12 Σεπτεμβρίου 2012

Δήλωση της Κατερίνας Μάρκου για τις οφειλές των τραπεζών προς το Δημόσιο


Στο θέμα των οφειλών των τραπεζών προς το Δημόσιο, ύψους 555 εκ. ευρώ, από τη μη καταβολή του ετήσιου μερίσματος 10% επί της ανακεφαλαιοποίησης που έγινε την περίοδο υπουργίας Αλογοσκούφη, αναφέρθηκε με γραπτή δήλωσή της η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου


Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η παραδοχή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι κάποιες τράπεζες δεν έχουν καταβάλει μέρισμα από το 2010 και μετά.
«Εάν πράγματι οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν να επιστρέψουν τα χρήματα που οφείλουν στο Δημόσιο από τις υποχρεώσεις ακόμα της εποχής Αλογοσκούφη, τότε πώς μπορούν να εξαγοράζουν άλλες, και μάλιστα δημόσιες;» αναρωτιέται στη δήλωσή της η κ. Μάρκου.

Παράλληλα, τονίζει πως η όποια διαπραγμάτευση για τυχόν διακανονισμό της οφειλής αυτής, όπως προαναγγέλει σχετική επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας στον Διοικητή της ΤτΕ και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, «πρέπει να περιλαμβάνει και την ανάληψη από τη μεριά των τραπεζών υποχρεώσεων σε σχέση με την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμβασης, όπως έχει υποστηρίξει η ΔΗΜΑΡ στο πρόγραμμά της.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

Στήριξη του τραπεζικού συστήματος άνευ όρων;

Η αποκάλυψη των τελευταίων ημερών ότι δεν έχει ακόμα καταβληθεί το ετήσιο μέρισμα του 10% για το έτος 2010 συγκεκριμένων ελληνικών τραπεζών προς το ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή μάλιστα που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν φόρους ακόμα και του 2009 (ΕΤΑΚ) με εισοδήματα που μπορεί πια να μην έχουν το 2012, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Χειρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι η αποκάλυψη αυτή έγινε πρόσφατα στη Βουλή από τον υποδιοικητή της ΤτΕ , με καθυστέρηση πολλών μηνών και ετών, προκαλώντας εύλογες απορίες για την  ΤτΕ.

Την ίδια στιγμή εμφανίζονται στο προσκήνιο αγοραπωλησίες τραπεζών με τις τράπεζες που παρουσιάζονται ως αγοραστές να οφείλουν ακόμα στο Δημόσιο τα μερίσματα αυτά. Υπενθυμίζεται δε η τεράστια βοήθεια που έχουν λάβει οι τράπεζες, βοήθεια βέβαια που δεν προέρχεται από τον ουρανό αλλά από τους φορολογούμενους.

Οι τράπεζες αποτελούν τον βασικό κορμό της οικονομίας γιατί χωρίς χρηματοδότηση και ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει αγορά και επιχειρήσεις, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρξει πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, όσο κι αν ξενίζει όσους από εμάς ανήκουμε στην Αριστερά.

Όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τη δικαιολογία της διάσωσης των τραπεζών, μόνο τη λογική αυτή δεν υπηρετεί. Εάν πράγματι οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν να επιστρέψουν τα χρήματα που οφείλουν στο Δημόσιο από τις υποχρεώσεις ακόμα της εποχής Αλογοσκούφη, τότε πώς μπορούν να εξαγοράζουν άλλες, και μάλιστα δημόσιες;

       Το κυριότερο όμως είναι το εξής: να δεχτούμε ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται. Όμως σε κάθε περίπτωση, γιατί να μην αναληφθεί η διοίκησή τους από το κράτος; Δε μιλάμε για κρατικοποίηση αλλά για έναν ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο, κι όχι την “παρωδία” του επιτρόπου που υπάρχει σήμερα.

Και εν πάσει περιπτώσει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, την ίδια «κατανόηση» που δείχνει το Δημόσιο στις δυσκολίες των τραπεζών, θα δείξουν και οι τράπεζες στις δυσκολίες των δικών τους οφειλετών. Η διαπραγμάτευση, λοιπόν, για το θέμα της εξόφλησης ή μη της οφειλής από τα μερίσματα των προηγούμενων ετών πρέπει να περιλαμβάνει και την ανάληψη από τη μεριά των τραπεζών υποχρεώσεων σε σχέση με την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμβασης, όπως έχει υποστηρίξει η ΔΗΜΑΡ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν λέμε ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας σήμερα, δεν εννοούμε μόνο τους πολιτικούς. Οι τράπεζες, επιχειρηματίες με επιρροή στα δημόσια πράγματα, ο Τύπος έχουν όλοι μεγάλη ευθύνη. Εάν οι ευθύνες δεν αναληφθούν εμπράκτως, που σημαίνει να γίνουν πραγματικές αλλαγές σε πρόσωπα, θεσμούς και πράγματα στη χώρα, ας μη νομίζουν κάποιοι ότι θα κρυφτούν πίσω από τους υψηλούς φράκτες των σπιτιών τους, διότι η αντίδραση του κόσμου μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη όταν βλέπει την αδικία να σαρώνει το εισόδημα και το επίπεδο ζωής του. Πολύ περισσότερο όταν στο παρασκήνιο η εξουσία συνδιαλέγεται με όχι και τόσο φανερούς όρους.

------------------------------------------------------
Κατερίνα Δ. Μάρκου
Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης - Δημοκρατική Αριστερά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !