1 Ιανουαρίου 2012

Νέα «κόντρα» για τον Κορινό...στην Πιερία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
«Κόντρα» για την ανοικοδόμηση έκτασης 2.200 στρεμμάτων, με 2.000 οικόπεδα, που θα φιλοξενήσει 5.000 κατοίκους στον Κορινό Πιερίας, ξέσπασε εκ νέου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Οι οικολόγοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για «σκανδαλώδη οικοπεδοποίηση προστατευόμενης ζώνης»,
όμως η Πολιτεία και τοπικοί φορείς επιμένουν πως τα πάντα είναι νόμιμα και προχωρούν στην οικοπεδοποίηση.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατήγγειλε οικοπεδοποίηση της παραλιακής περιοχής του Κορινού, που μάλιστα ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ σημείωσε πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο έχει λήξει από το 2007, χωρίς να έχει ανανεωθεί.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έκανε μια αναφορά στη νομοθεσία, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η οικοπεδοποίηση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει και τη θετική στάση που τήρησε η ίδια στο θέμα. Ουσιαστικά, η διοίκηση της περιφέρειας αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στην υπουργική απόφαση της Ροδούλας Ζήση του 2004, πάνω στην οποία, άλλωστε, στηρίχθηκε και η οικοπεδοποίηση (9625/1-3-2004).
«Εντός προστατευόμενης ζώνης»

Ο παραθεριστικός οικισμός που κατασκευάζεται στον Κορινό χαρακτηρίζεται «πρότυπος» (σχεδιάζεται να είναι βιοκλιματικός) και σύμφωνα με τους οικολόγους είναι εντός της προστατευόμενης ζώνης και απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Παρ' όλα αυτά, ήδη έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των οικοπέδων, η χάραξη σχεδόν όλων των δρόμων, η χαλικόστρωσή τους και επίσης, σύμφωνα με τον τοπικό δήμο (Κατερίνης), επίκειται η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Κάτι που επιβεβαιώνει ο δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης, ενώ ήδη σε αγγελίες της περιοχής πωλούνται οικόπεδα.
Σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μελέτη μορφοτυπολογίας που θα προσδιορίσει το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα του οικισμού. Σύμφωνα με το δήμο, τα απαιτούμενα έργα υποδομής στον οικισμό θα υλοποιηθούν στην πορεία. Αιτία είναι η έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων (η εισφορά των δικαιούχων καλύπτει μόνον ένα μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για τα συγκεκριμένα έργα). Ο δήμος είναι σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης. Η αξία του οικισμού «Ολυμπιάδα» υπολογίστηκε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ!
«Το συγκεκριμένο έργο παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες και καταστρέφει ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, διεθνούς σημασίας. Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Ζήση, για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής δεύτερης κατοικίας του δήμου Κορινού (πλέον Κατερίνης), που αφορά το συγκεκριμένο οικισμό, αυτός θα έχει έκταση 2.200 στρεμμάτων, με 2.000 οικόπεδα και θα φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 κατοίκους! Είπαμε να τονώσουν την κατεστραμμένη οικοδομική δραστηριότητα, αλλά όχι καταστρέφοντας ακόμη και εθνικά πάρκα. Η μεθόδευση της οικοπεδοποίησης αποκαλύπτει όλη την παθογένεια του πελατειακού πολιτικού συστήματος, αλλά και της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς, όπως υποστηρίζει, το συγκεκριμένο έργο εξελίσσεται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο κ. Τρεμόπουλος ζητά να μάθει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην καταστραφούν περαιτέρω οι συγκεκριμένες περιοχές και να αποκατασταθούν στην πρότερη μορφή τους.
Επίσης, καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές έκαναν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και ο Φορέας Διαχείρισης Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος φέρονται να διερευνούν την υπόθεση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !