20 Ιουλίου 2012

Αποζημιώσεις σε Λαρισαίους αγρότες για επανασπορά βάμβακος


Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από τη θεομηνία που έπληξε στις 26 Μαΐου ως επί το πλείστον τις βαμβακοκαλλιέργειες σε περιοχές του ν. Λάρισας (Νίκαια, Χάλκη, Πλατύκαμπο, Γαλήνη, Γλαύκη, Νάματα, Μελία Δ. Κιλελέρ, Τερψιθέα, Αμυγδαλέα κ.α.) και ένας μήνας από τότε που οι παραγωγοί υποχρεώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ σε επανασπορά βάμβακος, χωρίς να λάβουν σεντ από τις αποζημιώσεις που οι 2 φορείς τους υποσχέθηκαν.


Συγκεκριμένα, σε συναντήσεις που είχαν οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί με τον υπηρεσιακό υπουργό ΑΑΤ και στελέχη του ΕΛΓΑ, οι αγρότες υποχρεώθηκαν σε επανασπορά των χωραφιών τους με βαμβάκι από την αρχή, καθώς η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, μολονότι είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους ότι η σπορά των χωραφιών τον Ιούνιο δε θα αποδώσει σοδειά, ενώ θα τους φορτώσει με επιπλέον έξοδα.
Ως λύση –αν και αποδεικνύεται μέχρι στιγμής μεσοβέζικη- για την αντιμετώπιση των εξόδων της επανασποράς, αναδείχτηκε το να δοθεί από τον ΕΛΓΑ επιχορήγηση 23 έως 25 ευρώ ανά στρέμμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να καθοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων στους παραγωγούς.
Οι αγρότες ξεκίνησαν, παρά τους φόβους που είχαν διατυπώσει, τη διαδικασία επανασποράς των χωραφιών τους με βαμβάκι, αγοράζοντας σπόρους και γεωργικά φάρμακα, που ακόμη χρωστούν στους γεωπόνους, καθώς και πετρέλαιο που το πλήρωσαν από την τσέπη τους. Όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ κανένα ποσό και δε βλέπουν να προχωρά η διαδικασία αποζημίωσής τους για την επανασπορά, βρισκόμενοι παράλληλα αντιμέτωποι με τους γεωπόνους, που παραμένουν και αυτοί απλήρωτοι.
Επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η ελληνική Πολιτεία δεν κάνει τίποτα να τους βοηθήσει, ούτε τηρεί τα υπεσχημένα.
Επειδή έχει γίνει γνωστό από την απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου του Ευρωκοινοβουλίου για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης κ. Ciolos –σε ερώτηση (E-005449/2012) του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για την χαλαζόπτωση στη Θεσσαλία- ότι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης εθνικής στήριξης στην χώρα μας σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλλει στην Επιτροπή σχετικές πληροφορίες ή σχετικό αίτημα.

Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα πιστωθούνε στους λογαριασμούς των παραγωγών τα ποσά της έκτακτης επιχορήγησης για την επανασπορά των χωραφιών τους με βαμβάκι; Σε ποιο ύψος προϋπολογίζεται το συνολικό ποσό που θα δοθεί;
2.      Για ποιο λόγο δεν έχει ζητηθεί από την αρμόδια για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης Επιτροπή της Ε.Ε. η χορήγηση εθνικής στήριξης, για την αποζημίωση των πληγέντων από την χαλαζόπτωση αγροτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Δημήτρης Γελαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !