23 Αυγούστου 2012

ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ο δήμος Βόλβης μετατρέπει με ευρωπαϊκά κονδύλια το παλαιό δημοτικό σχολείο Άνω Σταυρού σε εκθετήριο λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Το κτίριο του δημοτικού σχολείου Άνω Σταυρού, πρόκειται να αλλάξει χρήση, προσφέροντας με νέο τρόπο τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.


Εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χρηματοδότηση –μέσω του προγράμματος Leader- του επενδυτικού σχεδίου του δήμου Βόλβης, για τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Σταυρού, σε εκθετήριο για την ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, προϋπολογισμού 299.840,42 ευρώ, ο οποίος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια
Το σχέδιο προβλέπει την ανακαίνιση των κτιρίων και των χώρων υγιεινής, την προσθήκη ημιυπαίθριου χώρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Άνω Σταυρού θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσει την προγενέστερη μορφή του ως προς τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τον τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του, μέσω επεμβάσεων στα υπάρχοντα κτίρια, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του οικισμού. Στον χώρο που θα διαμορφωθεί, πρόκειται να εκτεθεί μεγάλος αριθμός εκθεμάτων λαογραφικής κληρονομιάς της περιοχής, που παραμένει έως σήμερα αναξιοποίητος και μακριά από τα βλέμματα μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, εδώ και χρόνια, με την ιδιότητα του βουλευτή, είχε προτείνει με σχετική ερώτηση του προς τα συναρμόδια υπουργεία, την αξιοποίηση όλων των ανενεργών παλιών δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης, ως κοιτίδων διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τώρα με την ιδιότητα του δημάρχου και τις νέες αρμοδιότητες των δήμων, εφαρμόζει στην πράξη εκείνη την πρότασή του. Αναφέρει μάλιστα σε δήλωση του, ότι «αποτελεί την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που θα καταβάλουμε, για τη μετατροπή των «άψυχων» σήμερα κτιρίων των πρώην δημοτικών σχολείων, σε ζωντανά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών, σε θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !