13 Νοεμβρίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας


Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια κατέθεσε σήμερα η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ. Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου σχετικά με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Ίλιον, όταν αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά προσπαθώντας να ελέγξουν όχημα ως κλεμμένο.
Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη & Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια
ΘΕΜΑ: Εξοπλισμός και εκπαίδευση της ΕΑ με αφορμή το περιστατικό στο Ίλιον όταν αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά προσπαθώντας να ελέγξουν όχημα
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι έχουν εισέλθει αξιοκρατικά στο Σώμα με αδιάβλητες εξετάσεις, αντιμετωπίζουν πλέον σήμερα το οργανωμένο έγκλημα με σαφείς ελλείψεις στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, γεγονός που θέτει καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Απαριθμούμε ενδεικτικά τα κάτωθι:
Τα οχήματα δεν διαθέτουν πλέγμα στο πίσω κάθισμα για προστασία. Δεν διαθέτουν, επίσης, μόνιμη κάμερα, απαραίτητη για τη διερεύνηση υποθέσεων συμπλοκών, αντιδικιών κ.λπ. Το σύστημα που έχει τοποθετηθεί σε αριθμό οχημάτων το οποίο σκανάρει αυτόματα πινακίδες και κατόχους συνήθως δεν λειτουργεί. Το ίδιο δεν λειτουργεί συνήθως το σύστημα τερματικού Η/Υ επικοινωνίας με το οποίο γίνεται ο προληπτικός -και μη- έλεγχος οχημάτων και κατόχων. Υπάρχουν δε δύο διακριτά τηλεφωνικά κέντρα, ένα για την Άμεσο Δράση και ένα για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα, κλπ.
Πολλά μέλη της ΕΑ λόγω ακαταλληλότητας του εξοπλισμού, αγοράζουν αλεξίσφαιρα, μπότες, ακόμη και όπλα, αντί να τους χρεώνονται κατάλληλα από την υπηρεσία.  Οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΑ σπάνια παρακολουθούν 5μερα σεμινάρια -αντί για μόνιμη δια βίου εκπαίδευση (& με e-learning)- Δεν γυμνάζονται σωματικά και –το χειρότερο- στη σκοποβολή. Θα μπορούσε να τους δοθεί πρόσβαση σε δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ. με υποχρεωτική παρουσία και μοριοδότηση στην προαγωγή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εκγύμναση σε ιδιωτικό γυμναστήριο -συνήθως με 20 ευρώ τον μήνα.
Δεν υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια μέτρησης της αποτελεσματικότητας τους, παρά μόνο ποσοτικά (αριθμός συλλήψεων, προσαγωγών). Δεν (τους) γίνονται προληπτικά ψυχολογικά τεστ, παρά μόνο αφού εκδηλωθεί κάποιο περιστατικό, ενώ δεν υπάρχει και μόνιμος μηχανισμός παροχής ψυχολογικής υποστήριξης.
Ακόμη, τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων έχουν ανεπαρκείς προδιαγραφές ασφαλείας και ανθρώπινης διαβίωσης. Τέλος, το νομικό καθεστώς της δράσης της αστυνομίας π.χ. προϋποθέσεις χρήσης βίας, χρήσης όπλου, τοποθέτηση χειροπέδων είναι πεπαλαιωμένο και ασαφές στις σημερινές συνθήκες. Το δε δικαιικό σύστημα είναι αναχρονιστικό. Υπάρχει περίπτωση όπου δεν διατάσσεται προσωρινή κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης και νέων εγκλημάτων, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνεται και τρεις φορές την ίδια εβδομάδα το ίδιο πρόσωπο και κάθε φορά να αφήνεται ελεύθερο μέχρι τη δικάσιμο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε τι θα κάνετε για όλα τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !