17 Αυγούστου 2012

Κατεδαφίστηκαν το 1ο και 5ο Δημοτικό σχολείο Νεάπολης-Συκεών



-«Επιτέλους, γίνεται κάτι που θα ανασάνει η περιοχή και θα την αναβαθμίσει»...
-«Περιμέναμε με αγωνία την κατεδάφιση των παλιών κτιρίων που είχαν μετατραπεί σε επικίνδυνες εστίες ρύπανσης και χώρος καταφυγής περιθωριακών στοιχείων»...
Με τις φράσεις αυτές υποδέχτηκαν οι κάτοικοι στη Δ.Ε. Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών τα εκσκαφικά μηχανήματα τα οποία από το πρωί έπιασαν δουλειά για την κατεδάφιση των παλιών κτιρίων των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων. 


Αυτά εγκαταλείφτηκαν εδώ και χρόνια καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα για την ασφαλή φιλοξενία κι εκπαίδευση των μαθητών και εκπαιδευτικών εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στατικότητας που αντιμετώπιζαν, ενώ στην πορεία του χρόνου μετατράπηκαν σε χώρους περιθωριακών στοιχείων.
Τα παλιά κι επικίνδυνα αυτά κτίρια θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε μια σύγχρονη πλατεία-σημείο αναφοράς, απέναντι από το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, όπου σε μια έκταση συνολικού εµβαδού 2.340 τ.µ., θα κυριαρχεί το πράσινο, όπως επίσης και σε τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ 120 και πλέον θέσεων αυτοκινήτων.
«Για την περιοχή μας είναι ένα έργο πνοής, που θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους συνδημότες μας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως αναφέρει, το έργο είχε προταχθεί κατά προτεραιότητα στο τεχνικό πρόγραμμα μετά τις διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς της κοινωνίας. «Φθάσαμε στη τελική ευθεία της υλοποίησής του παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που τάχθηκε κατά της κατεδάφισης των κτιρίων και των βοηθητικών χώρων που προστέθηκαν μετέπειτα, και παρά του ότι κρίθηκαν ακατάλληλα κι επικίνδυνα για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας», προσθέτει.
Να σημειωθεί ότι από συμβούλους της αντιπολίτευσης υπήρξε και προσφυγή στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία τελικά έκρινε ότι το κτίριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την κήρυξή του ως διατηρητέου, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την άμεση προώθηση των εργασιών κατεδάφισής του. «Η απόφαση ήταν ένα ράπισμα σε όσους επιχείρησαν να ματαιώσουν ένα μεγάλο έργο και αναγκαίο για την περιοχή», σχολιάζει ο κ.Δανιηλίδης.

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας...»
Οι εργασίες κατεδάφισης, συνολικού προϋπολογισμού 197.000 ευρώ, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας Θόδωρου Κυζιρίδη και υπηρεσιακών στελεχών του δήμου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχε περιφραγεί ο χώρος και ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των περιοίκων και την ασφαλή κίνηση των οχημάτων.
«Συνεπής η δημοτική αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών στις δεσμεύσεις της προς τους συνδημότες μας, προχωρούμε στην υλοποίηση του πρώτου κύκλου εργασιών με την κατεδάφιση των παλιών και επικίνδυνων κτιρίων. Πρόκειται για ένα έργο που στην ολοκλήρωσή του θα σημάνει τη συνολική αλλαγή της εικόνας της περιοχής, κάτι που ζητούσαν οι κάτοικοι και είχε δεσμευτεί κι ο ίδιος ο δήμαρχός μας προσωπικά, φροντίζοντας πρώτα να λυθεί το θέμα στέγασης των μαθητών σε σύγχρονα διδακτήρια», δήλωσε ο κ.Κυζιρίδης.
Το εκσκαφικό μηχάνημα-γίγας μεταφέρθηκε χθες από το εργοτάξιο του μετρό της Χαριλάου στον χώρο κατεδάφισης συνοδεία αστυνομικής δύναμης, ενώ σήμερα κατέφθασαν κι επιπλέον ειδικά μηχανήματα. Η ολοκλήρωση, δε, των εργασιών τοποθετείται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με την απομάκρυνση των περίπου 3.000 κ.μ. μπαζών, τα οποία θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση, ενώ επί τόπου γίνεται η πρώτη διαλογή των μετάλλων-σιδήρων.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρώτη ασφαλής διαμόρφωση του χώρου μέχρι την έναρξη του δεύτερου κύκλου που είναι η δημιουργία του πάρκου και η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ, οι μελέτες των οποίων είναι έτοιμες και προωθούνται οι διαδικασίες για την ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τον συνολικό προϋπολογισμό να φθάνει στα 8 εκατ. ευρώ.

«Επιτέλους, ανακούφιση...»
Με τις εκτιμήσεις του δημάρχου και του αντιδημάρχου Καθαριότητας συμφωνούν και οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας με ανακούφιση τα μηχανήματα να πιάνουν δουλειά. «Επιτέλους, θα γίνει κάτι μεγάλο που θα ανασάνει και θα αναβαθμίσει την περιοχή μας και θα δώσει την ευκαιρία στους περιοίκους, στους γονείς και στα παιδιά να χαίρονται έναν δικό τους χώρο με ασφάλεια, ενώ θα δώσει λύσεις και για τα Ι.Χ. που γυρίζουν από δω κι από κει για μια θέση στάθμευσης», δήλωσε η 24χρονη Ιωάννα Μάλαμα, με τον Ανέστη Αϊβάζη να δίνει έμφαση στην ασφάλεια της περιοχής. «Περιμέναμε με αγωνία την κατεδάφιση των παλιών αυτών κτιρίων που είχαν μετατραπεί σε επικίνδυνες εστίες ρύπανσης και χώρος καταφυγής περιθωριακών στοιχείων. Έτσι απομακρύνονται δια παντός όχι μόνο οι εστίες ρύπανσης αλλά και η πηγή κινδύνου όπως αυτά μετατράπηκαν από διάφορα άτομα, με αποτέλεσμα να μπορούν όλοι πλέον, μεγάλοι αλλά κυρίως οι μικροί, να κυκλοφορούν με ασφάλεια και χωρίς φόβο», ανέφερε.
Με την κατεδάφιση των κτιρίων και την αναβάθμιση του χώρου συμφώνησε κι ένας από τους παλιούς κατοίκους της περιοχής, που υπήρξε και μαθητής στο σχολείο. «Για μένα το σχολείο έχει συναισθηματική αξία, αλλά το έργο ήταν κάτι που έλλειπε από την περιοχή. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για να ανακουφίσει την περιοχή μας, που είναι και το κέντρο των Συκεών», δήλωσε ο Σάκης Πανίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !