15 Νοεμβρίου 2011

Οι «Πυροσβέστες του Κόσμου» στη Βέροια

ekdilosi_politiki_prostasia

Σε μια λιτή εκδήλωση με ιδιαίτερα αξιόλογες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισημοποιήθηκε η ίδρυση του Γραφείου της Διεθνούς Οργάνωσης «Πυροσβέστες του Κόσμου» στη Βέροια. Εκπροσωπήθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Β΄ΣΣ, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δια του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, δια του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστα Κοκολάκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο έλαβαν με τη σειρά ο Πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ κ. Νίκος Σαχινίδης, που αναφέρθηκε στους σκοπούς της ίδρυσης των «Πυροσβεστών του Κόσμου» και τη σημασία της εγκατάστασης του Γραφείου στη Βέροια στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δήμο Βέροιας,

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του καταστατικού χάρτη της οργάνωσης, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στην Κλιματική Αλλαγή και την Οικολογική Κρίση με πάρα πολλά προβλήματα και απρόβλεπτους κινδύνους. Απαιτούνται παγκόσμιες δράσεις και συμμετοχές στην αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και των νέων κινδύνων. Προϋπόθεση είναι η εξειδικευμένη γνώση του κλάδου και ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός προσωπικού για μικρά χρονικά διαστήματα αλλά και με μεγάλη διασπορά στον κόσμο.

Οι «Πυροσβέστες του Κόσμου» προσφέρουν τη συνδρομή τους στη χώρα όπου λειτουργούν βοηθώντας πληθυσμούς που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καταστροφών κλπ.
ekdilosi_politiki_prostasia_1

Αναφερόμενος στην αποστολή της οργάνωσης αλλά και στη σημασία του τοπικού παραρτήματος της Ελλάδας, ο Νίκος Σαχινίδης είπε: «Είχαμε την ευτυχία να υπάρξει ένας Δήμος, ο τότε Μακεδονίδος και σήμερα ο ενιαίος Βέροιας, ο οποίος μας έδωσε το χώρο και ξεκινήσαμε. Το σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι δυνάμεις από διάφορα κράτη δημιούργησαν εδώ στη χώρα μας με τη θέλησή τους και τη θέλησή μας μια άλλη οργάνωση η οποία σκοπό έχει να στηρίξει την τοπική κοινωνία, τον Δήμο στον οποίο ζει και υπάρχει. Να βοηθήσει στο κοινωνικό έργο να συνδράμει στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, σε φωτιές πλημμύρες και όπου αλλού χρειαστεί…».



Ενθάρρυνση και στήριξη των εθελοντικών δράσεων

Η Δήμαρχος της Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από τη συνεργασία του Δήμου με τη Διεθνή Οργάνωση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Επισήμανε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στην ενθάρρυνση και στήριξη των εθελοντικών δράσεων σε όλους τους τομείς και τόνισε την ιδιαιτερότητα της αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. «Αυτός ο Δήμος έχει πάρα πολλούς δωρητές και αυτό το λέω με περηφάνια. Ως Δημοτική Αρχή μπορώ να πω με καμάρι ότι δώσαμε στήριξη εθελοντικού χαρακτήρα γιατί πιστεύουμε ότι μια κοινωνία μπορεί να δώσει λύσεις μέσα από τη συνέργεια και την αυτό - οργάνωση των πολιτών οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους χωρίς ανταλλάγματα. Δυστυχώς ο εθελοντισμός στη χώρα δεν είναι κομμάτι της παιδείας μας. Οι πολίτες έχουμε μάθει να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος, την Περιφέρεια, τους Δήμους κλπ…», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, χαιρέτησε την προσπάθεια του Δήμου και έδωσε τα εύσημα στη δράση των εθελοντικών ομάδων, τονίζοντας τη δράση του ΕΣΕΠΑ, που στηρίζει το έργο των Ο.Τ.Α. αλλά και των Δημόσιων Αρχών, οι οποίες έχουν ως αποστολή την προστασία του Πολίτη (Πυροσβεστική, Αστυνομία κτλ). «Ειλικρινά θέλω να ζητήσω ένα συγνώμη από τον κ. Σαχινίδη γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να τον βοηθήσουμε. Η έδρα του οργανισμού έπρεπε όμως να είναι στην Εγνατία Οδό, κι όχι κρυμμένη στα βουνά και αντιλαμβάνεστε το γιατί…», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Κώστας Κοκολάκης εξήρε το ρόλο των εθελοντών και τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του Δήμου Βέροιας να στηρίξει το έργο τους αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, που διακρίνει τους εθελοντές.

Ποιες αντιπροσωπείες συμμετείχαν

Το λόγο στην εκδήλωση είχαν εκπρόσωποι των ξένων και ελληνικών αντιπροσωπειών των Πυροσβεστών του Κόσμου από την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Κύπρο και διάφορες Ελληνικές πόλεις. Μεταξύ αυτών οι:

- Κώστας Πλατυκώστας, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος των Πυροσβεστών του Κόσμου, (διευθύνων σύμβουλος λιμένος Πάτρας, Καθηγητής ΤΕΙ, Περιφερειάρχης ΕΣΕΠΑ Πελοποννήσου)

- Στίνγκερ Ρενέ, επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Ελβετικού Παραρτήματος των Πυροσβεστών του Κόσμου

- Κέβιν Σράιτερ, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Γερμανικού Παραρτήματος

- Παπαδόπουλος Κώστας, επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος Αυστρίας, Πρόεδρος του Αυστριακού Παραρτήματος.

- Ανδρέας Ανδρέου, Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Κυπριακού Παραρτήματος.

Ακόμη, συμμετείχε και χαιρέτησε την εκδήλωση και ο Διοικητής του ΕΣΕΠΑ, κ. Ιωαννίδης, συνταξιούχος Αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής. Τη Δήμαρχο Βέροιας πλαισίωνε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και αλληλεγγύης κ. Βαρβάρα Σταυροπούλου.

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παραβρέθηκε ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Μωϋσιάδης. Τονίζεται ότι με την εγκατάσταση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, η συνεργασία με τον ΕΣΕΠΑ και τους «Πυροσβέστες του Κόσμου» προβλέπει την παραχώρηση δυο πυροσβεστικών οχημάτων στο Δήμο καθώς και την παραχώρηση χρήσης ενός σύγχρονου πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !