22 Σεπτεμβρίου 2012

Εξαρθρώθηκε στη Λάρισα διεθνής εγκληματική οργάνωση που διακινούσε κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα



Εξαρθρώθηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, σε συνεργασία με το 3ο Τμήμα της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, με σκοπό τη μεταπώλησή τους σε τρίτες χώρες (Ταϊλάνδη , Καμπότζη κ.λ.π.).


Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν συνολικά (7) μέλη της, πέντε -5- ημεδαποί ηλικίας 35, 47, 45,45 και 57 ετών, αντίστοιχα και δύο -2- αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 39, 33 ετών αντίστοιχα, ενώ αναζητούνται συνεργοί τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Είχε προηγηθεί κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε με ιεραρχική δομή, έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ακολουθούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία προκειμένου τα κλεμμένα αυτοκίνητα να «εμφανίζονται» ως προϊόν νόμιμης αγοραπωλησίας και συναλλαγής.
Συγκεκριμένα, μέλη της οργάνωσης αφαιρούσαν αυτοκίνητα από χώρες της Ευρώπης, (όπως Ισπανία, Ιταλία κ.λ.π) και τα μετέφεραν στη χώρα μας, μέσω Βουλγαρίας. Στη συνέχεια και προκειμένου η όλη διαδικασία να εμφανίζεται ως «νόμιμη» κατασκεύαζαν πλαστά συμφωνητικά αγοραπωλησίας και με βάση τα παραστατικά αυτά προωθούσαν τα οχήματα προς πώληση σε τρίτες χώρες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Συνήθως, παραποιούσαν τις πινακίδες και τους αριθμούς πλαισίου των αυτοκινήτων και τα απέκρυπταν σε αθέατους χώρους, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και στο πλαίσιο των αναζητήσεων που ενεργούσαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, τις απογευματινές ώρες της 19-09-2012, εντοπίστηκαν σε «μάνδρα» αυτοκινήτων στη Λάρισα, ιδιοκτησίας 45χρονου ημεδαπού, δύο -2- πολυτελή αυτοκίνητα μάρκας LAND ROVER και BMW , τα οποία ήταν σταθμευμένα επιμελώς, σε αθέατο και μη προσβάσιμο σημείο.
Η ευρύτερη περιοχή τέθηκε υπό διαρκή επιτήρηση και λίγη ώρα αργότερα, οι τέσσερις (4) συλληφθέντες ηλικίας 39, 33, 35, 47 ετών αντίστοιχα, επιβαίνοντας σε Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο, που έφερε βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας, έφθασαν στον προαναφερόμενο χώρο και προσέγγισαν τα δύο αυτοκίνητα.
Οι αστυνομικοί επενέβησαν και από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα αυτοκίνητα είχαν μεταφερθεί εκεί από τους ίδιους, τις απογευματινές ώρες της 19-09-2012. Επίσης προέκυψε ότι ο 45χρονος ημεδαπός συνεργός τους (εκτελωνιστής), είχε παραλάβει τα έγγραφα των οχημάτων αυτών, προκειμένου να τα εκτελωνίσει και να καταστεί έτσι εφικτή η εξαγωγή τους στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη.
Όπως εξακριβώθηκε, ο εκτελωνιστής είχε λάβει εντολή από τον 35χρονο ημεδαπό να εκτελωνίσει αποστέλλοντας με κοντέινερ από ναυτιλιακή εταιρεία τέσσερα -4- συνολικά Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα (2 στην Ταϊλάνδη και 2 στην Καμπότζη) έναντι του χρηματικού ποσού των 3.000 ευρώ περίπου. Επιπρόσθετα, πριν από ένα -1- μήνα περίπου είχε εκτελωνίσει για λογαριασμό του 35χρονου άλλα τρία -3- πολυτελή Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα μάρκας BMW , AUDI και MERCEDES με προορισμό τις ίδιες χώρες αποκομίζοντας από τον εκτελωνισμό το χρηματικό ποσό των 4.100 ευρώ.
Από τις αστυνομικές έρευνες εντοπίστηκαν ακόμη δύο Ι.Χ.Ε. πολυτελή επιβατικά αυτοκίνητα ( LEXUS και MERCEDES ), σταθμευμένα και επιμελώς κρυμμένα σε στεγασμένο χώρο εταιρείας, ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντα, με σκοπό την περαιτέρω εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.
Στο όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι τέσσερις συλληφθέντες για την παράνομη δραστηριότητά τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
  • Δύο (2) σφραγίδες, εντυπώματα των οποίων πιστοποιούν την πλαστότητα των εγγράφων αγοραπωλησίας τεσσάρων -4- από τα οχήματα
  • Μία (1) συσκευή αντιγραφής κωδικών immobilizer
  • Τέσσερα (4) μικροτσίπ immobilizer
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκατρία (13) κινητά τηλέφωνα, το συνολικό χρηματικό ποσό των 9.065 ευρώ και 187 ΛΕΒΑ Βουλγαρίας.
Ακολούθως, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 45χρονυ εκτελωνιστή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 117 κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ με τις αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής αυτών, συνολικής αξίας 102.239,45 ευρώ
  • Μεγάλος αριθμός τραπεζικών επιταγών, σφραγισμένων και ληξιπρόθεσμων, συνολικής αξίας 100.000 ευρώ
  • Τρία -3- κλειδιά πολυτελών αυτοκινήτων μάρκας PORSCHE και μία -1- άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου ιδίας μάρκας, των οποίων διερευνάται η νομιμότητα της προέλευσή τους.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.
Ερευνάται περαιτέρω η πολυσχιδής δραστηριότητά τους καθώς και ο ακριβής τρόπος μεταφοράς και διακίνησης των οχημάτων και των χρηματικών ποσών, που χρησιμοποιούσαν ή προέρχονταν από τις παρανομίες συναλλαγές τους από και προς τις τρίτες χώρες.
Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !