19 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Η παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» επέλεξε, ως πολιτική στάση, να μην παραστεί στον απολογισμό της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2011 ώστε να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία της μια διοίκηση που ήλθε να παρουσιάσει ένα ανύπαρκτο έργο που αφορά στο 2011, και μάλιστα, ένα χρόνο μετά, δύο μόλις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012!

Ένα πράγμα έχει να παρουσιάσει η σημερινή διοίκηση και αυτό είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Εξαγγελίες, διγλωσσία, ερασιτεχνισμό, απανωτές αποτυχίες, αναποτελεσματικότητα, αδιαφάνεια και παταγώδεις γκάφες.
Άλλωστε ο ίδιος ο δήμαρχος, όταν του ασκήθηκε κριτική σε πολλούς τομείς από την αντιπολίτευση, αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια την αποτυχία του, στη διάρκεια Δημοτικών Συμβουλίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι» και «Προφανώς αποτύχαμε».
        Αυτήν την αποτυχία διαπιστώνουν καθημερινά οι Θεσσαλονικείς σε όλους τους τομείς:

Καθαριότητα: Όσες φορές χρειάστηκε ως δημοτική παράταξη η «Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» να βοηθήσουμε τη διοίκηση υπερψηφίζοντας έκτακτα κονδύλια για επισκευή ή αγορά απορριμματοφόρων, το κάναμε με αίσθημα ευθύνης. Ωστόσο, υλοποίηση δεν είδαμε ποτέ. Αντίθετα, είδαμε την παραίτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου.
Η μάχη της καθαριότητας χάθηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη και η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στα σκουπίδια. Οι εξαγγελίες του για την καθαρή Θεσσαλονίκη στους πρώτους έξι μήνες της θητείας του διαψεύστηκαν στην πράξη.
Σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει το διαγωνισμό των 2.300.000€ για την επισκευή των απορριμματοφόρων εξαιτίας των παρατυπιών που έγιναν κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η διοίκηση  με τους επικίνδυνους χειρισμούς της, οδηγεί την υπόθεση της επισκευής των απορριμματοφόρων σε αδιέξοδο με τραγικές συνέπειες για την υγιεινή και την εικόνα της πόλης. Τα σκουπίδια κατακλύζουν τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες, όλες τις γειτονιές απ΄ άκρη σ΄ άκρη του Δήμου. Οι κάδοι τόσο των σκουπιδιών όσο και της πολυδιαφημισμένης ανακύκλωσης είναι μόνιμα εστίες μόλυνσης. Δεν πλένονται πια, δεν απολυμαίνονται γιατί απλούστατα ποτέ δεν είναι άδειοι αλλά πάντοτε ξεχειλίζουν από σκουπίδια. Και αν η κατάσταση σε κεντρικούς δρόμους είναι επιεικώς ανεκτή, είναι απαράδεκτη στις γειτονιές ενώ στα στενά των δημοτικών διαμερισμάτων επικρατεί το χάος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη αρμόδια Διεύθυνση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης η Θεσσαλονίκη γέμισε ποντίκια, λόγω του συνδυασμού των κλιματολογικών συνθηκών και των συσσωρευμένων εστιών απορριμμάτων, με τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τέλος, οι εργαζόμενοι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν, συναντούν την αμφισβήτηση και τη χλεύη του ίδιου του δημάρχου, που μιλά για τεμπέληδες και χαρακτηρίζει έτσι τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη της καθαριότητας και, μάλιστα, χωρίς καν έστω τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, αφού δεν τους τα προμηθεύει η διοίκηση.

Οικονομικά: Οι αλχημείες του οικονομικού επιτελείου διαδέχονται η μία την άλλη προκειμένου να καλυφθούν αστοχίες και λάθη. Οι συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού (όπως και του τεχνικού προγράμματος)  έχουν γίνει τα πιο επαναλαμβανόμενα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε Συμβούλιο υπάρχουν κατά μέσον όρο 4-5 αναμορφώσεις.
Πρακτικές που καταδίκαζε με σφοδρότητα, όταν συνέβαιναν, ως αντιπολίτευση η σημερινή διοίκηση, όπως οι απευθείας αναθέσεις, τώρα τις ακολουθεί με ευλαβική συνέπεια. Οι προτάσεις της διοίκησης καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι όταν προωθούνται για έγκριση είτε από την Περιφέρεια, είτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω των παρατυπιών και της ανεπάρκειας που παρουσιάζουν οι φάκελοι οι οποίοι υποβάλλονται. Μεγάλα ποσά διατίθενται σε σκοπούς αμφίβολης χρησιμότητας και περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πολλές φορές εκτός ημερησίας διατάξεως, τις πρώτες πρωινές ώρες, με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Επίσης, η αναλγησία που χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική εντοπίζεται πέρα από τα άλλα στο ότι κατασπαταλώνται διάφορα ποσά ενώ οι διοικούντες αρνούνται πεισματικά να κάνουν δεκτή την πρόταση μας για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών ατόμων που έχουν απόλυτη ανάγκη αρωγής και προστασίας, όπως συμπολίτες μας με αναπηρία σε μεγάλο βαθμό, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άγαμες μητέρες, άνεργοι, με εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, και επαγγελματίες της πόλης που επλήγησαν σοβαρότατα από τα έργα του Μετρό.

Αγορά: Ο δήμαρχος αποδείχθηκε ο δυνάστης της αγοράς της Θεσσαλονίκης, ο εφιάλτης των εμπόρων και των επαγγελματιών. Σε μια εποχή που η αγορά ψυχορραγεί έρχεται η διοίκηση να βάλει την ταφόπλακα και το λουκέτο σε ετοιμόρροπες επιχειρήσεις επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα τόσο για πινακίδες όσο και για άλλες περιπτώσεις, που πολλές φορές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Στάθμευση-πεζοδρομήσεις: Χωρίς καμία διαβούλευση, σχεδιασμό και ολοκληρωμένη μελέτη, καθώς και συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς η διοίκηση προχώρησε σε πεζοδρομήσεις, αποσπασματικά, δημιουργώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη. Παράλληλα, κατάργησε πολλές θέσεις στάθμευσης χωρίς να μεριμνήσει για την αντικατάστασή τους με κάποιες άλλες στην ευρύτερη περιοχή.

Αστυνόμευση: Το ατελείωτο παζάρι του λαθρεμπορίου με τα λευκά σεντόνια γνωρίζει ημέρες δόξας επί Γιάννη Μπουτάρη. Η Θεσσαλονίκη σε πάρα πολλά σημεία της χαρακτηρίζεται από τις άθλιες εικόνες του παραεμπορίου. Η αγορά δέχεται άλλο ένα καίριο πλήγμα και τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της πλήρους αναρχίας που επικρατεί και σε αυτό τον τομέα. Παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας η ανικανότητα και η έλλειψη συντονισμού εκ μέρους της διοίκησης εξουδετερώνει τα όποια αποτελέσματα.
Η προεκλογική δέσμευση ότι θα διωχθεί το παραεμπόριο διαψεύδεται από την ίδια την ομολογία του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι και ο ίδιος αγοράζει αντικείμενα από τους παράνομους διακινητές τους. Είναι κι αυτό έργο Μπουτάρη.
        Τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια και τα τραπεζοκαθίσματα ήταν και αυτά ψηλά στις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής διοίκησης. Τα ανύπαρκτα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα βιώνουμε όλοι. Έργα Μπουτάρη.
       
Πολιτισμός-Αθλητισμός: Στον πολιτισμό η παντελής έλλειψη στρατηγικής και ξεκάθαρων στόχων έχει οδηγήσει από τη μια σε ορισμένες καλλιτεχνικές επιλογές που χαρακτηρίζονται από παταγώδη αποτυχία και από την άλλη στην υποβάθμιση καταξιωμένων θεσμών, φορέων και σχημάτων του χώρου, κάποια από τα οποία έπαψαν ολότελα να λειτουργούν. Η κορυφαία διοργάνωση, τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ περνά απαρατήρητη ενώ δέχεται ακόμα και εσωτερικά χτυπήματα με παραιτήσεις μελών της καλλιτεχνικής επιτροπής που συνδέονται με βαρύτατες καταγγελίες για τη νοοτροπία της διοίκησης και του δημάρχου προσωπικά.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Φιλαρμονική του Δήμου υποβαθμίζονται συνειδητά και παράγουν ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες των καλλιτεχνών που απασχολούνται σε αυτές. Η μόνιμη έκθεση της δημοτικής πινακοθήκης καταργήθηκε και έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας στοιβάζονται στις αποθήκες. Το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και τα χορευτικά τμήματα του Δήμου, έπαψαν να λειτουργούν. Ακόμη και φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται σε κάποια τμήματα όπως το Βαφοπούλειο χάνονται μέσα στην γενικότερη υποβάθμιση του πολιτισμού από τη διοίκηση.
        Καθιερωμένα δημοτικά γυμναστήρια που εξυπηρετούσαν εκατοντάδες δημότες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Δήμου έπαψαν να λειτουργούν ή υποβαθμίστηκαν.

Κοινωνική Πολιτική: Αντί να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κονδύλια για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου, στην περίοδο αυτή της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αντίθετα σπαταλώνται χρήματα σε άλλες δράσεις ή δημιουργούνται θέσεις αμειβόμενες όπου διορίζονται οι φίλοι της διοίκησης ως συνεργάτες και σύμβουλοι.
Επί δύο χρόνια δεν λειτουργεί η Στέγη Αστέγων. Ο δήμαρχος αδράνησε εντελώς με αποτέλεσμα να μην αυξηθούν οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς που τόσο είναι απαραίτητες στους γονείς που πλήττονται από την οικονομική κρίση, ενώ άλλοι γειτονικοί δήμοι διεκδίκησαν και πολλαπλασίασαν τις θέσεις στους δικούς τους παιδικούς σταθμούς, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και ανακούφιση στους δημότες τους.

Δημοτικές Κοινότητες - Διαμερίσματα: Τα έξι «μικρά δημαρχεία», όπως αποκαλούσε τις δημοτικές κοινότητες ο δήμαρχος και αποτελούσαν πυλώνα των προεκλογικών δεσμεύσεων του έχουν μετατραπεί σε έξι μικρά ανύπαρκτα δημαρχεία. Μειώθηκαν δραστικά τα κονδύλια που προορίζονται για τις δημοτικές κοινότητες και η διοίκηση προχωρεί σε αποφάσεις χωρίς να ζητεί τη γνώμη των διαμερισματικών συμβούλων για σημαντικά ζητήματα, στα οποία έχουν πολύτιμη εμπειρία και γνώση, όπως π.χ. η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος.
Είναι κι αυτά έργα και απόδειξη της «αξιοπιστίας» Μπουτάρη.

Πράσινο-Περιβάλλον: Το γκρι αντικαθιστά σταδιακά το πράσινο, όπου υπήρχε στην Θεσσαλονίκη. Από τα 50.000 περίπου δένδρα  στον Δήμο το 2011 κλαδεύτηκαν μόνο 2.500. Λειτουργεί μόνο ένα καδοφόρο δημοτικό όχημα (τα υπόλοιπα είναι χαλασμένα) με αποτέλεσμα φουντωμένα κλαδιά να κρύβουν σηματοδότες, πινακίδες, σήμανση κλπ. Το φυτώριο του Δήμου ουσιαστικά δεν παράγει παρά αμελητέες ποσότητες και δαπανώνται διάφορα ποσά για την αγορά σπόρων και φυτών. Παράλληλα, πολλά δένδρα κατά τη θερινή περίοδο ξεραίνονται γιατί υπάρχει μόνο μία υδροφόρα για να καλύψει τις ανάγκες. 

2012-Εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης:
Ο δήμαρχος ποτέ δεν πίστεψε στην μεγάλη ευκαιρία προβολής της πόλης μέσα από τους εορτασμούς των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, μέσα από περίεργες αναθεωρητικές τάσεις περί «μη απελευθέρωσης», περί «αρμονικής συμβίωσης Ελλήνων και Τούρκων», περί αναγραφής των τουρκικών ονομάτων σε κεντρικές οδούς της πόλης κ.ά. και με μία εμφανέστατη διάθεση κωλυσιεργίας σπατάλησε τον χρόνο και ουσιαστικά, με την στάση του, δυναμίτισε κάθε προσπάθεια για τη διοργάνωση αξιοπρεπών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, που κατέβαλε η οργανωτική επιτροπή που ο ίδιος διόρισε.
Τελικά, σύσσωμη η επιτροπή παραιτήθηκε εξαιτίας του εμπαιγμού και της απαράδεκτης στάσης της διοίκησης του Δήμου, εκτός από τους αντιδημάρχους που συμμετείχαν, και μόλις το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ο δήμαρχος «αφυπνίστηκε» και «ευαισθητοποιήθηκε» ώστε να ασχοληθεί για να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη επέτειο για τη Θεσσαλονίκη.
Και, ξαφνικά, όλα βαφτίστηκαν… επετειακές εκδηλώσεις! Τα «Ελληνικά τέρατα της Μυθολογίας», η ρώσικη πρωτοπορία στο φεστιβάλ Ολύμπου, ακόμη και ο… ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δένδρου περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης. Είναι κι αυτό έργο Μπουτάρη.

Τουρισμός: Ο Γιάννης Μπουτάρης, με τα… μεγαλόπνοα σχέδιά του για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλονίκης, κατάφερε να κάνει την πόλη μας προνομιακό τουριστικό προορισμό μόνο για τους Λίβυους… τραυματίες.
Αντίθετα, υπήρξε μείωση ως και 50% των τουριστών που ήλθαν και διανυκτέρευσαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ με τις πρωτοφανείς γκάφες του απομόνωσε αεροπορικά την Θεσσαλονίκη διώχνοντας μεγάλες εταιρείες, όπως η British Airways και η Alitalia, οι οποίες διέκοψαν τις πτήσεις τους από και προς την πόλη μας. Είναι κι αυτό έργο Μπουτάρη.
Τίμησε δε δεόντως το πρώτο θέρετρο της Βορείου Ελλάδος, την Χαλκιδική, αποκαλώντας την «κωλοχώρι».
         
Νοοτροπία: Ο δήμαρχος αποδεικνύεται μοιραίος για τη Θεσσαλονίκη, αφού με τη νοοτροπία του διχάζει και προκαλεί αντιπαραθέσεις αντί να ενώνει την πόλη, όπως οφείλει να κάνει ο πρώτος πολίτης.
        Όλοι θυμόμαστε την παρουσία των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο, τα οποία ο ίδιος επανειλημμένα κάλεσε για να τον προστατεύσουν από την οργή πολιτών και εργαζομένων. Αμαύρωσε την ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου φυγαδεύοντας τα μέλη της παράταξής του σε άλλο, μυστικό, χώρο συνεδρίασης, εκτός Δημαρχιακού Μεγάρου, πάντα υπό την προστασία των ΜΑΤ και, φυσικά, με την απουσία της αντιπολίτευσης.
         Οδήγησε στα δικαστήρια τους εκπροσώπους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας γιατί… τόλμησαν να οργανώσουν, χωρίς την άδειά του, την επί χρόνια καθιερωμένη ετήσια συγκέντρωσή τους στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει στο Μίκη Θεοδωράκη να πραγματοποιήσει συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Όλα αυτά είναι έργα Μπουτάρη.

Οι άνθρωποι του τον εγκαταλείπουν: Είναι τραγικό για έναν δήμαρχο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ο ίδιος διόρισε σε επιτροπές τον εγκαταλείπουν ένας-ένας ή όλοι μαζί. Η μια παραίτηση ακολουθεί την άλλη. Παραιτείται ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της οργανωτικής επιτροπής για το «2012», τα δύο από τα τρία μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων, τρείς κατά σειρά εκπρόσωποι της διοίκησης στο συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι έπεται συνέχεια…

ΔΕΠΘΕ: Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης παραπαίουν με απολύσεις δημοσιογράφων, με εργαζόμενους που μένουν καιρό απλήρωτοι και εργάζονται σε καθεστώς διαρκών απειλών για κλείσιμο της επιχείρησης, με ανύπαρκτη τηλεθέαση και ακροαματικότητα αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα, με μόνη έγνοια της διοίκησης την προπαγάνδα ενός ανύπαρκτου έργου.


Και η μόνιμη επωδός του δημάρχου για την πλήρη αποτυχία της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα είναι ότι «Φταίνε οι άλλοι!». Φταίνε οι υπάλληλοι και το εργατικό δυναμικό του Δήμου τους οποίους μονίμως αντιμετωπίζει απαξιωτικά ή με καχυποψία, φταίνε οι φορείς, φταίει το κράτος, φταίνε οι ξενοδόχοι, φταίει ο εμπορικός σύλλογος, φταίει το επιμελητήριο, φταίει η Περιφέρεια, φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο, φταίει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ελληνικού Τουρισμού στο Ισραήλ και φυσικά φταίνε οι δημότες που δεν τον καταλαβαίνουν και δεν συνεργάζονται.

Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος και η διοίκηση… ασκούνται επί χάρτου. Ευτυχώς αγωνίζονται οι εργαζόμενοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, για να λειτουργεί, έστω και στοιχειωδώς, η πόλη. Σ’ αυτούς τους εργαζόμενους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ για το έργο που προσφέρουν.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !