9 Φεβρουαρίου 2012

Μ. ΜΙΧΟΥ – Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Διαδοχικές συναντήσεις για τον Τουρισμό



Σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων για θέματα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης καθώς και για το θέμα της παραμονής του ΙΚΑ στο Λιτόχωρο πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα  η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου και ο Αν. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Βροχαρίδη.


Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν:
-          Με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού κα Κωνσταντίνα Μπέη.
-          Με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή.
-          Με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Τα βασικότερα σημεία των συναντήσεων αφορούσαν.
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
-          Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού κα Κωνσταντίνα Μπέη.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από όλες τις πλευρές το θέμα της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Πιερίας, αφού κοινή είναι η πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΗ
Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πιερία τονίζοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς η οποία όμως δεν έχει αναδείξει όσο θα μπορούσε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Όπως τόνισε στην τοποθέτησή της, είναι βασικό για τον επισκέπτη μιας περιοχής να απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνωρίζοντας όλες τις πτυχές του τόπου που επισκέπτεται.
Αυτή τη δυνατότητα την έχει η Πιερία καθώς διαθέτει εξαιρετικούς προορισμούς για θερινό και χειμερινό τουρισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κα Μπέη τόνισε ότι χρειάζονται και οι απαραίτητες υποδομές για τις οποίες πολύ σύντομα θα επισκεφτεί την Πιερία έτσι ώστε να έχει και προσωπική άποψη για τον καταλληλότερο τρόπο ανάδειξης του Δήμου – Δίου αλλά και όλου του νομού.
Στην συζήτηση έγινε αναφορά στις ζώνες χρήσης ιδιαίτερα του Ολύμπου με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και τονίστηκε η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με μορφές ήπιας τουριστικής αξιοποίησης.
Η κα Μπέη τόνισε τη σημασία της εύκολης οδικής πρόσβασης στον Όλυμπο από την πλευρά της Πιερίας αλλά και την αναγκαιότητα αξιοποίησης των Λιμανιών του νομού.
ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Από την πλευρά της η κα Μίχου, υπερθεμάτισε γύρω από την αναγκαιότητα ενίσχυσης των τουριστικών υποδομών της Πιερίας ενώ θεώρησε αναγκαία την επίσκεψη της κας Μπέη στο νομό.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ο τουρισμός αποτελεί έναν κλάδο της οικονομίας ο οποίος συμβάλει στην ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών ακόμα και σε δύσκολες συγκυρίες όπως η σημερινή. Κι αυτό γιατί αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος».
Παράλληλα, η κα Μίχου δεσμεύτηκε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και να εξετάσει την δυνατότητα παραχώρησης των λιμένων στην αυτοδιοίκηση θέμα, το οποίο είχε ήδη αναδείξει προ μηνός κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών για τον Όλυμπο (19-1-2012).
Μάλιστα, στις 23-12-2012 η κα Μίχου είχε συνάντηση στο Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας όπου ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για την διαδικασία παραχώρησης των Λιμένων στην Αυτοδιοίκηση η οποία αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις τον κύριο χρηματοδότη τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω τις ποικιλίας αλλά και της πολυπλοκότητας των θεμάτων καθορίστηκε νέα συνάντηση της Βουλευτού με την κα Μπέη στις 9-2-2012 στην οποία θα συζητηθούν τα θέματα στις λεπτομέρειές τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Με την σειρά του ο Αν. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Νότιας Πιερίας προσφέροντας σημαντικό εισόδημα στην τοπική κοινωνία.
Για τον λόγο αυτό σημείωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει δημιουργικά σε κάθε πρωτοβουλία που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση καθώς τα έργα τουριστικής υποδομής αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την επισκεψιμότητα της ευρύτερης περιοχής.
Όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Ολύμπου ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου – Ολύμπου οι οποίες κατατέθηκαν μετά από διαβούλευση η οποία έλαβε χώρα στο δήμο καθώς επίσης και για τη δική του παρέμβαση στη συνεδρίαση  της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών για τον Όλυμπο.
Όσον αφορά την διαχείριση των Λιμένων, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε πως το θέμα είχε τεθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19-1-2012) όπου έθεσε το ζήτημα  για μεταβίβαση της αρμοδιότητας διαχείρισης στην Δημοτική Αρχή. Παράλληλα, τόνισε την άμεση  αναγκαιότητα αναβάθμισης των Λιμανιών ώστε να αποτελούν πόλο έλξης και όχι αντιθέτως να διώχνουν τους επισκέπτες.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
-          Συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο.
-          Ζητήθηκε η παραμονή του παραρτήματος ΙΚΑ στο Λιτόχωρο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα του παραρτήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου μετά την συζήτηση που έχει ανοίξει για ενδεχόμενη κατάργησή του.
Όλες οι πλευρές έδειξαν διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας αφού πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα του δημότες.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διοικητής του ΙΚΑ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εξεταστεί διεξοδικά το ζήτημα, αφού μέχρι τις 2-5-2012 (οπότε και λήγει η δημόσια διαβούλευση) το παράρτημα του ΙΚΑ στο Λιτόχωρο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, από την στιγμή που ξεκίνησε την λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ – και οι υπηρεσίες υγείας προσφέρονται πλέον αποκλειστικά από τις δομές του – έχει παρατηρηθεί μείωση της επισκεψιμότητας στα περισσότερα παραρτήματα του ΙΚΑ σε όλη την χώρα.
Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες οι οποίες καθιστούν αναγκαία την συνέχιση λειτουργίας ορισμένων υποκαταστημάτων και για τον λόγο αυτό ζήτησε από την δημοτική αρχή να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα διατήρησης του ΙΚΑ στο Λιτόχωρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο Αν. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης ανέπτυξε στον διοικητή τους λόγους για τους οποίους το ΙΚΑ Λιτοχώρου είναι απαραίτητο να συνεχίσει την λειτουργία του.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο Καλλικρατικός Δήμος Δίου – Ολύμπου είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή 30.000 μόνιμους κατοίκους,  με χιλιάδες επιχειρήσεις και ασφαλισμένους, αλλά και διαχρονικά με  σημαντική οικοδομική δραστηριότητα λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης.
Σε αυτό το περιβάλλον το ΙΚΑ Λιτοχώρου αποτελεί μια υπηρεσία που συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της Νότιας Πιερίας εξυπηρετώντας σε καθημερινή βάση τους κατοίκους είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι.
Σε περίπτωση, λοιπόν, κατάργησής του όλοι οι δημότες μας θα χρειαστεί να διανύουν σε καθημερινή βάση πολλά χιλιόμετρα μέχρι την Κατερίνη για να διεκπεραιώσουν απλές συναλλαγές.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την μεγάλη ταλαιπωρία τους αλλά και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση σε μια περίοδο που το εισόδημα των περισσοτέρων πολιτών μειώνεται δραματικά.
Κατά συνέπεια πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει το παράρτημα του ΙΚΑ στο Λιτόχωρο και να στελεχωθεί επαρκώς. Για τον λόγο αυτό θα σας καταθέσω το επόμενο διάστημα πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση».
ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Από την πλευρά της η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου σημείωσε ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση για τη χώρα η οποία πρέπει να στηριχθεί για να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι:
«Δεν μπορεί, την ώρα που προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε ένα υδροκέφαλο «Αθηνοκεντρικό» κράτος και να ενισχύσουμε την περιφέρεια, την ίδια στιγμή να στερούμε από τις τοπικές κοινωνίες τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Για τον λόγο αυτό ζητώ να αποδεχτείτε την πρόταση που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Δίου – Ολύμπου για την παραμονή του παραρτήματος ΙΚΑ στο Λιτόχωρο. Με τη σειρά μου θα συμβάλω κι εγώ με συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
-          Δημιουργείται ένα πρόγραμμα αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων  σε όλη την Πιερία που θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο.
-          Οι εκδηλώσεις αποτελούν τον προπομπό για όσα θα ακολουθήσουν το 2013 οπότε και θα εορταστούν τα 100 χρόνια από την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου.
-          Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Β. Βροχαρίδης κατέθεσε πρόταση προς τον κ. Μπιτσαξή για δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στον Πλαταμώνα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν μετά την σύσκεψη που έγινε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης κ. Δ. Γεωργούλης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων όλων των εμπλεκόμενων μερών, όσον αφορά τους στόχους των εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα:
-          Στόχος είναι η καθιέρωση αυτού του προγράμματος αθλητικών εκδηλώσεων σε ετήσια βάση ώστε να γίνει θεσμός  και ο εμπλουτισμός του με συνοδές πολιτιστικές δράσεις. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της Πιερίας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με μια μονοθεματική προσέγγιση.
-          Στην προσπάθεια αυτή τον πρώτο λόγο έχει η τοπική κοινωνία. Οι υπόλοιποι φορείς (Γ.Γ. Αθλητισμού – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης) δρουν υποστηρικτικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επίσημα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το ακριβές πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, ενώ οι δήμοι που το επιθυμούν θα συμμετέχουν διοργανώνοντας τις συνοδές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !