20 Αυγούστου 2012

«Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να διατηρηθούν πάση θυσία...»


«Η προσφορά και η συμβολή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων στην καλλιέργεια και ενίσχυση της θεατρικής και πολιτιστικής παιδείας είναι πολύ μεγάλη κι ανεκτίμητη. Για αυτό και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν όχι μόνο από τους δήμους αλλά και από τις τοπικές, κοινωνικές δυνάμεις και τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είναι χρέος μας απέναντι στην κοινωνία κι απέναντι στη νέα γενιά».


Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά την παρουσίαση των «18ων Μερκουρείων», που έγινε παρουσία του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Κώστα Νικολόπουλου, και των σκηνοθετών των δημοτικών θεάτρων Τάσου Ράτζου (Συκεών) και Γιώργου Κιουρτσίδη (Νεάπολης).
Εκπέμποντας φωνή αγωνίας, ο κ.Δανιηλίδης απέρριψε ως «τραγική» κάθε σκέψη ή άποψη κατάργησης των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης καταδίκασε την άποψη της συγχώνευσής τους για λόγους βιωσιμότητας. «Η βιωσιμότητα των θεάτρων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί χωρίς να υπάρχει κατάργηση κάποιων ΔΗΠΕΘΕ, αλλά με συμπαραγωγές και συνέργειες κάποιων γειτονικών. Δεν χρειάζεται να καταργούμε θεσμούς που έχουν ιστορία, παρόν και δυνατότητα παρουσίας και στο μέλλον σε τέτοια σοβαρά και ποιοτικά ζητήματα. Ασφαλώς πρέπει να υπάρχει εξυγίανση, εξορθολογισμός και νοικοκύρεμα των οικονομικών, οργανικών και λειτουργικών πτυχών των ΔΗΠΕΘΕ, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνδυάζεται με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Η χώρα μας δεν μπορεί να υποστεί κι αυτό το γεγονός σε βάρος της παιδείας και του πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Ακόμη και με μειωμένους προϋπολογισμούς, ακόμα και με εθελοντική υποστήριξη, στήριξη των τοπικών δυνάμεων και παραγωγικών φορέων πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία η διατήρηση των ΔΗΠΕΘΕ.».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επανέφερε την πρότασή του για καθιέρωση αντίστοιχων «Μερκουρείων» στην έδρα κάθε δημοτικού θεάτρου, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες παραστάσεις ανά την επικράτεια που θα έδιναν άλλη ώθηση στις σκηνές. «Φανταστείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν το θεατρικό πολιτιστικό τοπίο της χώρας εάν υπήρχαν σε 16 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας 16 συναντήσεις όλων των ΔΗΠΕΘΕ. Θα δινόταν η δυνατότητα στο λαό της περιφέρειας να απολαμβάνει υψηλού ποιοτικού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρόσφερε ένα ισχυρό στοιχείο βιωσιμότητας στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. καθώς είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να εξασφαλίζονται  20 επιπλέον παραστάσεις πριν αρχίσουν τη θεατρική τους παραγωγή, και να ξεκινούν το σχεδιασμό τους με συνολικά τουλάχιστον 50 παραστάσεις δεδομένες, αντί μόνο το πολύ 15 που συνήθως δίνονται», ανέφερε.

«Υπερήφανοι για την ενηλικίωση του θεσμού μας...»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Δανιηλίδης στο θεσμό των «Μερκουρείων» και την προσφορά του συνολικά στην κοινωνία, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας η οποία διαπερνά το σύνολο των σχολείων όλων των βαθμίδων, κάτι που εκφράζεται με την κορυφαία εκδήλωση της Μαθητικής Θεατρικής Συνάντησης. «Όταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα ως νέα δημοτική αρχή του 1995, τότε είχαν ακουστεί σχόλια ότι είναι πολύ βαρύ, πολύ μεγάλο και δύσκολο αυτό το εγχείρημα για να το σηκώσει ένας δήμος μεσαίου μεγέθους όπως ήταν τότε ο πρώην δήμος Συκεών. Άλλοι είχαν πει ότι μετά δυο-τρία χρόνια, κι όταν θα σβήσουν τα φώτα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτός ο θεσμός θα σβήσει μαζί της. Άλλοι είπαν ότι ο θεσμός δεν θα έχει επιτυχία, δεν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας τα ΔΗΠΕΘΕ και οι κρατικές σκηνές. Όλες αυτές οι Κασσάνδρες, όμως, διαψεύστηκαν. Ο θεσμός εδραιώθηκε, ρίζωσε, ενηλικιώθηκε έχοντας στο ενεργητικό του εκατοντάδες παραστάσεις ποιοτικών θεατρικών έργων. Είμαστε υπερήφανοι που οι συμπολίτες μας όλα αυτά τα 17 χρόνια απόλαυσαν εκατοντάδες υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις, αλλά περισσότερο γιατί εκατοντάδες νέα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε επαφή με θεατρικές παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ και των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις μειωμένες συμμετοχές, τις απέδωσε στις συνθήκες οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης των σκηνών, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία των δυο κρατικών σκηνών (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ), παρά τις πιεστικές προσπάθειες και τις αρχικές δεσμεύσεις για τη συμμετοχή τους. «Εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Είναι μια δύσκολη χρονιά, με μόνο έξι παραστάσεις όταν στο παρελθόν είχαμε φτάσει τις 15-16, αλλά θα συνεχίσουμε να δίνουμε βήμα στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και στις δημοτικές σκηνές, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα της Μελίνας για πολιτιστική και θεατρική αποκέντρωση», είπε.
Ειδικά στο σκέλος αυτό αναφέρθηκε στα οικονομικά της διοργάνωσης, η οποία «δεν επιβαρύνει το δήμο ούτε με ένα ευρώ, αφού ο προϋπολογισμός καλύπτεται από χορηγίες και διαφημίσεις», με το κόστος να διαμορφώνεται κάτω από τις 20.000 ευρώ έναντι περίπου 40.000 ευρώ πέρσι. «Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει μεράκι, καλή διαχείριση, αγώνας, αξιοποίηση δυνάμεων, πείσμα, πίεση και υπομονή, μπορούμε να καταφέρουμε δύσκολα πράγματα και να κρατάμε σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο τέτοιο πολιτιστικό θεσμό χωρίς να επιβαρύνουμε τα οικονομικά του δήμου και χωρίς να πλήττεται το θέμα της ποιότητας», τόνισε.

Πολιτιστική επίθεση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Κώστας Νικολόπουλος, προλογίζοντας τα «Μερκούρεια» ως τον μεγαλύτερο και πιο καταξιωμένο θεατρικό θεσμό όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, στάθηκε ιδιαίτερα  στην «εμπιστοσύνη του κοινού που αγκαλιάζει και στηρίζει με τη συμμετοχή του την προσπάθεια του δήμου για διατήρηση και υποστήριξη θεσμών με στόχο την προσφορά ποιοτικής και παράλληλα προσιτής ψυχαγωγίας σε όλους πολίτες». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του δήμου για μια πολιτιστική επίθεση με τη διοργάνωση και αναβάθμιση μεγάλων θεσμών και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, διατηρώντας η καθεμιά το δικό της χαρακτήρα..
Ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος του Θεατρικού Εργαστηρίου “Θέσπις” της Δ.Ε. Νεάπολης Γιώργος Κιουρτσίδης και ο σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής του Δημοτικού Θεάτρου Συκεών Τάσος Ράτζος, αναφέρθηκαν στη δομημένη προσπάθεια και στο αναγνωρισμένο έργο που συντελείται εδώ και χρόνια και από τις δύο δημοτικές σκηνές προκειμένου να φυτευτούν αλλά και να ανθήσουν οι σπόροι της θεατρικής παιδείας και γενικότερα της καλλιτεχνικής αγωγής.

Οι συμμετοχές και το πρόγραμμα
Η αυλαία των 18ων ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ ανοίγει αύριο, Τρίτη 21.8, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας με το έργο του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνιστές τους Σταύρο Νικολαΐδη, Ελένη Ουζουνίδου και Περικλή Καρακωνστάνογλου, για να ακολουθήσουν:
·  Τετάρτη 22.8: «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης – Σκηνοθεσία: Άρης Αλεξάνδρου – Πρωταγωνιστές: Παναγιώτης Μπουντούρης, Νικολέττα Βλαβιανού Δημήτρης Μυλωνάς.
·  Πέμπτη 23.8 και Παρασκευή 24.8: Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και ερμηνευτές τους Στέλιο Μάινα, Μηνά Χατζησάββα, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Ιωάννα Παππά και Γιάννη Στάνκογλου.
·  Σάββατο 25.8: Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων ανεβάζει τον «Μαδραγόρα» του Νικολό Μακιαβέλι σε σκηνοθεσία Περικλή Παπαδόπουλου και με πρωταγωνιστές τους Ξανθή Γεωργίου, Αρη Τσαμπαλίκα και Αθηνά Τσικνή.
·  Τρίτη 28.8: Το Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης ανεβάζει τη «Λιολά» του Λουίτζι Πιραντέλο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιουρτσίδη με τους ρόλους να ερμηνεύουν οι σπουδαστές του α' και β' έτους του θεατρικού εργαστηρίου.
·  Πέμπτη 30.8: Ο κύκλος των παραστάσεων κλείνει με το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το έργο «Ενός λεπτού σιγή» σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, έργο που στηρίζεται σε ποιήματα παλαιότερων και νεώτερων Ελλήνων ποιητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !