22 Αυγούστου 2012

Διαβούλευση για το ΣΜΑ Ευκαρπίας


Με επιτυχία διεξήχθη η δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης την Τρίτη (21/8) στο δήμο Παύλου Μελά με μοναδικό θέμα την προτεινόμενη  δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. Στη διαβούλευση πήραν το λόγο εκπρόσωποι φορέων και πολίτες που κατέθεσαν τις απόψεις ή τις ενστάσεις του για το ΣΜΑ.


Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, κ. Σ. Φάμελλος, παρουσίασε τη θέση του Συνδέσμου. Σ την πρόταση του Συνδέσμου δεν εμπεριέχεται πια η καύση απορριμμάτων και η διαλογή τους, που εμπεριέχονταν στην απόφαση του 2001 και σημείωσε ότι ο έλεγχος του ΣΜΑ θα μπορεί να τεθεί υπό κοινωνική διαχείριση κι έλεγχο. Επιπλέον, πρότεινε την εγκατάσταση μίας κινητής πιστοποιημένης διεθνώς μονάδας μέτρησης της ρύπανσης και της μόλυνσης και τη δημιουργία ενός πάρκου στο οικόπεδο ως εγγύηση ότι στο μέλλον δε θα οικοδομηθεί εκεί εργοστάσιο καύσης ή διαλογής απορριμμάτων.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και το Δίκτυο Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης αφού σημείωσαν ότι δε διαφωνούν με τον ίδιο τον προτεινόμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης, έχουν ενστάσεις τόσο για τη χωροθέτηση όσο και για το γεγονός ότι ο ΣΜΑ δεν εντάσσεται σε ένα αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό με κεντρικό θέμα τη συνολική διαχείριση απορριμμάτων, αλλά έρχεται αποσπασματικά, δημιουργώντας υποψίες ότι ουσιαστικά θα είναι ένα γιγαντιαίο έργο που εξυπηρετεί όλο το νομό, επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά κι άλλο τη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Ευκαρπία.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Διαμαντής Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η διαβούλευση ήταν μία επιτυχία της δημοτικής αρχής και του κινήματος των πολιτών, αφού κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για τη Δυτική Θεσσαλονίκη χωρίς ποτέ να ρωτηθούν κάτοικοι και δημοτικές αρχές. Σημείωσε επίσης ότι το υπό διαβούλευση έργο πρέπει να εξεταστεί αν εξυπηρετεί εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό. Πρέπει να εκτιμηθεί αν το έργο είναι χρήσιμο κι ωφέλιμο, αν επιβαρύνει ή όχι το περιβάλλον. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους 3-4 μήνες είναι ό,τι δεν έγινε επί χρόνια.
Παράλληλα, υπογράμμισε την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να διορθώσει η Πολιτεία την περιβαλλοντική υποβάθμιση των Δυτικών Συνοικιών και να τις προστατεύσει. Η απόφαση εν τέλει πρέπει να εμπεριέχει τη διασφάλιση ότι το έργο δεν είναι κακό και δε θα βλάψει τους ανθρώπους ή τον τόπο και θα διασφαλίζει με γραπτές από σε όλες τις βαθμίδες της Πολιτείας για την αλλαγή θέσης και στάσης της Πολιτείας απέναντι στις Δυτικές Συνοικίες.


1 σχόλιο:

  1. ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22 -08- 2012
    ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.

    Στις 21 Αυγούστου συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Παύλου Μελά με θέμα την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Εισήγηση έκαναν ο κ. Σ. Φάμελλος , ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.
    Η οργάνωση της ‘διαβούλευση’ ήταν σκόπιμα μονομερής από την πλευρά του Δήμου, αφού δόθηκε στα μέλη της επιτροπής μόνο η εισήγηση του κ. Φάμελλου χωρίς το ιστορικό και πληροφόρηση από την πλευρά του Δήμου και κυρίως την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά με την οποία αντιτίθεται στην κατασκευή του έργου .
    Μοναδικός σκοπός της η ΕΠΙΒΟΛΗ κατασκευής του , συγκεκριμένων προδιαγραφών , ΣΜΑ , ο οποίος είναι αντίθετος ακόμα και με τον αρχικό ξεπερασμένο και υπό αναθεώρηση σχεδιασμό διαχείρισης και δε λύνει, αλλά επιπλέον σωρεύει νέα περιβαλλοντικά , οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και όλο το Νομό !
    Μίλησαν σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής και δεν βρέθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ να δηλώσει τη συμφωνία του με αυτό τον ΣΜΑ σ’ αυτή τη θέση ! Αντίθετα ανάφεραν και την αθέτηση των ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ του Συνδέσμου απέναντι στην Ευκαρπία και την επούλωση των πληγών της παλιάς χωματερής , η οποία εξακολουθεί να μολύνει την περιοχή και το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης , όπως ακόμα και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου ΟΤΑ στυλίτευσε !
    Ο Δήμαρχος κ. Δ. Παπαδόπουλος κράτησε ουδέτερη στάση , δεν υπερασπίστηκε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρές επικρίσεις , παρ’ ότι δήλωσε πως δεν ισχύουν όσα του προσάπτουμε και αναφέρουν αυθαίρετα οι εφημερίδες και πως ο ίδιος δεσμεύεται από την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά.
    Αντίθετα με το πνεύμα της συζήτησης , ο κ. Φάμελλος , επέμεινε , μόνος αυτός, στην αρχική τοποθέτηση του , δείχνοντας πως σέβεται μόνο όποιον συμφωνεί με τον ίδιον και τις απόψεις του .Η ίδια ταχτική που ζήσαμε με τον κ. Ζουρνά και τον κ. Δανιηλίδη με διαφορετικό ύφος αλλά κοινό παρονομαστή πως συζήτηση σημαίνει να συμφωνήσει και καλά η πραγματικότητα με τον Σύνδεσμο κι όχι ο Σύνδεσμος με την πραγματικότητα.
    Το Δίκτυο χαιρετίζει την περήφανη στάση ΟΛΩΝ των Δημοτών που πήραν μέρος στην αυτή διαδικασία. Αισθάνεται ικανοποίηση , γιατί δεν ακούστηκαν κραυγές του στυλ «μακριά από μένα κι ας είναι…» , όπως γίνεται αλλού. Έγινε αναφορά και προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου αλλά και τη βοήθεια και την εξυπηρέτηση ακόμα και όμορων Δήμων , οι Δήμαρχοι των οποίων θέλουν να θάψουν το δικό τους πρόβλημα στην Ευκαρπία , πιστεύοντας πως η μόλυνση και η ρύπανση , έχει και σύνορα , έχει και «πελάτες».
    Καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, στην συνεδρίαση στις 23 Αυγούστου, να αφουγκραστούν την θέληση των δημοτών και να μην αλλάξουν την ομόφωνη θέση τους για την ακύρωση του έργου.
    Να κλείσουν τα’ αυτιά τους σε διάφορες υποσχέσεις για πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη και να θυμηθούν παλιότερες υποσχέσεις για τον Δήμο μας για άλλα θέματα και οι οποίες έχουν μείνει υποσχέσεις.
    Θυμίζουμε πως μόλις πριν λίγες μέρες ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εγκληματική ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή μας αλλά οι αρμόδιοι ακόμα και οι εισαγγελείς δεν ασχολούνται.
    Το Δίκτυο καλεί ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της Πόλης και του Νομού στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας , σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Αυγούστου στις 7.30΄ στην Πλατεία Ευκαρπίας !
    Να διατρανώσουμε ακόμα μια φορά πως δεν πρόκειται να ενταφιάσουμε το περιβάλλον , το μέλλον , τη ζωή μας στον ΣΜΑ Ευκαρπίας .
    Να διεκδικήσουμε ουσιαστική , δημοκρατική συζήτηση για την Διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια , με πυρήνα τον άνθρωπο , την οικολογία , το Δημόσιο χαρακτήρα και όφελος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !