28 Αυγούστου 2012

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη 2012


Mε κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού θα εορτασθούν φέτος στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι 68ες εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, όπου θα τιμηθεί η μνήμη των 149 τραγικών θυμάτων της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944.


Στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν δύο εκλεκτοί άνθρωποι του πολιτισμού: Ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, που θα ερμηνεύσει από το πλούσιο διαχρονικό πολιτιστικό ρεπερτόριο του  στην κεντρική συναυλία των εκδηλώσεων, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο Πέτρινο Σχολείο του Χορτιάτη και ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος θα είναι ο βασικός ομιλητής στο Επιμνημόσυνο Ιερατικό Τρισάγιο, που θα γίνει την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, το πρωί στο Μνημείο των θυμάτων.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία. Όχι με θρήνο αλλά με ζωντανή τη μνήμη, με πείσμα, με υπόσχεση. Για όσους μάτωσαν τα χώματα της πόλης μας και για όσους συνέχισαν να ζουν και να δημιουργούν σ’ αυτόν τον τόπο.  Τα παιδιά μας είναι αυτά που θα μεταφέρουν τη μνήμη. Με την ελπίδα να μη ζήσουν ποτέ ανάλογες στιγμές. Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Πουθενά δεν γράφτηκε πως 68 χρόνια πριν 149 άνθρωποι χάθηκαν μέσα στη φρίκη του πολέμου. Η ιστορία όμως είναι ζωντανή. Σε πείσμα όσων επιμένουν πως ότι δε γράφεται ξεχνιέται», τονίζει σε μήνυμα του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !