12 Νοεμβρίου 2011

Πλήθος ασφαλισμένων στο ΚΕΠΑ του ΙΚΑ Κατερίνης από την έναρξή του



ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δυο εβδομάδες και πλέον έχει συμπληρώσει από την έναρξη της λειτουργίας της η Γραμματεία ΚΕΠΑ-ΙΚΑ Κατερίνης και ήδη έχουν γίνει ορισμένες διαπιστώσεις για το πως θα μπορούσαν να βελτιστοποιηθούν οι υπηρεσίες του. Οι ασφαλισμένοι που το επισκέπτονται καθημερινά είναι πολλοί και δεν είναι λίγες οι φορές που ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος.

Το πρώτο βήμα μάλιστα που έχει γίνει, ώστε να ρυθμιστεί καλύτερα η λειτουργία του, είναι καθιέρωση τηλεφωνικών ραντεβού, για τις ώρες από τις 10:30 ως τις 12:30. Να υπενθυμίσουμε ότι η Γραμματεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 08:30 το πρωί. Σκοπός της Γραμματείας ΚΕΠΑ είναι να δώσει τέρμα στην ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι: α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας. β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ. γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία και θα αφορά τους ασφαλισμένους  όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του, το γραφείο φαίνεται ότι θα μπορούσε να παράγει πολύ μεγαλύτερο έργο και σε συντομότερο χρόνο, αν είχε επιπλέον προσωπικό. Έστω και ένα ακόμα άτομο να μεταφερόταν στη Γραμματεία θα βοηθούσε σημαντικά όπως σημείωσε ο πρόσφατα συνταξιοδοτήθεις διευθυντής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κατερίνης Αντώνης Μάντζιος.

Ένα ακόμα μέτρο που θα μπορούσε να αποσσυμφορήσει την κατάσταση είναι ο διαχωρισμός των περιστατικών που δέχεται. Στην παρούσα φάση και με τη στελέχωση που έχει, ο κ. Μάντζιος διατύπωσε την άποψη ότι θα μπορούσε να δέχεται μόνο τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για σύνταξη και οι υποθέσεις τους επείγονται.

Να σημειωθεί τέλος ότι στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. εξετάζονται:

α) Νέες υποθέσεις, όπου για πρώτη φορά κρίνονται οι ενδιαφερόμενοι από Επιτροπές Αναπηρίας,
β) Εκκρεμείς υποθέσεις, όπου ήδη έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά αλλά δεν πραγματοποιήθηκε εξέταση μέχρι 31/8/2011 και δεν έχει εκδοθεί Γνωμάτευση.
γ) Εκκρεμείς υποθέσεις, όπου έχει αποσταλεί από τον ασφαλιστικό φορέα ο σχετικός φάκελος προς την Υγειονομική Επιτροπή αλλά δεν διεκπεραιώθηκε η εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή. (πχ παρατάσεις συντάξεων Αναπηρίας)

1 σχόλιο:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !