26 Οκτωβρίου 2011

Έντονο το στεγαστικό πρόβλημα στο 3ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης




Συνεδρίασε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 το Σχολικό Συμβούλιο του 3ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης και ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, με το έντονο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων του συγκροτήματος 3ου Γυμνασίου - 3ου ΓΕΛ.
Η κυριότερη διάσταση του προβλήματος, που παραμένει από τότε που λειτουργεί το σχολείο στο συγκεκριμένο σχολικό κτίριο αλλά έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η εξής:


Τα δύο σχολεία του συγκροτήματος (που αθροιστικά αριθμούν πάνω από 700 μαθητές) δε διαθέτουν κανένα λειτουργικό χώρο για συγκέντρωση μαθητών μεγαλύτερη του ενός τμήματος, δηλαδή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, αμφιθέατρο ή έστω μια αίθουσα που να μπορεί να δεχθεί 60 μαθητές.

Το γεγονός αυτό καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε οργάνωση σχολικής ζωής όπως εκδηλώσεις, ομιλίες, ενημερώσεις ακόμη και τη διεξαγωγή των καθιερωμένων υποχρεωτικών σχολικών εορτών. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς μετά από κινητοποίηση του συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου, απαγορεύτηκε η χρήση του υπόγειου αποθηκευτικού χώρου του σχολείου, που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για την κάλυψη (σε κάποιο βαθμό) των παραπάνω αναγκών ή ακόμη και για διδασκαλία, με μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.

Το Σχολικό Συμβούλιο υιοθέτησε και ενέκρινε την πρόταση του συλλόγου διδασκόντων που κατατέθηκε γραπτά και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η ιστορία του κτιρίου του σχολείου αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του '90 όταν προορίζονταν για αυτοτελές Γυμνάσιο, οι ανάγκες όμως και ο ευκαιριακός τρόπος που αποφασίζουμε σ' αυτό το τόπο, το μετέτρεψαν σε κτίριο Γυμνασιολυκειακής στέγασης.

Το αποτέλεσμα ήταν η δυνατότητα διάθεσης λειτουργικών χώρων για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, βιβλιοθήκες και εργαστήρια καθώς και αίθουσες διδασκαλίας που να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των μαθητών, να παραπέμπεται, ακόμη και σήμερα, δεκαεπτά έτη μετά, διαρκώς στο μέλλον και στις καλένδες. Για όλα αυτά έχουν γίνει πολλές παραστάσεις προς τους αρμόδιους και ευχόμαστε να μη χρειαστούν και άλλες.

Αυτό που απαιτείται κατά τη γνώμη μας, είναι να ανεγερθεί επειγόντως αυτοτελές συμπληρωματικό κτίριο που να στεγάσει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των δύο σχολείων (3ο Γυμνάσιο - 3ο ΓΕΛ) που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο υπάρχον κτίριο.

Για φέτος, και για όσο διάστημα ακόμη χρειαστεί, προτείνουμε οι καθιερωμένες επετειακές εορτές να γίνονται υπαιθρίως (στην αυλή του σχολείου) υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, κρύο), ελπίζουμε και με την συγκατάθεση των μαθητών μας και του συλλόγου Γονέων. Ταυτόχρονα θα φροντίσουμε να δοθεί η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα στο γεγονός.

Ελπίζουμε με την άμεση δημοσιοποίηση της εικόνας αυτής να εκδηλωθεί έμπρακτη ευαισθησία από τους ιθύνοντες αλλά και η συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας της πόλης μας, ώστε να λυθεί το χρονίζον αυτό πρόβλημα».

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται προς υλοποίηση της παραπάνω απόφασης του Σχολικού Συμβουλίου.

Θα θέλαμε επιπλέον να σημειώσουμε, ότι το σχολικό Συμβούλιο είναι ένα συλλογικό όργανο του σχολείου που προβλέπεται από το βασικό νόμο για την εκπαίδευση 1566/85 και λειτουργεί με συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τριών εκπροσώπων των μαθητών (για τα Λύκεια) και ενός εκπροσώπου του Δήμου στη Σχολική Επιτροπή.

Η λειτουργία του ενεργοποιήθηκε κατά τη φετινή χρονιά μετά από μια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που το όρισε ως το αρμόδιο όργανο για να προτείνει τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών εξαιτίας των καταλήψεων των σχολείων.



ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !