9 Φεβρουαρίου 2012

Τηλεδιάσκεψη μαθητών των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ με το CERN

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ, θα συνομιλήσουν με τον Albert De Roeck, Διευθυντή του πειράματος που διεξάγεται στο CERN, σχετικά με την ανακάλυψη του σωματιδίου HIGGS.  Η συνομιλία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου και θα συμμετέχουν μαθητές του Λυκείου με τη συνδρομή των καθηγητών Φυσικής του σχολείου,  Μπλάτσιου Σπυρίδωνα και Μπατζογιάννη Ηλία.

Ο κ. Albert De Roeck θα ενημερώσει τους μαθητές για τα πρόσφατα ευρήματα του πειράματος και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μαθητών. Η εκδήλωση στην οποία θα πάρουν μέρος και μαθητές σχολείων από όλη την Ευρώπη   γίνεται στα πλαίσια της ενημέρωσης που κάνει το CERN  σχετικά με τις δραστηριότητές του και την εκλαΐκευση της επιστήμης. Τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ  ενσωματώνουν στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία μια σειρά από δράσεις που εξοικειώνουν τους μαθητές με τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν επισκεφτεί το CERN το 1999, το 2002  και το 2007, ενώ παράλληλα παίρνουν μέρος και σε πρωτοβουλίες του εν λόγω Ερευνητικού Κέντρου.
     

Το CERN είναι το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο στην επιστήμη της Φυσικής. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται δύο πειράματα με τις ονομασίες ATLAS και CMS με σκοπό την ανίχνευση του σωματιδίου Higgs, το επονομαζόμενο και «σωματίδιο του Θεού». Το Δεκέμβριο του 2011  ανακοινώθηκε από δύο διαφορετικές ομάδες ότι κατέγραψαν δεδομένα που αποδεικνύουν την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ανίχνευση αυτού του σωματιδίου;
Το μποζόνιο Higgs είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο, η ύπαρξη του οποίου προτάθηκε θεωρητικά από το Άγγλο Peter Higgs. Το σωματίδιο αυτό μαζί με μια πλειάδα στοιχειωδών σωματιδίων προβλέπονται από την κυρίαρχη θεωρία για την περιγραφή του σύμπαντος με την ονομασία «Καθιερωμένο Πρότυπο» (Standard Model). Όλα τα υπόλοιπα σωματίδια έχουν ανακαλυφθεί εκτός από το σωματίδιο Higgs.
Το «Καθιερωμένο Πρότυπο» είναι η καλύτερη θεωρία που έχουν αυτή τη στιγμή οι φυσικοί για να περιγράψουν τα βασικά συστατικά του σύμπαντος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης του εικοστού αιώνα. Αν επαληθευτεί το «Καθιερωμένο Πρότυπο» θα ξεκινήσει μια σειρά εφαρμογών στην Ιατρική, τη Βιοτεχνολογία και σε άλλους τομείς που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !