1 Αυγούστου 2012

Σκύδρα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Μάνδαλο-Κρανιά




Υπό μερικό έλεγχο, αλλά χωρίς να εμπνέεται ιδιαίτερη ανησυχία, τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί (31/7) στην περιοχή του Μανδάλου και επεκτάθηκε γρήγορα στη δασική περιοχή της Κρανιάς και Λιθαριάς. Κατά μία πρώτη εκτίμηση, κάηκαν περίπου 2.500 στρέμματα δασικής έκτασης (μακεία βλάστηση και δρυοδάση) ενώ από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή στις αρχές Ιουλίου είχαν καεί 7.000 στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικής έκτασης.




Στην επιχείρηση συμμετείχαν εβδομήντα περίπου στελέχη χρησιμοποιώντας επίγεια και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα επιχείρησαν 18 πυροσβεστικά οχήματα και ένα πυροσβεστικό όχημα της ΕΔΟΜΑΚ που εδρεύει στην Σκύδρα, καθώς επίσης και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερο τύπου Μ 26. Ειδικά μηχανήματα διέθεσαν επίσης οι Δήμοι Σκύδρας και Έδεσσας καθώς και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας.



Ο συντονισμός της επιχείρησης έγινε από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Στρατηγό Δημήτριο Ζάχο με τον Υποδιοικητή της ΕΜΑΚ κ. Σιμιτζή Δημήτρη, τον Διοικητή Έδεσσας κ. Γιώργο Νταουτά, τον Διοικητή Γιαννιτσών κ. Τσάγκαλο Κωνσταντίνο και τον Υποδιοικητή Πυροσβεστικής Αριδαίας κ. Τσιρόπουλο Γιώργο. Στην επιχείρηση συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης που παρέμεινε στην περιοχή από τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς.



Η πυρκαγιά με πολύ μεγάλη βεβαιότητα προκλήθηκε από σκόπιμο εμπρησμό, καθώς κατά την έναρξή της εντοπίστηκαν πολλαπλές εστίες ταυτόχρονα.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο μήνας Ιούλιος ήταν μήνας πυρκαγιών για την Πέλλα. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση και στον αποτελεσματικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων οι καταστροφές περιορίστηκαν στο ελάχιστο ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η τελευταία πυρκαγιά σε δασική περιοχή του Δήμου Σκύδρας ήταν η δυσκολότερη και εκφράζω τις ειλικρινές ευχαριστίες μου εκ μέρους όλων των κατοίκων της Πέλλας στις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Στρατηγό κ. Δημήτριο Ζάχο που για ακόμη μία φορά βρέθηκε στην Πέλλα και συντόνισε με επιτυχία μία δύσκολη επιχείρηση με επίγεια και εναέρια μέσα. Ευχαριστώ θερμά επίσης, τον Γενικό επιθεωρητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Β. Ελλάδας κ. Β. Τουλίκα και όλα τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων από την Πέλλα και τις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που πρόσφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Επίσης, ευχαριστώ τα στελέχη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων που συμμετείχαν στην επιχείρηση, την ΕΔΟΜΑΚ Σκύδρας που απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι διαθέτει υψηλό βαθμό ετοιμότητας, τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση και ακόμη, τους συναδέλφους Δημάρχους Σκύδρας και Έδεσσας κκ. Χοΐδη και Γιάννου αντίστοιχα για τη δική τους συμμετοχή.



Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για εμπρησμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν καταστρέφοντας μέρος από την πολύτιμη φυσική κληρονομιά της περιοχής μας. Τα δάση της Πέλλας είναι από τα πιο όμορφα και αξιόλογα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι οικολογικές αξίες και λειτουργίες των δασών μας συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε (παρέχουν οξυγόνο, νερό, προστασία από τις πλημμύρες και φυσικούς πόρους όπως το ξύλο) ενώ παράλληλα αξιοποιούνται στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Καλώ και δημόσια τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία



Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που η Ελλάδα και οι πολίτες δοκιμάζονται από τα σκληρά οικονομικά μέτρα, είναι αδιανόητο κάποιοι που προσδοκούν σε εφήμερα κέρδη με τις ενέργειές τους να προκαλούν δαπάνες πολλών δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !