20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδηλώσεις μνήμης των Μικρασιατών Βέροιας



Με στόχο να επαναφερθούν στη μνήμη τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Βέροια οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.


Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ξεκίνησαν με σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων και τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν πένθιμα. Συνεχίστηκαν με την τέλεση μνημόσυνου υπέρ των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πέτρου και Παύλου.

Αμέσως μετά, μίλησε μέσα στο Ναό ο γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας κ. Δημήτρης Τελίδης. «Η σημερινή επέτειος έχει σαν σκοπό όχι να αναμοχλεύσει τα μίση, αλλά να υπενθυμίσει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, την γενοκτονία και τον ξεριξωμό από τις πατρογονικές εστίες τους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το τουρκικό κράτος», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τελίδης. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της περιόδου εκείνης και τόνισε: «Εμείς, η τρίτη γενιά προσφύγων, θέλουμε να σταματήσουμε την λήθη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η ιστορία αυτής της περιόδου να ενταχθεί στο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης, στην πλατεία Ωρολογίου.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές κ.κ. Τάσος Σιδηρόπουλος και Μιχάλης Χαλκίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου, η αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βέτα Αρχοντάκη, οι περιφερειακές σύμβουλοι κ. Γ. Μπατσαρά και κ. Δ. Μπαλτατζίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γ. Μιχαηλίδης και Απ. Βεσυρόπουλος, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι μικρασιατικών οργανώσεων, προσφυγικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα και η Στρατιωτική Μουσική του Β΄ Σώματος Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !