23 Αυγούστου 2012

ΚΩΝΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Προχωρούν με συνεχείς και εντατικούς ρυθμούς οι ψεκασμοί από το Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο του προγράμματος κωνωποκτονίας.

Και φέτος, από πολύ νωρίς (μέσα Μαΐου) ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος μετά την σύναψη σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΛ και της αναδόχου εταιρείας με στόχο, κυρίως την πρόληψη,


Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή (από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο). Πρόκειται για ένα επιστημονικό σχέδιο καταπολέμησης των προνυμφών και στοχεύει στον περιορισμό της όχλησης των κουνουπιών, αλλά κυρίως την προστασία της Δημόσιας  Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Να περιοριστεί δηλαδή όσο είναι δυνατόν, ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, μέσω των πτηνών και των ζώων που είναι ενδιάμεσοι φορείς.

Στο έργο καταπολέμησης των κουνουπιών – με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας – από φέτος προβλέπονται δειγματοληψίες στην παλιά κοίτη του Πηνειού έως και την περιφερειακή οδό και στη συνέχεια ψεκασμός, στις υδάτινες επιφάνειες που εντοπίζονται προνύμφες. Επίσης προβλέπονται ψεκασμοί και στα φρεάτια ομβρίων που βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή.

Εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ήπια προνυμφιοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για την καταπολέμηση των κουνουπιών και προσβάλλουν αποκλειστικά τις προνύμφες των κουνουπιών. Η μέθοδος είναι περιβαλλοντικά συμβατή και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς, πλην των κουνουπιών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Σπ. Μπαρμπούτης τονίζει ότι το θέμα της κωνωποκτονίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το δήμο Λαρισαίων δεδομένου ότι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.
Τα τελευταία χρόνια, με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΛ, εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, με στόχο να πετύχουμε όσο το δυνατόν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα, τη φετινή περίοδο, η καταπολέμηση των κουνουπιών παρουσιάζει αυξημένη βαθμό δυσκολίας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του Μαΐου και παράλληλα την αύξηση και τις εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών οδήγησε σε μαζικές εκκολάψεις κουνουπιών, αλλά με εντατική παρακολούθηση ελέγχθηκαν με ψεκασμούς από εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της αναδόχου εταιρείας.

Οι δειγματοληψίες και οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, όπως προβλέπεται και από την υπογραφείσα σύμβαση της αναδόχου εταιρείας με τη ΔΕΥΑΛ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !