11 Ιουλίου 2012

Λιτόχωρο: Έκθεση για τα 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας


Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας (1912 – 2012), το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου οργανώνει έκθεση ιστορικής μνήμης σε συνεργασία με το πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης, το ναυτικό μουσείο Ελλάδος και το μουσείο μακεδονικού αγώνα Θεσσαλονίκης.


Η ΕΚΘΕΣΗ
Η τελετή των εγκαινίων τής έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στον χώρο τού ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου το Σάββατο 14 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ.
Στα μάτια των επισκεπτών παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, κάποια πολύ σημαντικά ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία όμως είναι άγνωστα στο σύνολο σχεδόν τού λαού μας. Πρόκειται για ιστορικά στοιχεία που καθόρισαν το σημερινό «status quo» στη χερσόνησο του Αίμου.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου 2012, θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8.00 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ. και περιλαμβάνει οδοιπορικό αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, από το 1821 έως το 1913, και συγκεκριμένα:
α) Επαναστατικά κινήματα 1821 – 1904.
β) Μακεδονικός αγώνας 1904 – 1912.
γ) Βαλκανικοί πόλεμοι 1912 – 1913.
δ) Ο ρόλος τού ναυτικού στους βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913.
ε) Τορπιλισμός τού τουρκικού θωρηκτού Φετχί Μπουλέντ μέσα στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης από το «τορπιλοβόλο 11» με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση και πλοηγούς τούς Λιτοχωρινούς καπετάνιους Νικόλαο Βλαχόπουλο και Μιχαήλ Κωφό.
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Στο κάλεσμα των εγκαινίων τής έκθεσης, το διοικητικό συμβούλιο του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου επισημαίνει ότι «η ιστορία κάθε χώρας είναι πρωτεύον στοιχείο αυτογνωσίας γι αυτούς που την κατοικούν καθώς και αναντικατάστατο εφόδιο γι αυτούς που θα συνεχίσουν τη ρότα της». Και τονίζει: «Πιστεύουμε πως είναι καθήκον όλων μας να γνωρίζουμε τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την ιστορική πορεία τής χώρας μας, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τη σωστή πορεία στην ιστορική καμπή που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !