13 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση Λαρισαίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη Νευροχειρουργική του ΠΓΝΛ


Η αριθμητική ανεπάρκεια επιμελητών (ειδικών) ιατρών, εξαιτίας της αναρρωτικής άδειας που έχει λάβει ένας εκ των υπηρετούντων επιμελητών, είναι ο λόγος που από την περασμένη Παρασκευή 7/9/2012 η Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας δεν είναι σε θέση να καλύψει το πλήρες πρόγραμμα των εφημεριών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής.


Εδώ και 3 μήνες περίπου, από τη στιγμή που ένας εκ των επιμελητών της Νευροχειρουργικής έλαβε τη νόμιμή του αναρρωτική άδεια, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας, η διεύθυνση της Κλινικής και οι εναπομείναντες ιατροί, έχουν κάνει τα αδύνατα, δυνατά προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν το πρόγραμμα εφημεριών. Πλέον όμως, κι αφού έχουν καταβληθεί υπεράνθρωπες προσπάθειες (επιπλέον ώρες εφημέρευσης ανά ιατρό, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν πληρώνονται), η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και η κλινική παραμένει για 5 ημέρες κάθε μήνα ακάλυπτη, οπότε δεν εφημερεύει.
Η κλινική, η δύναμη της οποίας ανέρχεται πλέον στις 21 κλίνες από 17 που είχε όταν ξεκίνησε το 1999, καλύπτει όλη τη γκάμα των νευροχειρουργικών παθήσεων, εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, εξυπηρετώντας πληθυσμιακά μια ευρεία περιφέρεια, που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα (περί το 1,5 εκατομμύριο πληθυσμού, από Ναύπακτο έως Αλόννησο και από Κατερίνη μέχρι Λαμία).
Επείγοντα αλλά και προγραμματισμένα περιστατικά εισάγονται στην κλινική για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, ενώ στα 13 χρόνια λειτουργίας της οι διακομιδές προς την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ προγραμματισμένα περιστατικά προσέρχονται για χειρουργική αντιμετώπιση από όλη την Ελλάδα.
Η διακοπή εφημέρευσης της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ θα στείλει υποχρεωτικά όλα τα περιστατικά στην πρωτεύουσα ή στη συμπρωτεύουσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα και την επικινδυνότητα της διακομιδής, την ασφάλεια των ασθενών, καθώς και για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ίδιων και των οικείων των, που θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος της διακομιδής αλλά και της παραμονής σε μία άλλη πόλη, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς εκεί.
Επειδή όλη η κοινωνία βιώνει μία περίοδο που οι καταστάσεις έχουν γίνει οριακές και διακυβεύονται βασικά πλέον ζητήματα επιβίωσης.
Επειδή η λύση στο πρόβλημα της βέλτιστης εφημέρευσης της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ θα μπορούσε να είχε ήδη δοθεί, χωρίς να διακινδυνεύονται ανθρώπινες ζωές και χωρίς να καταπονούνται μέχρι ορίων οι υπηρετούντες σε αυτή ιατροί.

Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Ποια άμεση λύση προτίθεται να δώσει για την κάλυψη του ακάλυπτου πενθημέρου εφημερίας στην Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Δημήτρης Γελαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !