8 Μαρτίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ





«Αληθινή φωνή του χθες και του σήμερα ο Κωνσταντίνος Οικονόμος»

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

«Το άξιο τέκνο της Ορθοδοξίας και της Τσαριτσάνης, ο Διδάσκαλος του Γένους Κωνσταντίνος Οικονόμος του εξ Οικονόμων, ο υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, παραμένει μια αληθινή φωνή του χθες και του σήμερα, με διαχρονικότητα των αναλλοίωτων αξιών της στο ατελεύτητο του χρόνου…».


Αυτό ήταν το μήνυμα των εκδηλώσεων μνήμης της επετείου από το θάνατο του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και άξιου τέκνου της Τσαριτσάνης Κων. Οικονόμου, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης.
Οι εκδηλώσεις, που έγιναν με επισημότητα και με θρησκευτική λαμπρότητα(…όπως «απαιτεί» η ιδιαίτερη Κυριακή της Ορθοδοξίας), αλλά και με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή κόσμου, άρχισαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον κατάμεστο ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Τσαριτσάνης, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν οι ιερείς της περιοχής, έψαλλε δε η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας. Σε περίοπτη θέση υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που, φυλάσσονται έως και σήμερα. Αμέσως μετά, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους.
Γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου και της πλούσιας και πολύπλευρης δράσης και της προσωπικότητας του τιμωμένου λογίου «κατέθεσε» η κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, που, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Σκοπός της διδασκαλίας του να στολίσει ταυτόχρονα και τον νου με γνώσεις και την καρδιά με δικαιοσύνη και καλοκαγαθία, να εμπνεύσει στο μαθητή τιμιότητα, φιλομάθεια και φιλανθρωπία, να εκριζώσει την αμαθή υπεροψία και την τυφλή φιλαυτία, το υβριστικό ήθος και τις άλλες κακίες και, τέλος, να οικειώσει αυτόν με την αληθή φιλοσοφία, δηλαδή την επίγνωση του Θεού, τη γνώση του εαυτού του, τη γνώση των όντων, που είναι ο αληθινός καρπός της παιδείας. Ύψωσε τη φωνή του κατά των αιρετικών και προέβαλε σθεναρή αντίσταση έναντι της μη νομίμου ανακηρύξεως του Αυτοκέφαλου της ελλαδικής Εκκλησίας, γιατί ήθελε να γίνει σύμφωνα με τις αρχές της Παραδόσεως. Για τον Οικονόμο η έννοια της Παράδοσης είναι έννοια υψηλή και λειτουργική. Τόσο υψηλή  όσο οι ουρανοί και τόσο λειτουργική όσο η λιτάνευση αγίων εικόνων και πανσέπτων λειψάνων. Γενικότερα, ακουγόταν βαρύηχος, συγκινημένη, ελεγκτική και προφητική η φωνή του Οικονόμου υπέρ της ιεράς παραδόσεως, υπέρ των Θεσμών της Εκκλησίας. Μια φωνή που διακήρυττε ότι τίποτα δεν είναι πλέον πιο επικίνδυνο από την απομάκρυνσή μας από την πατροπαράδοτη πίστη και τίποτα πιο ολέθριο από τη νοθεία του περιεχομένου της.
Αναφορά έκανε η ομιλήτρια και στην «Οικονόμειο Σχολή»: «Απετέλεσε φάρο πνευματικό για την κεντρική αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, τόσο στα χρόνια της σκλαβιάς, όσο και αργότερα χωρίς διακοπή. Είναι κτήριο μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής έμπνευσης, πραγματικό στολίδι και καμάρι για τον τόπο μας, παρά τις ταλαιπωρίες που υπέστη τα κατοπινά χρόνια». Και η κ. Ευαγγ.  Ράπτου – Στεργιούλα ολοκλήρωσε:  «Η φωνή του Κ. Οικονόμου δε σίγησε. Άντεξε μέσα στο χρόνο, γιατί έκρυβε μέσα της ό,τι αληθινό και ευαγές, ό,τι υψηλό και εκκλησιαστικό, ό,τι θεολογικό και πατριωτικό. Αξιοποιούσα την καθηγητική μου ιδιότητα εύχομαι να γίνουμε ικανοί να μεταλαμπαδεύσουμε το φως τέτοιων ηγετικών πνευματικά και ηθικά προσωπικοτήτων στις επόμενες γενιές, ώστε να διακριθούν τα εξέχοντα πνεύματα και οι προικισμένοι νέοι και στηριζόμενοι στις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας να προσφέρουν όλο τον δυναμισμό τους και όλη την πηγαία τους σοφία για μια Ελλάδα συνώνυμο της προκοπής και της προόδου. Νέοι με κρίση δεν έχουν να πτοηθούν από καμιά κρίση!».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π.) «Καρίπειον Μέλαθρον», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του γνωστό ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής κ. Ι. Αγγελόπουλο, τίμησαν τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασίλειο.
Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και το κοινό. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία της κωμόπολης οι εκδηλώσεις της Συνάντησης Χορευτικών Συγκροτημάτων, όπου συμμετείχαν 10 συνολικά παραδοσιακά χορευτικά, και που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης.
Στις εκδηλώσεις της Τσαριτσάνης παραβρέθηκαν : 
Ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Ζώης, η περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας – πρώην έπαρχος κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Τ. Γκαμπέτας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου κ. Δημήτρης Ζώης, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας κ. Βάϊα Μουτζίκου, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Καμηλαράκη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί εκπρόσωποι του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης Στρατιάς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής,  πανεπιστημιακοί, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο πρώην κοινοτάρχης Τσαριτσάνης κ. Νικ. Τσιμπόλης, ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κ. Σκριάπας, προϊστάμενοι υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τα δ.σ. του Μορφωτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, εκπαιδευτικοί, απόδημοι Τσαριτσανιώτες και πολύς κόσμος, που κατέκλυσε το κέντρο της κωμόπολης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !