25 Απριλίου 2012

Πρώτη πανελλαδική ενημέρωση από τον δικό μας συμπολίτη Αθανάσιο Τζήμα.



(Έφορο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Πιερίας,  Συντονιστή  Δ/ντή  Περιφ/κών Ασφαλιστικών Γραφείων Ανάπτυξης,  Σύμβουλο   Τραπεζοασφαλιστικών  &  Νομικής Προστασίας)
Η συμμόρφωση της Ελλάδας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τους πλειστηριασμούς, είναι το επόμενο προφανώς σχέδιο εφαρμογής, του Τόμσεν και της παρέας του .



Πώς οι καταδικαστικές αποφάσεις των Δικαστηρίων της Χώρας συγκεντρώνονται, με σκοπό την συμμόρφωση του Κράτους. Πώς ενημερώνουν τους Εταίρους μας και πως θα παίξουν τον ίδιο ρόλο στην εφαρμογή των Κοινοτικών νόμων και για τις περιπτώσεις πλειστηριασμών. 
Ποια είναι όμως τα όργανα του Κράτους που έχουν επιφορτισθεί με το καθήκον να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου;
 Ένα από τα σημαντικότερα μέσα που χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα είναι η διασφάλιση της διάδοσης της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στο πεδίο αυτό. Έτσι, συστηματικά πλέον, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου που αφορούν την Ελλάδα μεταφράζονται στα ελληνικά από το Γραφείο Μεταφράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και αποστέλλονται προς ενημέρωση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά περίπτωση δε και στις ενδιαφερόμενες διοικητικές αρχές. Με τον τρόπο αυτό, η νομολογία του Δικαστηρίου αποκτά την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα στη Χώρα, κάτι που θεωρείται ως απαραίτητο στοιχείο και προαπαιτούμενο της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Στρασβούργου.
Θα μπορεί κανείς να υποστηρίξει την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού οργάνου, και μάλιστα διϋπουργικού, το οποίο θα μελετούσε τις επιπτώσεις στην ελληνική έννομη τάξη των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου και θα πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα υλοποιούνταν από τα αρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία. Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου σχήματος θα ήταν, νομίζουμε περιορισμένη. Το ζητούμενο, σε ένα πρώτο τουλάχιστον στάδιο, είναι να διασφαλισθεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των υποχρεώσεων για το Κράτος που πηγάζουν από αυτές. Πλέον κατάλληλοι για να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή είναι οι ίδιοι οι χειριστές των ελληνικών υποθέσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, συγκεκριμένα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εξάλλου, το Νομικό Συμβούλιο έχει αναλάβει τη συλλογή και συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την πορεία της συμμόρφωσης, τα οποία και κοινοποιεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στο Στρασβούργο προς το σκοπό της άρτιας υποστήριξης των ελληνικών θέσεων ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων.
Σημαντικός θα είναι ο ρόλος των  Ανεξάρτητων Ελλήνων ως ανεξάρτητη  αρχή σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς και άλλοι μηχανισμοί προστασίας όπως ο Συνήγορος του Πολίτη κ.λ.π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !