28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Σίμος Δανιηλίδης πρώτος πρόεδρος της ΠΕΔ-Κ.Μ.



Με την πρότασή του το πρώτο προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-Κ.Μ.) να είναι διαπαραταξιακό, σηματοδοτώντας έτσι το πνεύμα ενότητας και ευρύτερης συνεργασίας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το προηγούμενο διάστημα, εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου ο επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κεντρικής Μακεδονίας» και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του νέου οργάνου των δήμων της περιφέρειας.


Προς απογοήτευση των μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ που συμμετείχαν στη διαδικασία της συγκρότησης του προεδρείου (χθες βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης), αλλά και των παραβρισκόμενων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η μειοψηφούσα παράταξη «Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση» του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου αρνήθηκε την πρόσκληση ενότητας, επιλέγοντας ταυτόχρονα και την τακτική της αποχής από την ψηφοφορία. Έτσι, ο κ.Δανιηλίδης εκλέχτηκε πρόεδρος της ΠΕΔ-Κ.Μ. με 13 θετικές και μια λευκή ψήφο (Λαϊκή Συσπείρωση), όπως με το ίδιο αποτέλεσμα εκλέχτηκε αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος και γραμματέας ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Παπαγιάννης.
«Τηρώντας τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δεοντολογίας, αποφασίσαμε ως παράταξη να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε πίσω το μαύρο καθεστώς όπου η οριακή πλειοψηφία απέκλειε τη μειοψηφία από το προεδρείο και τα κεντρικά όργανα της πρώην ΤΕΔΚ. Δυστυχώς, η μείζονα αντιπολίτευση επέλεξε να διολισθήσει σε ακρότητες του κακού παρελθόντος και να αρνηθεί κάθε κάλεσμά μας και πρόσκληση συνεργασίας. Επέλεξε την αποχή, δεν μετείχε καν στην επιλογή των ψηφολεκτών, ενώ φοβήθηκαν και να πλησιάσουν ακόμα την κάλπη!», δήλωσε ο κ.Δανιηλίδης μετά την εκλογή του προεδρείου της ΠΕΔ-Κ.Μ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής, την οποία αποτελούν ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θόδωρος Μπακογλίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης. «Λυπάμαι που η παράταξη που μειοψήφησε δεν ανταποκρίθηκε στη μεγάλη αγκαλιά που ανοίξαμε και το χέρι που απλώσαμε, και ελπίζω σύντομα να αλλάξει στάση. Ο ρόλος μας είναι συλλογικός, ενωτικός και αυτοδιοικητικός για όλα όσα αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε. Προτείναμε να υπάρχει ενωτική εκπροσώπηση στο προεδρείο και την Ε.Ε., προκειμένου να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα παντού, σε όλη την κοινωνία. Ότι εμείς, οι εκπρόσωποι  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφήνουμε στην άκρη διαφορές και αντιπαραθέσεις, δίνουμε τα χέρια και προχωράμε ενωμένοι», πρόσθεσε ο κ.Δανιηλίδης.
Τη λύπη του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος Θ.Παπαδόπουλος: «Αν και εκλεγείς δεν μπορώ να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η συνολική εικόνα της διαδικασίας, με ευθύνη της μειοψηφούσας παράταξης, δεν είναι αυτή που προσδοκούσαμε, κι αναρωτιέμαι τι μήνυμα εκπέμπουμε στην κοινωνία», ανέφερε.
Νωρίτερα συγκροτήθηκε σε Σώμα και το Εποπτικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ., όπου πρόεδρος εξελέγη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και αντιπρόεδρος ο δημοτικπός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Λάζαρος Ζαχαριάδης. Επίσης, μέλη του οργάνου είναι ο δήμαρχος Κουφαλίων-Χαλκηδόνας Δημήτρης Δαϊκούδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης και Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Να απογειώσουμε την περιφέρειά μας
Όπως τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η λειτουργία της ΠΕΔ στη βάση ενός σύγχρονου δημοκρατικού τρόπου, με συλλογικότητα και ενότητα στη δράση, με συναίνεση στην απόφαση και με διαφάνεια στη λειτουργία και τη διαχείριση. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών, ώστε να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους δήμους, να παρακολουθούν κάθε άλλη εξέλιξη στην αυτοδιοίκηση, καθώς και η οργανωμένη παρουσία της ΠΕΔ σε κάθε νομό με αξιοποίηση στελεχών από τις πρώην ΤΕΔΚ και οικείους δήμους, κ.λπ.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση πολιτικών και η προάσπιση των θεσμικών κατακτήσεων της αυτοδιοίκησης, η πρόταση νομοθετικών παρεμβάσεων που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία των δήμων, η διαμόρφωση θέσεων για μια ευέλικτη, αξιόπιστη και αποτελεσματική τοπική διοίκηση, η αλλαγή παλιών κανόνων και κατεστημένων νοοτροπιών που καθήλωναν τις τοπικές αρχές, η διεκδίκηση προγραμμάτων και πόρων. Τέλος, τέταρτη προτεραιότητα είναι η λήψη πρωτοβουλιών για την τοπική και κοινωνική ανάπτυξη, με τρεις στόχους για τη δημιουργία της περιφέρειας της πράσινης ανάπτυξης με υποδομές και αναπτυξιακές επενδύσεις, της περιφέρειας των ανοιχτών οριζόντων που αξιοποιεί τη γεωγραφική της θέση στη νοτιανατολική Ευρώπη, και της ανθρώπινη, φιλικής και φιλόξενης περιφέρειας που στηρίζει τους πολίτες της και τους κρατά στον τόπο τους.
«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, όλα είναι και θα είναι πεντακάθαρα. Όχι μόνο οι συνάδελφοι δήμαρχοι και αιρετοί, αλλά όλη η Κεντρική Μακεδονία και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει κάθε στιγμή κάθε δαπάνη και κάθε λειτουργικό ζήτημα της ΠΕΔ», επισήμανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Η ΠΕΔ πρέπει να είναι ο συλλογικός εκφραστής των αιτημάτων και των προτάσεων της αυτοδιοίκησης στην περιφέρειά μας. Ο ρόλος της δεν είναι να ανεβάζει και να κατεβάζει μαύρες σημαίες, να οργανώνει επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες που κερδίζουν λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου και πρόσκαιρης δημοσιότητας. Δεν πρέπει να είμαστε του “φαίνεσθαι” αλλά του “πράττειν”.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Σ.Δανιηλίδη στη χθεσινή διαδικασία κλήθηκαν και μετείχαν νυν και πρώην δήμαρχοι από όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και πρώην μέλη των πρώην ΤΕΔΚ και των 7 νομών της περιφέρειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !