6 Ιουλίου 2012

Εκδηλώσεις στο Λιτόχωρο από Έλληνες εμφυλιακούς πρόσφυγες





Τριήμερη επίσκεψη στο Λιτόχωρο που θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και ξεναγήσεις σε διάφορες περιοχές, πραγματοποιούν από την Παρασκευή 6/7/2012 έως και την Κυριακή 8/7/2012 Έλληνες της μεταπολεμικής γενιάς πρώην πολιτικών προσφύγων. 


Πρόκειται για ανθρώπους που λόγω του εμφυλίου είχαν μεταφερθεί στην Πολωνία ενώ στη συνέχεια μια μερίδα από αυτούς επέστρεψε στην Ελλάδα. Μαζί με κάποιους από τους πολιτικούς πρόσφυγες, το Λιτόχωρο θα επισκεφθούν και ορισμένοι συγγενείς και φίλοι τους.
Αυτοί οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν συστήσει μια «Άτυπη Ομάδα Προβληματισμού και Δράσης» που ονομάζεται «Μετά», ενώ από τα γραφόμενά τους στο διαδίκτυο διαφαίνεται μάλλον η διάθεση για μη όξυνση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους, αυτή η ομάδα «συγκροτήθηκε με σκοπό τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, τη διατήρηση της μνήμης και της ιστορίας των γονιών τους και την ενημέρωση της κοινωνίας για την ιστορία αυτή, την ανάπτυξη πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό τη συμβολή τους στη διατήρηση και προβολή του πολιτισμού και των παραδόσεων τους αλλά και την ανάδειξη των προερχομένων από τον χώρο τους δημιουργών αλλά και την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας και αλληλεγγύης σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο».
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Η συνάντηση στο Λιτόχωρο είναι η τρίτη κατά σειρά και φέρει την ονομασία «Λιτόχωρο 2012». Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις τους είχαν την ονομασία «Γράμμος 2010» και «Γράμμος 2011» και έγιναν στο Νεστόριο Καστοριάς. Οι διοργανωτές εξηγούν ότι για φέτος επιλέχθηκε «το όμορφο και γραφικό Λιτόχωρο», επειδή έχει «έναν αντίστοιχο» με τον Γράμμο «συμβολισμό αφού από το Λιτόχωρο ξεκίνησε ουσιαστικά ο εμφύλιος πόλεμος του 1946-1949, που είχε ως συνέπεια την «οδύσσεια» της ξενιτιάς των γονιών» τους.
Επίσης, όπως επισημαίνουν, «στην επιλογή του τόπου της φετινής συνάντησης σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης και οι φυσικές ομορφιές του Λιτοχώρου όπως και εύκολη και οικονομικότερη πρόσβαση τόσο από τη Βόρεια όσο και από τη Νότια Ελλάδα».
Ακόμη, η οργανωτική επιτροπή στην πρόσκληση προς τα μέλη της δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα για περαιτέρω διακοπές στο Λιτόχωρο: «Πολλοί από μας βέβαια, ενθουσιασμένοι με την ομορφιά του τόπου και με τη φιλοξενία των κατοίκων, ίσως αποφασίσουμε να μείνουμε μερικές μέρες ακόμα (πέραν του τριημέρου), μιας και είναι εποχή διακοπών, εποχή για τα «μπάνια του» λαού, που ως κεκτημένο δικαίωμα των «ελεύθερων πολιορκημένων Ελλήνων», δεν μπορούν να μας τα στερήσουν ούτε τα  μνημόνια ούτε καμία δανειακή σύμβαση»…!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Παρασκευή 6/7/2012
Άφιξη στο Λιτόχωρο, ελεύθερος χρόνος για πρώτη γνωριμία με τον τόπο, αλλά και ευκαιρία για θαλάσσιο μπάνιο σε κάποια από  τις κοντινές παραλίες.
20:00 Συγκέντρωση στο υπαίθριο θεατράκι, το οποίο  βρίσκεται στο δημοτικό πάρκο δίπλα από το Δημαρχείο και όπου θα γίνει η έναρξη της εκδήλωσης.
20:30 Μικρή εισαγωγή και παρουσίαση της ιδέας της συνάντησης και ενημέρωση για τους «ΜΕΤΑ».
21:00 Κήρυξη έναρξης της συνάντησης «ΛΙΤΟΧΩΡΟ 2012» από εκπρόσωπο του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
21.15:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς, που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό οι εξής φίλοι μας καλλιτέχνες:Χρήστος Μητρένζης με την παρέα του, Λίλα Οικονόμου, Γιώργος ΜότσιοςKatherinaΟδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ηλίας ΒράζαςΣάκης Τσακμάκας, Βασίλης Παππάς, Θανάσης Κελεπούρης και άλλοι.
Η καλλιτεχνική βραδιά θα τελειώσει σχετικά νωρίς, περίπου στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, επειδή το θεατράκι του Πάρκου Λιτοχώρου βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και ισχύουν οι ώρες κοινής ησυχίας. Γι αυτόν τον λόγο, η διασκέδαση θα συνεχιστεί στο ξενοδοχείο «Villa Δρόσος», όπου θα μεταφερθούν οι συμμετέχοντες προκειμένου να συνεχίσουν εκεί, μέχρι πρωίας, συντροφιά με μουσική χωρίς ενισχυτές.
Σάββατο 7/07/2012
Ώρα για γνωριμία με κάποιες από τις ομορφιές της περιοχής – οι επιλογές πολλές – έγινε επιλογή για εκδρομή στα ορεινά του Λιτόχωρου.
10.00 Εκκίνηση από το πάρκο του Δήμου με τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση προς τη θέση Πριόνια (20-25 λεπτά πανέμορφης διαδρομής σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο) στη διαδρομή ο επισκέπτης συναντά την παλαιά ιστορική Μονή του Αγ. Διονυσίου. Πεζοπορία προς το «καταφύγιο Ζολώτα».
Επιστροφή στο Λιτόχωρο, μπάνιο σε μια από τις κοντινές παραλίες. Το βράδυ, συνάντηση στο εστιατόριο Περιβόλι των Μουσών. Θα παίξει και θα τραγουδήσει παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, τοπικό συγκρότημα και όποιος άλλος θέλει.
Κυριακή  8/07/2012
Εκ νέου συνάντηση στο ξενοδοχείο «Villa Δρόσος» για «να μοιραστούμε  τις εντυπώσεις μας, για να πούμε ένα αντίο και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για του χρόνου»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !