5 Μαρτίου 2012

Ο παραποτάμιος δρόμος του Πέλεκα μετατρέπεται σε περιφερειακό της πόλης


Από το Δεκέμβριο του 2008 και μέχρι σήμερα παρακολουθούμε μια σειρά παρεμβάσεων και έργων στην περιοχή του Πέλεκα που μετατρέπουν σταδιακά το ποτάμιο τοπίο στα όρια της πόλης σε αστικό τοπίο δρόμου, με πολύ άσφαλτο, κράσπεδα και κυκλοφορία αυτοκινήτων.



Στο ίδιο διάστημα οι κάτοικοι της περιοχής και ενώσεις πολιτών, ποδηλάτες κ.ά. ζητούν με επιμονή η περιοχή να καθαριστεί από τα σκουπίδια και να μετατραπεί σε χώρο περιπάτου πεζών και ποδηλατών  με πράσινο, δένδρα, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και άθλησης. Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την ανάπλαση της περιοχής και τη δημιουργία «πράσινης διαδρομής» αλλά αυτό που βλέπουμε τελικά να κατασκευάζεται και να ολοκληρώνεται με αργό ρυθμό, είναι μόνο αυτοκινητόδρομος.
         Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008» με σταθερότητα και επιμονή προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα  και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να κατανοήσουν την αξία της περιοχής ως μοναδικού πνεύμονα πρασίνου και δραστηριοτήτων που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής. Το τελευταίο «επεισόδιο» στη σειρά των παρεμβάσεων στον Πέλεκα, δυστυχώς μας δικαιώνει και επιβεβαιώνει την άποψη που πολλές φορές εκφράσαμε δημόσια: ότι ο πραγματικός στόχος των παρεμβάσεων είναι η εύκολη και φθηνή κατασκευή ενός περιφερειακού δρόμου που θα παραλάβει μέρος κυκλοφοριακού φορτίου της πόλης. Αναφερόμαστε στις δηλώσεις του αντιδημάρχου τεχνικών έργων του Δήμου Κατερίνης Αλέξανδρου Γιουμίδη στις 20 -2-2012, με αφορμή την κατεδάφιση μικρού κτίσματος στην οδό Αστερίου Ζορμπά. «Είναι σημαντική η διάνοιξη», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος, «καθώς στο σημείο αυτό η Αστερίου Ζορμπά συνδέεται με την περιμετρική οδό, που μέσω της παραποτάμιας διαδρομής οδηγεί στην επαρχιακή οδό Κατερίνης - Νέας Εφέσου. Με το δρόμο αυτό θα εξυπηρετούνται πολλά αυτοκίνητα και δεν θα δέχεται όλο αυτό το κυκλοφοριακό φορτίο η πόλη».
         Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διαψεύδει τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής (ότι ο δρόμος είναι απλά περιμετρικός του σχεδίου πόλης για τοπική εξυπηρέτηση των κατοίκων, ότι προβλέπονται πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος με δενδροφυτεύσεις κλπ) και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις, δηλαδή την κατασκευή περιφερειακού δρόμου.
         Αναρωτιόμαστε λοιπόν για μία ακόμη φορά, ποιο θα είναι το μέλλον της περιοχής. Ο άτυπος περιφερειακός δρόμος είναι σχεδόν έτοιμος και η περιοχή του Πέλεκα θα επιβαρυνθεί με μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο. Το φορτίο αυτό θα διέρχεται και από ολόκληρη την Αστερίου Ζορμπά, στην καρδιά της συνοικίας των καταφυγιωτών και με Δημοτικό Σχολείο πάνω στο δρόμο.
         Τα σχέδια για ανάπλαση της περιοχής αποδεικνύεται ότι παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες καθώς οι μόνες ενέργειες που γίνονται αφορούν τη διευκόλυνση της κίνησης των τροχοφόρων. Καμιά υποδομή για ποδηλάτες και  πεζούς δεν έχει δημιουργηθεί, ενώ και αυτές που προ-υπήρχαν καταστράφηκαν σε σημαντικό βαθμό για να γίνει ο αυτοκινητόδρομος. Κανένα σχέδιο συστηματικής δενδροφύτευσης δε φαίνεται να υλοποιείται. Η πράσινη διαδρομή παραμένει υπόσχεση, ενώ ο περιφερειακός δρόμος που δημιουργείται ακυρώνει κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί δυστυχώς, σε σημαντικά σε μήκος τμήματα, ο δρόμος συνορεύει με την κοίτη του ποταμού. Το σημείο αυτό το θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο και το είχαμε θέσει υπόψη του Δημάρχου σε συζητήσεις που είχαμε μαζί του. Φαίνεται όμως ότι οι προτεραιότητες των ανθρώπων του Δήμου είναι διαφορετικές και δεν συμμερίζονται το όραμα για έναν Πέλεκα που μπορεί να αποτελεί πόλο έλξης, χαλάρωσης, αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού για τους κατοίκους της Κατερίνης. 
         Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε  για έναν Πέλεκα όπου θα μπορούν να καταφύγουν οι πολίτες που αναζητούν μια διαφορετική πρόταση ζωής στην πόλη μας.

Το Δ.Σ των Φίλων του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !