5 Νοεμβρίου 2011

Ανθρώπινα όργανα online σε τιμή ευκαιρίας

Μία αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων φέρνει στη δημοσιότητα η εκπομπή «Έχω Θέμα» του Χρήστου Μαζάνη στο web zougla radio, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου (ώρα 15:00-16:00).Yπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, περισσότεροι από 68.000 ασθενείς περιμένουν σήμερα ένα μόσχευμα. Τουλάχιστον 2.000 προστίθενται στις λίστες αναμονής κάθε μήνα, ενώ καθημερινά 14 άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας.

 Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω  της οικονομικής κρίσης, το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι τόσο μεγάλο και το περιθώριο εκμετάλλευσης των φτωχότερων τόσο ευρύ, που η ιδέα μιας ανταμοιβής των δωρητών κερδίζει έδαφος διεθνώς.


Το παράνομο εμπόριο μοσχευμάτων οργιάζει πια και μέσω Διαδικτύου. Αποτελεί κοινό μυστικό σε χώρες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Κίνα και  το Πακιστάν, με εκατοντάδες - ίσως και χιλιάδες - ανθρώπους να πωλούν μέσω Internet τα όργανά τους, ζητώντας εξευτελιστικά ποσά, που αρχίζουν από τα 4.000 δολάρια και φτάνουν μέχρι και τα 150.000 δολάρια.

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής εντόπισε και Έλληνες ανάμεσα σε αυτούς που πουλούν τα νεφρά τους με αυτόν τον παράνομο τρόπο αλλά και Πακιστανούς και Φιλιππινέζους. Παράλληλα, συνομίλησε με δότες που πωλούν παράνομα τα νεφρά τους και ζητούν ευτελή ποσά.


H διαδικασία που ακολουθείται φαίνεται απλή. Έλληνες ασθενείς προσεγγίζουν τους δότες μέσω e-mail αρχικά. Το κριτήριο των νεφροπαθών είναι να απαλλαγούν από την αιμοκάθαρση, να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Συνήθως δεν χρειάζεται μεσολάβηση γιατρού, εφόσον θα κάνεις την επαφή με το μεταμοσχευτικό κέντρο στη χώρα που βρίσκεται ο παράνομος δότης ή ο ντίλερ. 

Kαλεσμένος στο στούντιο είναι ο Γιάννης Mπολέτης  (διευθυντής  του νεφρολογικού τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, υπεύθυνος νεφρολόγος μονάδας μεταμοσχεύσεων).

Τηλεφωνικές παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Mανώλης Σφακιανάκης (προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.), Βασίλης Καπερνάρος(ποινικολόγος), Τάσος Χατζής (πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων), Καστρινάκης Γεώργιος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών)


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=85&type=&mid=110

http://www.perifereianews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !