6 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα ειδικότητα στο ΙΕΚ Κατερίνης....Συνοδός Επισκεπτών Ολύμπου!




Μετά από συνεργασία του ΙΕΚ Κατερίνης με τη διοίκηση του δήμου Δίου-Ολύμπου, το υπουργείο παιδείας ενέκρινε πρόσφατα μια πρόταση που είχε καταθέσει την περασμένη άνοιξη ο δήμος για ένταξη στο πρόγραμμα του ΙΕΚ της ειδικότητας του «συνοδού βουνού», διετούς φοίτησης.


Συγκεκριμένα, το ΙΕΚ Κατερίνης είχε στείλει έγγραφο προς τον δήμο Δίου-Ολύμπου με το οποίο ζητούσε να προταθεί μια νέα ειδικότητα που θα ήταν αναγκαία για την περιοχή.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση στο δημαρχείο Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, με την παρουσία του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου, της διευθύντριας του ΙΕΚ Μαρίας Κορύτσα και της υποδιευθύντριας του ΙΕΚ Αθηνάς Σταυρίδου, όπου έγινε συζήτηση επί του θέματος.
Στη συνέχεια, ο δήμος, δια του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Φαρμάκη, απέστειλε απαντητικό έγγραφο προς το ΙΕΚ Κατερίνης, αναφέροντας τα εξής: «Σε απάντηση του σχετικού σας εγγράφου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά την εκτίμηση μας η ειδικότητα που είναι αναγκαία και χρήσιμη για την περιοχή μας είναι η ειδικότητα «Συνοδός Βουνού». Για περαιτέρω, πληροφορίες είμαστε στην διάθεση σας».
Από την πλευρά του το ΙΕΚ Κατερίνης συμπεριέλαβε αυτή την πρόταση στον κατάλογο των προτάσεων που απέστειλε προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο παιδείας, οι αρμόδιοι του οποίου ενέκριναν κατάλογο ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο διάστημα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ»
Καταρχήν, η ειδικότητα «συνοδός βουνού» υπάγεται στον τομέα τουρισμού και μεταφορών.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το ΙΕΚ Κατερίνης, «ο συνοδός βουνού αναπτύσσει σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών, τη δραστηριότητα της συνοδείας και επεξηγεί στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται.
Ο συνοδός βουνού δεν εξασκεί το επάγγελμά του σε περιοχές που υπάρχει χιόνι και για την διάσχιση του απαιτούνται ορειβατικά υλικά και τεχνικές, σε βραχώδεις ζώνες, σε παγετώνες και σε εκείνα τα πεδία που απαιτούν, εν πάση περιπτώσει, για την προώθηση τη χρήση σκοινιού, ορειβατικής αξίνας και αγκίστρων.
Ο συνοδός βουνού μπορεί να ασκεί δραστηριότητες στην φύση.
Σκοπός έγκρισης αυτής της εκπαίδευσης στο ΙΕΚ Κατερίνης είναι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια ειδικότητα που θα υποστηρίζει υπαίθριες δραστηριότητες μεμονωμένων ατόμων- ομάδων σε ορεινές περιοχές.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Ο κάτοχος διπλώματος ΙΕΚ στην ειδικότητα  «Συνοδός Βουνού» εργάζεται συνοδεύοντας ομάδες ή μεμονωμένα άτομα, που πραγματοποιούν , στα πλαίσια οργανωμένων τουριστικών προγραμμάτων, δραστηριότητες στη φύση.
ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
·        Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να συνοδεύει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών και να επεξηγεί στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται.
·        Θα πρέπει να δύναται να διοργανώνει και να συντονίζει διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες- εκδηλώσεις στις επισκεπτόμενες ορεινές περιοχές για τους συμμετέχοντες εκδρομείς.
·        Θα πρέπει να τηρεί και να εφαρμόζει με απόλυτη ακρίβεια τους κανόνες ασφαλείας κατά την πραγματοποίηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων.
·        Θα πρέπει να δύναται να υποστηρίζει τη σχεδίαση του ημερήσιου ή πολυήμερου προγράμματος εκδρομών στις  επισκεπτόμενες ορεινές περιοχές.
·        Θα πρέπει να δύναται να υποστηρίζει τη δημιουργία υποδομής για την υλοποίηση προγραμμάτων και υπαίθριων δραστηριοτήτων.
·        Θα πρέπει να δύναται να αξιολογεί και να προτείνει βελτιώσεις στα εκτελούμενα τουριστικά προγράμματα.
·        Θα πρέπει να δύναται να πραγματοποιεί σχέδια διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου, στην κλίμακα των δυνατοτήτων του».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Άλλες νέες ενδιαφέρουσες ειδικότητες τόσο για τον δήμο Δίου-Ολύμπου όσο και ευρύτερα για την Πιερία, που εγκρίθηκαν από το υπουργείο και θα λειτουργήσουν από φέτος στο ΙΕΚ Κατερίνης είναι:
·        Υπεύθυνος Υποδοχής και φιλοξενίας (για αποφοίτους λυκείου)
·        Τεχνικός βιολογικής – οικολογικής γεωργίας (για αποφοίτους λυκείου)
·        Βοηθός μαγειρικής τέχνης (για αποφοίτους γυμνασίου)
·        Τεχνίτης ψηφιδωτού (για αποφοίτους γυμνασίου)
Τα μαθήματα του φθινοπωρινού εξαμήνου 2011-2012 θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !