θα χρησιμοποιηθούν πλαστικοί σωλήνες από πολυαιθυλένιο (PE) 3ης
γενιάς , ονομαστικής πίεσης PN 16atm.

- Η κατασκευή αγωγών για την ολοκλήρωση του δικτύου της Αγιάς θα είναι μήκους
4.000μ και το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Μεταξοχωρίου μήκους 4.210μ, το οποίο αποτελεί ενιαία οικιστική ενότητα με την Αγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !