9 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη της Κατερίνας Μάρκου στις φυλακές Διαβατών


Το Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης στα Διαβατά επισκέφτηκε σήμερα το πρωί η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου, όπου συναντήθηκε με το Διευθυντή των φυλακών κ. Δημήτρη Αποστολάκη, τον Αρχιφύλακα κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη και τον Υπαρχιφύλακα Βαγγέλη Διαμαντόπουλο.


Η κ. Μάρκου ζήτησε να περιηγηθεί στις φυλακές, όπου διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν και τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, και συνομίλησε με τους κρατούμενους.
Σε μία φυλακή που έχει σχεδιαστεί για 250 άτομα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 600 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 30 γυναίκες, και υπηρετούν μόλις 70 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στις δε βραδινές βάρδιες, στο κατάστημα βρίσκονται μόλις 5 υπάλληλοι. Σε ένα κελί 15 τ.μ. φιλοξενούνται μέχρι και 10 άτομα, χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός με βάση τη βαρύτητα της ποινής.

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων. Παρόλο που υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο εντός του καταστήματος κράτησης, δεν υπάρχει γιατρός, ενώ έχει ζητηθεί να διατεθεί είτε ειδικευόμενος είτε να πραγματοποιεί γιατρός το αγροτικό του εκεί. Αντ’ αυτού, επισκέπτεται το κατάστημα ένας γιατρός μία φορά την εβδομάδα, ενώ δεν υπάρχει και γυναικολόγος. Σοκάρει η περίπτωση κρατούμενης, η οποία είναι έγκυος έξι μηνών και δεν έχει κάνει ακόμα υπέρηχο, ενώ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε φάρμακα.

Τέλος, η κ. Μάρκου επισκέφτηκε και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, όπου και εκεί διαπίστωσε ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Η κ. Μάρκου εξήρε τις προσπάθειες των σωφρονιστικών υπαλλήλων, η καλή θέληση των οποίων είναι ο μόνος λόγος που συνεχίζει να λειτουργεί η φυλακή, δεδομένων των ελλείψεων, και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ενέργειες, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων της, για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και εργασίας στις φυλακές Διαβατών.

Από το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !