16 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις ελλείψεις στις Φυλακές Διαβατών


Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Α. Ρουπακιώτη κατέθεσε στις 15 Οκτωβρίου 2012 η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνα Μάρκου, σχετικά με τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στη Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης.


Η κ. Μάρκου, που είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τη φυλακή, αναφέρεται στην έλλειψη γιατρού σε μόνιμη βάση αλλά και στην υπερπλήρωση των φυλακών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα όχι μόνο των κρατούμενων αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ επαναφέρει και το θέμα των ρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί από το Σεπτέμβριο σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Α. Ρουπακιώτη

ΘΕΜΑ: Τρομακτικές οι ελλείψεις στη Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης

Σε πρόσφατη επίσκεψη στη Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στα Διαβατά, διαπίστωσα τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Συγκεκριμένα, παρόλο που η φυλακή διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνιμα γιατρός. Έχει προταθεί η διάθεση ενός ειδικευόμενου ή έστω γιατρού που εκτελεί υπηρεσία υπαίθρου στις φυλακές. Αντ’ αυτού, επισκέπτεται το κατάστημα ένας γιατρός μία φορά την εβδομάδα, ενώ δεν υπάρχει και γυναικολόγος για τις 30 περίπου γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές.

Πέραν του κινδύνου για τους ίδιους τους κρατούμενους, κινδυνεύει και η υγεία των σωφρονιστικών υπαλλήλων αφού δεν γίνεται κάποιος ιατρικός έλεγχος για μεταδοτικά νοσήματα στους νεοεισερχόμενους στις φυλακές.

Εξάλλου, σε μία φυλακή που έχει σχεδιαστεί για 250 άτομα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 600 κρατούμενοι, και υπηρετούν μόλις 70 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στις δε βραδινές βάρδιες, στο κατάστημα βρίσκονται μόλις 5 υπάλληλοι. Σε κελιά 15 τ.μ. φιλοξενούνται μέχρι και 10 άτομα, χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός με βάση τη βαρύτητα της ποινής.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών είναι ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των σωφρονιστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στις φυλακές, οι οποίοι εξακολουθούν να εκτελούν με ζήλο τα καθήκοντά τους, παρά και τις μεγάλες περικοπές που έχουν δεχθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας, για τη διάθεση γιατρού σε μόνιμη βάση στη Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να μη διακινδυνεύεται η υγεία ούτε των κρατουμένων ούτε των σωφρονιστικών υπαλλήλων;

Β) Πότε αναμένεται η προώθηση των εξαγγελθεισών ρυθμίσεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών και ποιός ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την αποκατάσταση των ελλείψεων σε προσωπικό και την εν γένει βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !