12 Οκτωβρίου 2012

Εγκαίνια στο 10ο Γυμνασίο Λάρισας




Ένα σύγχρονο γυμναστήριο παραδόθηκε χθες στα χέρια  της εκπαιδευτικής κοινότητας του 10ου  Γυμνασίου –Λυκείου Λάρισας, στη συνοικία του Ιπποκράτη, δίνοντας το μήνυμα ότι κόντρα στην  οικονομική κρίση, η παιδεία πάντα θα βρίσκει τον δρόμο της.
Η ολοκλήρωση του γυμναστηρίου θεωρείται ένα σημαντικό έργο στον τομέα του αθλητισμού, όχι μόνο για τους μαθητές των σχολείων και την ευρύτερη περιοχή του Ιπποκράτη, αλλά συνολικά και για την πόλη της Λάρισας.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης.
Στο πλαίσιο της χθεσινής τελετής των εγκαινίων, σε ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα έχουμε τη χαρά να παραδίδουμε  στους μαθητές ένα σύγχρονο γυμναστήριο, που τόσο είχε ανάγκη το σχολείο αλλά και  ολόκληρη  η περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε από την π. Νομαρχία και ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλάβαμε να χρηματοδοτήσουμε  με δικούς μας πόρους το υπόλοιπο της δαπάνης για την ολοκλήρωσή του. Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα την παιδεία και τον αθλητισμό. Το νέο γυμναστήριο θα αποτελέσει έναν δημιουργικό πυρήνα από τον οποίο θα βγουν αθλητές και γιατί όχι πρωταθλητές... Οι νέοι άνθρωποι είναι φορείς νέων, καινοτόμων ιδεών, είναι το οξυγόνο της ζωής και προς αυτή την κατεύθυνση ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε πάντα δίπλα τους και τους στηρίζουμε».
Ο κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Καραλαριώτου, τον δήμαρχο κ. Τζανακούλη, τον πρώην νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό,  τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, που όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γυμναστηρίου.
Με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Φθάσαμε μετά από πολύ χρόνο και πολύ κόπο  στη στιγμή που όλοι αναμέναμε, στη στιγμή που παραδίδουμε  και επίσημα  στους μαθητές της Λάρισας, στους μαθητές του 10ου Γυμνασίου – Λυκείου , ένα σύγχρονο και ποιοτικό χώρο άθλησης.
Η ολοκλήρωση του γυμναστηρίου αποτελεί για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε, έναν ακόμη στόχο που επετεύχθη, παρά τις όποιες αντιξοότητες παρουσιάστηκαν στην πορεία του.
Σήμερα, σε δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας, το να παραδίδουμε προς χρήση, έναν αθλητικό χώρο όπου μπορεί η νεολαία να γυμνάζεται, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς.  Κι είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι διότι η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου, έγινε μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), δηλαδή μέσω του Ταμείου της Περιφέρειας, παρά τις περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες.
Εύχομαι η σχολική κοινότητα να εμφυσήσει στα παιδιά την αγάπη για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Κι εύχομαι οι μαθητές  με τη σειρά τους να το προσέχουν, να το φροντίζουν, ώστε να καταστεί  χρήσιμο «εργαλείο» για την ουσιαστική ανάπτυξη του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι πηγή παιδείας, είναι πολιτισμός και για την Αντιπεριφέρεια Λάρισας αυτές είναι έννοιες στις οποίες δίνουμε σε συνεχή και καθημερινή βάση βαρύτητα και προτεραιότητα». Η κ. Καραλαριώτου, κλείνοντας,  ευχαρίστησε τον πρώην  νομάρχη κ. Κατσαρό για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του έργου, τις αρμόδιες υπηρεσίες  της Περιφέρειας, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα το γυμναστήριο.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλης  εξήρε την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής Ιπποκράτη που μετά από επίμονο αγώνα χρόνων είδαν το κλειστό γυμναστήριο να κοσμεί την περιοχή τους και ζήτησε από τους μαθητές να το προφυλάξουν από ζημιές.
Ο διευθυντής του 10ου  Γυμνασίου  Λάρισας, κ. Πέτσας, τόνισε ότι «το να παραδίδεται ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αποτελεί μεγάλη τύχη όχι μόνο για το σχολείο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».
Τα εγκαίνια τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.κ. Ιγνατίου, ενώ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα, οι Αντιδήμαρχοι κ. Σπ. Μπαρμπούτης, Άρης Γαλάτος, Αντ. Πράπας, Ελένη Ξυνοπούλου, Δέσποινα Μάντζαρη, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας  ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπεχλιβάνος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Αθ. Μαργαριτόπουλος, ο Διευθυντής  Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Χ.  Λυτροκάπης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, το εκπαιδευτικό προσωπικό των δύο σχολείων, γονείς και  μαθητές.

 Το χρονικό της ολοκλήρωσης του Γυμναστηρίου
Σίριαλ με τις διακοπές στη ροή χρηματοδότησης και κατ’ επέκτασην και των εργασιών, θυμίζει το Γυμναστήριο του 10ου Γυμνασίου – Λυκείου Λάρισας. Η ολοκλήρωση του έργου  πέρασε από χίλια κύματα. Η σύμβαση κατασκευής του έργου υπογράφηκε στις 6 Ιούνη 2008 από την Νομαρχία Λάρισας, με συμβατική περαίωση του έργου μέχρι 15 Ιουλίου 2009. Μετά από πολυετείς αντιπαραθέσεις για το που θα γίνει το έργο (που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος την εποχή που... υπήρχαν χρήματα) η ανέγερση του νέου γυμναστηρίου ξεκίνησε και πάλι. Στη συνέχεια υπήρξε πρόβλημα όταν η χρηματοδότηση από το ΥΠΕΠΘ (μέσω ΟΣΚ) διακόπηκε, με αποτέλεσμα να σταματήσουν  εκ νέου και οι εργασίες.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ, ενώ η τελική δαπάνη του έργου είναι 816.610  ευρώ. Το1/3 περίπου της συνολικής δαπάνης χρηματοδοτήθηκε από τους ΚΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ανάδοχος ήταν η εταιρία «Solis Α.Ε.».


Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Το γυμναστήριο έχει συνολικό εμβαδόν 1100 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο, στο οποίο βρίσκεται σύγχρονος χώρος άθλησης και υπόγειο στο οποίο υπάρχουν αποδυτήρια και βοηθητικοί χώροι. Διαθέτει επίσης υποδομές για ΑΜΕΑ (πρόσβαση, W.C. κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !