22 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ



H έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που θα πραγματοποιηθεί στο Λούβρο, αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και τον τόπο μας. Με την έκθεση, που θα ανοίξει τις πύλες της στο πιο γνωστό μουσείο του κόσμου και τη μεγαλύτερη αίθουσα μουσείου που υπάρχει, επιχειρείται ουσιαστικά η επάνοδος στην ιστορική αλήθεια, αλλά και η ανάδειξη του χώρου του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. 


Το διεθνές κοινό γνωρίζει ότι ο Αλέξανδρος ήταν ένας μεγάλος Έλληνας, αλλά ελάχιστα γνωρίζει για το χώρο που δημιούργησε τις συνθήκες για να μεγαλουργήσει.
Όσο και αν προβάλλεται η αρχαία Πέλλα και η Βεργίνα, ο χώρος του Μακεδονικού βασιλείου ως ολότητα είναι ο μεγάλος απών από τη συνολική εικόνα της χώρας, στην οποία κυριαρχούν ο Παρθενώνας, οι Δελφοί και η Ολυμπία… Με την έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο επιχειρείται η άρση αυτού του ιδιότυπου «αποκλεισμού» και η προβολή ενός χώρου με ιδιαίτερα σημαντικές αρχαιότητες, διαδρομές και μεγάλη ιστορική αξία.
Η Πολιτεία σε αυτή την περίσταση έχει επιτελέσει τον ρόλο της και προβάλει με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό την ιστορική αλήθεια. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμως είναι πολύ διαφορετικός, καθώς ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας οφείλουμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες για να προωθήσουμε την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Η έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» αποτελεί μία λαμπρή ευκαιρία για να προωθήσουμε την τοπική αναπτυξιακή διαδικασία, αρχικά στον τομέα του τουρισμού και στη συνέχεια στηρίζοντας τα τοπικά μας προϊόντα.
Πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός προβολής του χώρου της Μακεδονίας, της πατρίδας του Αλέξανδρου. Η Έδεσσα δεν μπορεί να λείπει από την ανάδειξη της πατρίδας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γιατί ΕΙΝΑΙ η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Μία πόλη που κρύβει καλά, ακόμη και σήμερα, τα μυστικά της, έχοντας έντονες αναφορές στους Κήπους του Μίδα και στις Αιγές των αρχαίων Μακεδόνων, οφείλει να θέτει ως αφετηρία της τουριστικής της ανάπτυξης τις ιστορικές της καταβολές. Ξεκινώντας από αυτές τις ιστορικές καταβολές, οφείλουμε να συνδυάσουμε τη μοναδικότητα των καταρρακτών, τις λίμνες μας, το Βαρόσι και την τοπική αρχιτεκτονική, τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, το χιονοδρομικό κέντρο και τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου, με τα τοπικά πας προϊόντα και δημιουργήσουμε ένα πλήρες πακέτο, που μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Την προώθηση της περιοχής του Δήμου Έδεσσας, ως τουριστικού προορισμού, θα επιχειρήσουμε με την παρουσία του Δημάρχου στην εναρκτήρια εκδήλωση της έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», στο περιθώριο της οποίας θα έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους του τουρισμού και του πολιτισμού στη Γαλλική πρωτεύουσα.
Πρόκειται για την έναρξη μίας προσπάθειας προβολής, που θα πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερο προϋπολογισμό καθώς τα οικονομικά του Δήμου Έδεσσας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατή ευκαιρία.



Ο Δήμαρχος Έδεσσας



Δημήτριος Γιάννου

1 σχόλιο:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !