3 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για επικίνδυνα μπάζα με αμίαντο στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης


Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
-Υγείας
Θέμα: «Εκατοντάδες τόνοι από μπάζα εγκαταλειμμένοι σε κοντινή απόσταση από το χωριό Γέφυρα στη Θεσσαλονίκη».
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια εκατοντάδες τόνοι από μπάζα αναμεμειγμένοι με αμίαντο βρίσκονται εγκαταλειμμένοι σε κοντινή απόσταση από το χωριό Γέφυρα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, έπειτα από αυτοψία που διενήργησε πρόσφατα η Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Trastic-EnterprisesLTD -της πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ- εκατοντάδες τόνοι από μπάζα, αναμεμειγμένοι με αμίαντο, βρίσκονται σε έκταση 2-3 στρεμμάτων στην αυλή της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την αναφορά της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διαπιστώθηκαν αποθέσεις από προϊόντα αμίαντου, κυρίως αμιαντοσκεπές και αμιαντοσωλήνες που λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος παραμονής έχουν υποστεί φθορές. Επίσης, σε ορισμένα σημεία στην πίσω αυλή της βιομηχανίας εντοπίστηκε ακόμη και πρώτη ύλη (ίνες) αμιάντου εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες.
Αίτημα των κατοίκων της περιοχής, από το έτος 2004, είναι να απομακρυνθεί ο άκρως επικίνδυνος αμίαντος.
Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα αμιάντου είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, όταν σπάσουν ή φθαρούν, δεδομένου ότι απελευθερώνονται ίνες, οι οποίες με την αναπνοή εισέρχονται στις κυψελίδες των πνευμόνων. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις μεταβολίσει ή να τις αποβάλει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να προκληθεί φλεγμονή, καρκίνος του πνεύμονα, βρογχικός καρκίνος και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η χρήση αμιάντου, κυρίως στις κατασκευές, έχει απαγορευτεί από το έτος 2005 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η παραγωγή του έχει υποδιπλασιαστεί από το 1988, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σε 100.000 ανέρχονται κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι-θύματα του αμιάντου παγκοσμίως.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Δεδομένου ότι η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει από 1.1.2005 τη χρήση αμιάντου λόγω της υψηλής επικινδυνότητάς του, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση απομάκρυνση των μεγάλων ποσοτήτων αμιάντου από την περιοχή Γέφυρα Θεσσαλονίκης, ώστε να πάψει να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων καθώς και το φυσικό της περιβάλλον;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !