14 Μαΐου 2012

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ και ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ



Πραγματοποιήθηκε από τις 10-13 Μαΐου 2012, στα Βίτολα (Μοναστήρι) της Π.Γ.Δ.Μ. η εαρινή σύνοδος του τομέα Νοτίου Ευρώπης και Αφρικής του CIOFF®.  Μέλη του τομέα είναι τα εθνικά τμήματα από τις  χώρες Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ, Μαυροβούνιο, Κύπρος, Ελλάς, καθώς και οι χώρες της Αφρικής, όσες τουλάχιστον διαθέτουν ενεργά Εθνικά τμήματα.


Το πρόγραμμα περιελάμβανε την άφιξη των Εθνικών αντιπροσωπειών στις 10 Μαΐου, τις εργασίες της συνόδου στις 11 και 12 και αναχώρηση στις 13 του μήνα. Παράλληλα οι οικοδεσπότες της συνόδου που ήταν το Εθνικό τμήμα CIOFF® της Π.Γ.Δ.Μ. παρέθεσαν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με φολκλορικές βραδιές με χορούς και τραγούδια, επίσημο δείπνο, επίσκεψη στην, ανασκαφείσα και αναστηλωθείσα με χρηματοδότηση από το Ιταλικό κράτος, αρχαία Ελληνορωμαϊκή πόλη Ηράκλεια Λυγιστίς (Heraclea Lyngestis), επίσκεψη στο Μουσείο της πόλης που αναδιοργανώθηκε με χρηματοδότηση από το  Τουρκικό κράτος, καθώς το κτήριο που στεγάζεται χρησιμοποιήθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως Στρατιωτική Σχολή,  και επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Κρούσεβο.
Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν σε τρείς συνεδρίες, ως εξής.
Η πρώτη συνεδρία είχε σαν θέματα, την παρουσίαση των αντιπροσωπειών, την ανάγνωση της ατζέντας, την παρουσίαση των πρακτικών του προηγούμενου Παγκοσμίου συνεδρίου που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Ρεσίφε της Βραζιλίας, καθώς και την ετήσια αναφορά πεπραγμένων από τον πρόεδρο του τομέα κ. Εμίλ Παυλώφ από την Βουλγαρία.
Η δεύτερη συνεδρία, ασχολήθηκε με το θέμα των σχέσεων των Εθνικών τμημάτων CIOFF® της κάθε χώρας με τα αντίστοιχα ανά χώρα γραφεία της UNESCO και το πώς η δράση μας θα μπορεί να πατρονάρεται από την UNESCO και πως θα χρησιμοποιείται το όνομα και το σήμα αυτής.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η νέα διοικητική διάρθρωση του Διεθνούς CIOFF® και το διαδραστικό πρόγραμμα διαφάνειας που λειτουργεί στην επίσημη ιστοσελίδα του CIOFF® και δίδει την ευκαιρία στα εθνικά τμήματα να δημιουργήσουν το εθνικό προφίλ τους και να συμβάλλουν με τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις εμπειρίες τους στην βελτίωση της εν γένει δράσης. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τα Εθνικά τμήματα του τομέα, να προτείνουν υποψηφίους που να στελεχώσουν τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας του διεθνούς CIOFF® ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση του Τομέα μας μέσα σε αυτές. Η συνεδρία έκλεισε με αναφορά στις υποχρεώσεις των μελών ως προς την τακτική ενημέρωση του CIOFF® Calendar, η ετήσια (report) αναφορά για την δράση του 2011 και τις οικονομικές υποχρεώσεις των εθνικών τμημάτων.
Η τρίτη συνεδρία ασχολήθηκε με την συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων από τις χώρες του Ν. Τομέα στη Φολκλοριάδα του Οκτωβρίου του 2012 που θα γίνει στην Ν. Κορέα και της επομένης του 2016 που θα γίνει στις Η.Π.Α. Στη συνέχεια συζητήθηκε η διαδικασία αναγνώρισης κάποιων Διεθνών φεστιβάλ σαν Φεστιβάλ επιπέδου CIOFF®. Ακολούθησαν οι αναφορές των ομάδων εργασίας (working groups) σε θέματα που αφορούν τόσο τους νέους, όσο και τα παιδιά, με ιδιαίτερη μνεία στα διεθνή παιδικά φεστιβάλ CIOFF® που γίνονται ολοένα και περισσότερα στον κόσμο. Το επόμενο θέμα αφορούσε τις προτεραιότητες που δίνει τόσο το CIOFF® όσο και η UNESCO για την υποστήριξη και ανάδειξη της πολιτιστικής έκφρασης των λαών της Αφρικής και κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνεται πράξη. Ανακοινώθηκε η έναρξη του 3ου Διεθνούς διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα το Φολκλόρ, τα αποτελέσματα και οι βραβεύσεις του οποίου θα γίνουν στο επόμενο παγκόσμιο Συνέδριο στο Παρίσι. Πληροφορίες για τους φωτογράφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ιστοσελίδα www.cioff.org, από όπου μπορούν να «κατεβάσουν και την ειδική φόρμα συμμετοχής. Έγινε εκτενής συζήτηση για την παρουσία του Διεθνούς CIOFF® αλλά και των συνιστωσών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (tweeter, facebook, skype κλπ.) ώστε να γίνει πιο άμεση και λειτουργική η επικοινωνία μας αλλά και η παρουσία μας στην κοινωνία.
Αφού συζητήθηκαν κάποια θεματάκια που αφορούσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της συνεργασίας μας ανανεώθηκε το ραντεβού για τον Νοέμβριο στο παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι. Οι εκπρόσωποι της Ιταλίας ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν την διοργάνωση της επόμενης Εαρινής συνόδου, που θα γίνει τον Μάιο του 2013 στο τουριστικό θέρετρο Sabaudia κοντά στη Ρώμη.
Στο παρασκήνιο των εργασιών ζητήθηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία κατά πόσο η χώρα μας θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάποια ή κάποιες από τις τακτικές ετήσιες συναντήσεις του τομέα Νότιας Ευρώπης και Αφρικής. Λόγοι Εθνικής αξιοπρέπειας μας υποχρέωσαν, με την υποστήριξη της Κυπριακής αντιπροσωπίας, να υποσχεθούμε ότι θα εξετάσουμε κάθε δυνατή περίπτωση καθώς δεν επιθυμούσαμε να αποκαλύψουμε την «ανικανότητα» ή αν θέλετε πιο κομψά την «απροθυμία» της Ελληνικής πολιτείας να υποστηρίξει με ουσιαστικό ενδιαφέρον τέτοιου είδους προβολής της χώρας μας, κάτι που οι βόρειοι γείτονες μας έπραξαν και πράττουν πολύ μεθοδικά και φανατικά και ενημερώνουν όπως εκείνοι θεωρούν καλλίτερα του ξένους.  
Εκείνο που δεν ήταν δυνατόν να αποκρύψουμε είναι ότι για το καλοκαίρι του 2012, θα γίνουν στην Ελλάδα μόνο τα Φεστιβάλ CIOFF® της Νάουσας και της Νέας Καρβάλης, ενώ ματαιώθηκαν οριστικά εκείνα των Ιωαννίνων, της Κατερίνης και της Αριδαίας. Είναι πολλές οι χώρες μέλη του CIOFF® που ενδιαφέρονται να στείλουν παραδοσιακά συγκροτήματα στα Ελληνικά φεστιβάλ, τα οποία τελικά κατευθύνονται στα μεγάλα και με πολλές συμμετοχές φεστιβάλ της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και των κατεχομένων της Κύπρου, από όπου αποκομίζουν τις ανάλογες παραστάσεις, εμπειρίες και πληροφορίες, και το κυριότερο αποκτούν άκρως φιλικές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με αποτέλεσμα οι διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές να είναι εύκολες και εφικτές ανάμεσά τους. Και ο νοών νοήτω.
Θα ήταν αγένεια να μην αναγνωρίσουμε την πολύ καλή διοργάνωση και εγκάρδια φιλοξενία που επιφύλαξαν σε όλες τις εθνικές αντιπροσωπίες οι υπεύθυνοι του Εθνικού τμήματος CIOFF® της Π.Γ.Δ.Μ. για την οποία το προεδρείο του τομέα Νότιας Ευρώπης και Αφρικής του CIOFF® τους απένειμε εύφημη μνεία.
Πληροφορίες για το Ελληνικό N.S. υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www.cioffhellas.gr και η επικοινωνία γίνεται μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής διεύθυνσης: cioff_gr@hotmail.com
 Ελληνικό Εθνικό τμήμα CIOFF® -  ΜΑΪΟΣ  2012     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !