20 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση για τα προβλήματα στο Καλαμπόκι στη Χαλκιδική


Το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία ένα επιβλαβές έντομο και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.


Προσβάλλει το καλαμπόκι και προκαλεί ζημιές ιδιαίτερα στη Β. Ευρώπη. Τα ενήλικα τρέφονται στο υπέργειο τμήμα, ενώ οι προνύμφες του προσβάλλουν τις ρίζες ορύσσοντας στοές. Κατά συνέπεια καταστρέφεται το ριζικό σύστημα προκαλώντας πλάγιασμα του φυτού και σημαντικές οικονομικές ζημιές. Το D. virgifera έχει 1 γενεά το χρόνο και διαχειμάζει στο έδαφος ως αυγό. Μετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα παύει η διάπαυση του αυγού και η εκκόλαψη των προνυμφών γίνεται στις αρχές της άνοιξης. Τα ακμαία εμφανίζονται αρχές καλοκαιριού με το μέγιστο των πτήσεων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.
Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου  της Π.Ε.Χ. παρακολουθεί με φερομονικές παγίδες την εξάπλωση του εντόμου σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων. Τόσο το 2010 όσο και το 2011 και δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στη Χαλκιδική. Στην ΠΕ Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε το 2011 για πρώτη φορά η παρουσία του κολεοπτέρου Diabrotica virgifera και σύμφωνα με τη λήψη εκτάκτων μέτρων οριοθετήθηκαν Ζώνες που περιλαμβάνουν τις μολυσμένες περιοχές καθώς και Ζώνες Περιστολής για τον περιορισμό εξάπλωσης του εντόμου που εκτείνονται και στη  Χαλκιδική.
Η Ζώνη Περιστολής είναι περιοχή απαλλαγμένη από το D. virgifera και εκτείνεται γύρω από την Προσβεβλημένη Ζώνη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στη Ζώνη Περιστολής θα πρέπει:
1.       Στους αγρούς με αραβόσιτο να πραγματοποιείται αμειψισπορά με καλλιέργεια του αραβόσιτου μιας περιόδου κατά 2 διαδοχικά έτη (1:2)
2.      Ο αραβόσιτος να μη συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου
3.      Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών ή μερών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο σε προσβεβλημένη ζώνη γειτονικού νομού
4.      να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου D. virgifera (χρήση επικαλυμμένου σπόρου, χρήση εντομοκτόνου εδάφους, ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα Φ.Π.Π.)
5.      Τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στους σπαρμένους με αραβόσιτο αγρούς να καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδό τους από τη ζώνη
6.      Να γίνεται εντατική παρακολούθηση της παρουσίας του οργανισμού με τη χρήση κατάλληλων παγίδων φερομόνης
Η Υπηρεσία θα εντείνει τους ελέγχους το 2012 στις περιοχές της Ζώνης Περιστολής. Επίσης, έχει προγραμματίσει ενημερώσεις για τους αγρότες στις 22/3/2012 στη Γαλάτιστα στις 9:00πμ στο παλιό Δημοτικό Κατάστημα και την ίδια μέρα στις 12:00 στη Ν. Τρίγλια, στο ΚΑΠΗ.
Παρακαλούνται οι καλλιεργητές να ενημερώνουν την Υπηρεσία σε περίπτωση που εντοπίσουν αγρούς με ύποπτα συμπτώματα, όπως ομάδες πλαγιασμένων φυτών, στοές στις ρίζες ή φαγώματα σε σπάδικες και φύλλα.
Πληροφορίες:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΕΡΤΙΒΑΝΙΔΗΣ Κ., ΝΟΜΙΚΟΥ Μ., ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Μ. & ΧΑΛΚΙΑΣ Τ.
Τηλ.: 2371351282 / 2371351270   Φαξ: 2371039207    email: agro12@halkidiki.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !