1 Μαρτίου 2012

«Χρώματα» στον ουρανό της Ελασσόνας!




ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη


Μπορεί η οικονομική κρίση, η λιτότητα, τα νέα μέτρα, οι «κουρεμένοι» μισθοί, η ανεργία, η αβεβαιότητα, να χτυπούν για τα καλά τα Ελληνικά νοικοκυριά, αλλά οι Ελασσονίτες φρόντισαν αυτές τις μέρες της Αποκριάς να περάσουν καλά και να το διασκεδάσουν.


Η Κυριακή άρχισε με το εντυπωσιακό και ξεχωριστό θέαμα του Ιπτάμενου Καρναβαλιού, που έχει γίνει πια θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας, μια εκδήλωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.), με τη συνδρομή ντόπιων αεραθλητών. Χορηγός ήταν το «BIKE PARK» του κ. Στέφανου Γκατζιούρα.
Έμπειροι αεραθλητές από διάφορες περιοχές της χώρας (Ελασσόνα, Λάρισα, Καρδίτσα, Αγρίνιο, Βόλο, Δράμα, Δεσκάτη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αθήνα) δεξιοτέχνες του αλεξίπτωτου πλαγιάς, ντυμένοι με ευρηματικά αποκριάτικα κοστούμια, «χρωμάτισαν» και εφέτος τον ουρανό της Ελασσόνας, πραγματοποιώντας πτήσεις και δείχνοντας στους δεκάδες θεατές (ντόπιους και επισκέπτες) τι μπορούν να καταφέρουν σε ένα ριψοκίνδυνο άθλημα. Χαρακτηριστικό είναι πως την εφετινή διοργάνωση παρακολούθησαν και Αθηναίοι εκδρομείς(2 λεωφορεία), που ενθουσιάστηκαν από το θέαμα και το διασκέδασαν.
Οι απογειώσεις πραγματοποιήθηκαν από συγκεκριμένη κορυφή μετά το δημοτ. διαμέρισμα Δρυμού Ελασσόνας και οι προσγειώσεις με ακρίβεια σε συγκεκριμένο ανοιχτό χώρο, που είχε οριοθετηθεί. Οι θεατές (...από διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας, και όχι μόνο) έδειχναν εντυπωσιασμένοι και καταχειροκρότησαν με θέρμη τους αιωροπτεριστές. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε και επίδειξη paramotor (αλεξιπτώτου με μηχανή), που έδωσε διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση, με την πραγματοποίηση πτήσεων μεγαλύτερης διάρκειας.
Ανάμεσα στους καρναβαλιστές του αέρα ο Θεόδωρος Πάγκαλος(…που τα έφαγε μόνος του), ο ηγούμενος Εφραίμ, ο παλιάτσος και ο κλόουν, η Άνγκελα  Μέρκελ(…με δωράκια για τον κόσμο), ο Άραβας(…που θα σώσει την Ελλάδα), ο γιατρός που συνόδευε ασθενοφόρο, ο καμηλοπάρδαλος, αλλά και η οικονομική κρίση! Γέμισε «χρώματα» ο ουρανός της Ελασσόνας, για 12η συνεχόμενη Αποκριά. Και όλα αυτά σε ένα συννεφιασμένο και μουντό ουρανό και με «φόντο» έναν επιβλητικό χιονισμένο Όλυμπο, που έδινε το δικό του στίγμα.
Παρόντες στο Ιπτάμενο Καρναβάλι ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Αθ. Ζιώγας, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Σπ. Καραγκούνης, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.ά.
Το μεσημέρι, είχαμε την εμφάνιση παραδοσιακών καβαλάρηδων από την Ελασσόνα και την Τσαριτσάνη, ενώ μετά η σκυτάλη της διασκέδασης πέρασε στα μπαρ – καφέ και στις ταβέρνες της πόλης, που είχαν φροντίσει σε κεντρικά σημεία της Ελασσόνας να έχουν δημοτικές ορχήστρες και μουσική για να διασκεδάσουν ντόπιοι και επισκέπτες, άτομα όλων των ηλικιών. Για αρκετές ώρες, οι ορχήστρες του Γιάννη Ζιάκου και των χάλκινων των Σαμολαδαίων έδωσαν ζωή στο κέντρο της πόλης και στους γύρω δρόμους. Ήταν μια όμορφη πρωτοβουλία με τη δική της δυναμική των επαγγελματιών της Ελασσόνας για αποκριάτικο ξεφάντωμα, πολύ χορό και διασκέδαση για όλο τον κόσμο. Θύμισε ίσως την παλιά Ελασσόνα, τότε  που η περίοδος της Αποκριάς ήταν συνυφασμένη με ορχήστρες και μπάντες χάλκινων.
                                     ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Η άνοιξη στην περιοχή της Ελασσόνας φαίνεται πως …το μετάνιωσε για τον ερχομό της και γύρισε πίσω. Ο χειμωνιάτικος καιρός δεν άφησε σε πολύ κόσμο να χαρεί τα κούλουμα. Πολύ κρύο, βροχές και χιόνια, ενώ στα ορεινά της Ελασσόνας κάποιοι αντί να σηκώσουν τους αετούς…έπαιξαν χιονοπόλεμο! Παρόλα αυτά, οι γιορτές της Καθαράς Δευτέρας «μετακόμισαν» σε αίθουσες και στεγασμένους χώρους, με παραδοσιακή μουσική, σκωπτικά «δρώμενα», νηστίσιμα εδέσματα, μπουρανί, λαγάνες, φασολάδα, χαλβά, άλλα σαρακοστιανά, ψαρικά, χταποδάκια, αλλά και άφθονο κρασί και τσίπουρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !