9 Οκτωβρίου 2012

Σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για τη λειτουργία του Βιολογικού


ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ  2 /10/ 2012.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ      
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Τα θέματα που ξεχώρισαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου ήταν τα εξής:
- Αναμόρφωση προϋπολογισμού: Άλλη μία αναμόρφωση προϋπολογισμού ήρθε προς έγκρισιν στο σώμα, αυτή τη φορά για να ενταχθούν διάφορα έργα, προμήθειες κι εργασίες (τα περισσότερα έχουν ήδη τελεστεί και πρέπει να πληρωθούν). Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το συνολικό ποσό αναμόρφωσης (130.000) αφαιρείται εξ ολοκλήρου από τον κωδικό της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο. γιατί, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, κάποιοι τομείς (πολιτιστικά, γυμναστήρια, βιβλιοθήκη, ψηφιδωτά, ωδείο, χωρωδία, ΚΑΠΗ) δεν λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν μέχρι τέλους του έτους!

Επεσήμανα λοιπόν ότι ορισμένοι τομείς (π.χ. Αθλητ. Εγκαταστάσεις – Γυμναστήρια) θα συνεχίσουν να έχουν λειτουργικά έξοδα, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι κάποιοι άλλοι (π.χ. ΚΑΠΗ) υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν με δική τους ευθύνη αποκλειστικά. Στο κάτω – κάτω δεν είναι δυνατόν να γίνεται ολόκληρο θέμα με την υποχρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και ξαφνικά να ανακαλύπτουμε πως…«περισσεύουν» 130 χιλιάρικα από τη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο. για να διατεθούν αλλού. Τέλος ευχήθηκα να «περισσέψουν» κάποια χρήματα και για τη θέρμανση των σχολείων για να μην αναγκαστούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας με «διπλά ζακετάκια», όπως – χαριτολογώντας ασφαλώς – μας προέτρεψε ο δήμαρχος την ημέρα του αγιασμού!

- Σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για τη λειτουργία του Βιολογικού: Η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Νότιας Πιερίας είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και προφανώς όλοι θέλουμε την λύση του άμεσα. Εδώ και 3 χρόνια οι κάτοικοι του Λιτοχώρου καλούνται να πληρώσουν τέλος Βιολογικού με την δικαιολογία πως η επιβολή του είναι αναγκαία για την έναρξη λειτουργίας του βιολογικού, η οποία συνεχώς αναβαλλόταν από…Πρωτομαγιά σε Πρωτομαγιά. Φέτος δηλώσαμε ως παράταξη ότι επιδεικνύουμε για τελευταία φορά ανοχή με τον όρο να λειτουργήσει ο βιολογικός στο πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως διαβεβαίωνε η δημ. αρχή. Τελικά πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση κληθήκαμε να αποφασίσουμε την σύναψη σύμβασης με ιδιώτη (ανάδειξη με πρόχειρο διαγωνισμό), γιατί, σύμφωνα με την εισήγηση, ο δήμος μας έχει έλλειψη εξειδικευμένων ειδικοτήτων. Υπενθυμίζω ότι από την αρχή της θητείας μας επισημαίναμε την ανάγκη πρόβλεψης στο οργανόγραμμα και στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο δήμος στις νέες ανάγκες που δημιουργούνταν. Ανάλογη επισήμανση έχει κατατεθεί κι εγγράφως από την τεχνική υπηρεσία.
Από εκεί και πέρα ρώτησα αν ο βιολογικός λειτουργεί αυτή τη στιγμή με λύματα ή μόνο με νερό και πότε προβλέπεται να πέσουν τα λύματα του Λιτοχώρου. Επίσης αν η ποσότητα είναι αρκετή ώστε να μην προκληθούν τελικώς βλάβες. Η απάντηση που δόθηκε είναι πως όντως η λειτουργία γίνεται ακόμη απλώς με νερό (επομένως δε μπορούμε να μιλάμε για κανονική λειτουργία) και πως σκοπός είναι να λειτουργήσει με λύματα το συντομότερο δυνατό. Ρώτησα ακόμη τι απέγιναν εκείνες οι μελέτες της LAST WAY SOLUTIONS που κόστισαν πάνω από 100.000 και κυρίως αν παρελήφθη ποτέ επίσημα – και από ποιον – ο υποθαλάσσιος αγωγός, κάτι που έχει καταγγείλει πολλάκις ο πρώην αντιδήμαρχος Αν. Ολύμπου κ. Γιάντσιος. Απάντηση ουσιαστική δεν δόθηκε σε τίποτε από αυτά. Επίσης σε ερώτηση της κ. Κουρίτα σχετικά με το αν έγινε ποτέ δοκιμαστική λειτουργία ενός έτους (όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση) προτού παραλειφθεί ο βιολογικός, η απάντηση ήταν ότι δοκιμαστική λειτουργία δεν έγινε. Θέλουμε να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός, ένα έργο πνοής για την περιοχή, όμως θέλουμε να λειτουργήσει σωστά! Καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο θέμα.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !