19 Μαρτίου 2012

«ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ»



Ψηφίζεται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο περιέχεται άρθρο του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο γίνεται «αναδιάρθρωση» των Εφορειών Αρχαιοτήτων μέσα στα Διοικητικά Όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, καταργείται η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, παραβλέποντας ότι η Πιερία είναι η γη των μύθων, των θεών και των Μουσών. Κιβωτός του πνεύματος με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν. Είναι γη αφθονίας, ένας ευλογημένος τόπος. Με περίσσια γοητεία και χάρη. Με μαγευτική φύση και ιστορική κληρονομιά.
Η ιστορία του Ελληνισμού ανακαλύπτεται σε ευρήματα αρχαίων πόλεων (Δίον, Λείβηθρα, Πίμπλεια, Πύδνα, Μεθώνη, Μακρύγιαλος, Σπάθες, το Κάστρο του Πλαταμώνα) και σε άλλα μνημεία. Η Πιερία, με την Ιερή Πόλη των Αρχαίων Μακεδόνων (ΔΙΟΝ), με το «Υπόγειο» της Μεθώνης και τόσα άλλα ευρήματα σε πλήθος αρχαιολογικούς επισκέψιμους – και όχι μόνο – χώρους.
Είναι κατάφορη η υποβάθμιση της σημαντικότητας της περιοχής και μοναδική πανελλήνια πρωτοτυπία, η μεταφορά της έδρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από την Κατερίνη – Πιερία και την ενσωμάτωσή της σε μια νέα υπηρεσία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με ευθύνη όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας.
Σε αντίθεση με την υποβάθμιση της Πιερίας, και τη μεταφορά της έδρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ΠΙΕΡΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε καμία άλλη Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν καταργείται, αντίθετα μάλιστα στη Χαλκιδική δημιουργείται ενιαία Εφορεία Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με δεδομένο ότι στην Πέλλα και την Ημαθία οι υπηρεσιακές δομές του Υπουργείου Πολιτισμού παραμένουν ως έχουν.
Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά παρατηρούμε έκπληκτοι την απαξιωτική και άνιση μεταχείριση της ΠΙΕΡΙΑΣ που έχει σχέση με την ιστορία της, το παρελθόν της που σχετίζεται άμεσα με και με την Ελληνικότητα της Περιφέρειας.
Ως εκ τούτου, απαιτούμε όπως παραμείνει η Υπηρεσιακή Δομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην ΠΙΕΡΙΑ, δηλαδή η λειτουργία της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πιερίας στην Κατερίνη, όπου δεν κοστίζει για το Ελληνικό Δημόσιο ενοίκια κλπ., με έναν από τους σημαντικότερους και περισσότερο αναγνωρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (ΔΙΟΝ) με το μοναδικό πολυδιάστατο (ιστορικό, φυσικό, πολιτιστικό) μνημείο τον ΌΛΥΜΠΟ και με ένα μεγάλο υπηρεσιακό έργο που μπορεί να μετρηθεί και να αποδειχθεί τόσο με την χρηματοδότηση δράσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά κυρίως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που καταμαρτυρούν για πολλοστή φορά την Ελληνικότητα της Πιερίας και της Μακεδονίας.



Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ





Σοφία Μαυρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !