25 Μαρτίου 2012

Εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου σε Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Κονταριώτισσα




Δώδεκα ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 στον δήμο Δίου-Ολύμπου με αφορμή την επέτειο επανάστασης του 1821 που συμπίπτει με την εορτή τού Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου.


Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Χαρμόσυνα χτυπήματα από καμπάνες Ιερών Ναών, Δοξολογίες, Επιμνημόσυνες Δεήσεις, καταθέσεις στεφανιών και παρελάσεις δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και συλλόγων της περιοχής, ενώ στο Λιτόχωρο, έδρα τού καλλικρατικού δήμου, μετά το πέρας τής παρέλασης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο θεατράκι τού πάρκου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Από την περασμένη Παρασκευή 23/3 είχαν γίνει σημαιοστολισμοί όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των δρόμων και των πλατειών καθώς και των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Ακόμη, τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2012 φωταγωγήθηκαν τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα, οι δρόμοι και οι πλατείες των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων του δήμου.
Σε όλα σχολεία τού Δίου-Ολύμπου οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23 Μαρτίου όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, έγινε απαγγελία ποιημάτων, ακούστηκαν τραγούδια που αφορούσαν την 25η Μαρτίου και σε κάποια σχολεία έγιναν και χορευτικές παραστάσεις.
Επιπλέον, στο γυμνάσιο – λύκειο Λιτοχώρου έγιναν και απονομές αριστευσάντων μαθητών και μαθητριών, επειδή οι τελετές αυτές που επρόκειτο να γίνουν την ημέρα των Τριών Ιεραρχών(30/1/2012), είχαν ακυρωθεί λόγω δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Για τις απονομές αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία, τη Δευτέρα 26/3.
ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Στην έδρα τού δήμου, στο Λιτόχωρο, η Δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό τού Αγίου Νικολάου, ακολούθησε τελετή στον χώρο τού ηρώου πεσόντων όπου έγινε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφανιών από τον αν.δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη, τον υποδιοικητή της 24ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, τον διοικητή τού Α.Τ. Λιτοχώρου, τον προϊστάμενο πυροσβεστικού κλιμακίου Λιτοχώρου καθώς και από αντιπροσωπεία σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λιτοχώρου.
Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον διευθυντή τού 1ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου Δημήτρη Μακαλέκα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και η επιμνημόσυνη δέηση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο. Οι εκδηλώσεις στην πόλη των θέων ολοκληρώθηκαν με παρέλαση στη λεωφόρο Αγίου Νικολάου.
Μ.ΜΙΧΟΥ: ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στη Λεπτοκαρυά, στη Σκοτίνα, στον Νέο Παντελεήμονα, στον Πλαταμώνα και στους Νέους Πόρους, όπως επίσης και στο Δίον, στην Καρίτσα, στη Βροντού, στον Άγιο Σπυρίδωνα, στη Νέα Έφεσο αλλά και στην Κονταριώτισσα όπου εκεί παραβρέθηκε και η βουλευτής Πιερίας, Μαρία Μίχου.
Μάλιστα, μετά το πέρας τής επιμνημόσυνης δέησης η κ. Μίχου παραχώρησε και δήλωση αναφέροντας τα εξής: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για εμάς τούς Έλληνες. Είναι μια διπλή γιορτή. Είναι μια μεγάλη γιορτή τής Ορθοδοξίας αλλά αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός για τον ελληνισμό.
Για εμάς τούς Έλληνες αυτή η ημέρα εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα, μηνύματα για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για τον αλληλοσεβασμό, μηνύματα για την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας. Είναι μηνύματα τόσο επίκαιρα σε μια εποχή τόσο κρίσιμη, την πιο κρίσιμη θα έλεγα εποχή τής μεταπολίτευσης.
Θεωρώ ότι έχουμε χρέος να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του ’21 που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας. Χρέος όμως σήμερα είναι να ανταποκριθούμε και στις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όταν είμαστε πάντοτε όλοι ενωμένοι.
Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ τα «χρόνια πολλά» σε εκείνους και σε εκείνες που γιορτάζουν σήμερα, να ευχηθώ όμως τα «χρόνια πολλά» και σε όλους τούς συμπολίτες μας. Πιστεύω δε να είμαστε και του χρόνου καλά για να μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !