20 Μαρτίου 2012

Συνεδρίαση Σ.Ο.Π.Π. Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενόψει αντιπυρικής περιόδου»


Συνεργασία κι
 ετοιμότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τον     σχεδιασμό και τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση  κινδύνων από δασικές     πυρκαγιές ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και  η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου,  κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Στη σύσκεψη, που είχε ως  στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων  για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, ώστε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, συμμετείχαν  ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας κ. Νικ. Λαθύρης και οι Προϊστάμενοι πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Χρ. Καραμπούζης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Δημ. Τσιούφας,  ο αναπληρωτής Διοικητής Π.Υ. Λάρισας Αντιπύραχος Ιωαν. Ράπτης, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της 110 Π.Μ. Σμήναρχος (Ι) Παν. Δημόπουλος, ο Ταγματάρχης Κων. Ιακωβάκης ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παν. Τζιοβάρας ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή, οι Δασάρχες Λάρισας κ. Φρειδερίκη Αποστόλου και Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι του ΟΤΕ, των Δήμων, των εθελοντικών οργανώσεων  και βεβαίως  των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Τον συντονισμό της σύσκεψης είχε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρ. Καλομπάτσιος.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα , ώστε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς για την πολύ καλή συνεργασία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δουλέψαμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση,  σαν μία ομάδα και οπωσδήποτε βαδίσαμε με συντονισμένο σχέδιο. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βαδίσουμε με οργανωμένο σχέδιο και για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών το καλοκαίρι. Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρξει καμία πυρκαγιά, αλλά δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία μας διαψεύδουν. Γι΄ αυτό κι εμείς θα προχωρήσουμε βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι πόροι είναι περιορισμένοι και θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη καταρχάς και φυσικά και την καταστολή των πυρκαγιών, όπου θα υπάρξει πρόβλημα».
Στην τοποθέτηση της η κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι η Αντιπεριφέρεια Λάρισας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων: «Ενόψει της φετινής αντιπυρρικής περιόδου, ξεκινήσαμε έγκαιρα  την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Βεβαίως, το γενικό πρόσταγμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει η Πυροσβεστική υπηρεσία, συνεπικουρούμενη όμως από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Σ.Ο.Π.Π. Με τη  στενή συνεργασία όλων και καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και φέτος τους κινδύνους από την εκδήλωση  των δασικών πυρκαγιών. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πρόληψη. Έτσι,  θα πρέπει και οι πολίτες από τη μεριά τους να ευαισθητοποιηθούν, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να μην προχωρούν στην καύση σιτοκαλαμιών καθ’όλη την αντιπυρική περίοδο».
Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της πρόληψης, όπως:
-       Ορισμός υπευθύνων από πλευράς των Δήμων, ώστε να υπάρχει άμεση και γρήγορη συνεννόηση σε περίπτωση ανάγκης,
-       Καθαρισμός των οικοπέδων,
-       Ορισμός αντιπυρρικών ζωνών από δήμους και δασαρχεία
-       Περιπολίες του Στρατού, της Αστυνομίας και των εθελοντικών οργανώσεων σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
 «Είμαι αισιόδοξη, ότι και κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τυχόν πυρκαγιές. Είμαστε σε ετοιμότητα, ξεκινήσαμε έγκαιρα και ευελπιστούμε ότι μέσα από την καλή συνεργασία όλων των φορέων θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλες τις εθελοντικές οργανώσεις για τη συνολική προσφορά τους στην Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας», τόνισε  η κ. Καραλαριώτου ολοκληρώνοντας την ομιλία της.
Ο κ. Λαθύρης, στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν προβλήματα», ενώ συμφώνησε με την αντιπεριφερειάρχη ότι «η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της πρόληψης και ζήτησε να ενεργοποιηθούν όχι μόνον οι φορείς αλλά και όλοι οι πολίτες και να ενημερώνουν έγκαιρα τις αρχές για τυχόν εστίες,  ώστε τυχόν φαινόμενα πυρκαγιών να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους.
Στη σύσκεψη ο κάθε φορέας αναφέρθηκε στο μηχανικό εξοπλισμό που διαθέτει ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε ότι  περικοπές δαπανών και οι έλλειψη προσωπικού,  προκαλούν σοβαρά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρακτικά των σχετικών Σ.Ο.Π.Π. και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα υποβληθούν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός Περιφερειακός σχεδιασμός για πρόληψη κι ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές. Αντίγραφο του σχεδιασμού της Περιφέρειας θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη  σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. κ. Μέγας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ευαγγελία Λιακούλη, Μαρία Μαμάρα και Αθαν. Παιδής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !