17 Σεπτεμβρίου 2011

Πρατηριούχοι σε κρίση - Εκατοντάδες τα λουκέτα σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Πιερίας



Η κατάσταση βενζινοπωλών και καταναλωτών θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από 15 Οκτωβρίου όταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης..
στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά θα αυξηθεί κατά 185% και για τις επιχειρήσεις κατά 1.861,9% σε σχέση με πέρσι, υποστηρίζει ο Σταύρος Ανανιάδης

Η λήψη συνεχών μέτρων, στο όνομα της κρίσης, αντί να οδηγήσει  σε έξοδο από αυτή «στεγνώνει» την αγορά και μας ρίχνει πιο βαθιά στην ύφεση και στο αδιέξοδο, ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Εκμεταλλευτών Πλυντηρίων Λυπαντηρίων Πιερίας, Σταύρος Ανανιάδης. Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο τους, όπου τα λουκέτα πλέον έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Οι βενζινοπώλες της χώρας γίνονται καθημερινά μάρτυρες μια ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης των πρατηρίων αλλά και γενικότερα όλης της οικονομικής κατάστασης των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, είπε ο κ. Ανανιάδης, επισημαίνοντας πως ο κλάδος τους μετράει ήδη πάνω από 1.100 λουκέτα. Όσο για την Πιερία, υποστήριξε ότι έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 20 πρατήρια υγρών καυσίμων –μόνο το τελευταίο έτος-, όταν τα προηγούμενα χρόνια αυτός ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τα τρία ή τέσσερα πρατήρια.
Η πτώση κατανάλωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, υπολογίζεται σε πάνω από 17% στο πρώτο εξάμηνο του 2011 κάτι που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πρατήρια να βρίσκονται ένα «κλικ» προ του φάσματος του κλεισίματος. «Η τεράστια αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών, οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως για μια ακόμη φορά δεν επιβεβαιώνεται η επιλογή  της κυβέρνησης να αυξήσει τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα με το επιχείρημα της αύξησης των εσόδων.
Εκτός από τις «αναδουλειές», οι πρατηριούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αποτελέσματα της γενικότερης φοροεπιδρομής, αφού καλούνται άμεσα να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος και την έκτακτη «εισφορά αλληλεγγύης», ενώ θα κληθούν να ξανακλείσουν τα βιβλία και να υποστούν «νέους εκβιασμούς για φορολογικό έλεγχο», είπε ο κ. Ανανιάδης
Ο πρόεδρος του Σωματείου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον, εκτιμώντας πως η κατάσταση βενζινοπωλών και καταναλωτών θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από 15 Οκτωβρίου όταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά θα αυξηθεί κατά 185% και για τις επιχειρήσεις κατά 1.861,9% σε σχέση με πέρσι. «Αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση της τελικής τιμής του πετρελαίου κατά 5-6 λεπτά το λίτρο για τα νοικοκυριά και κατά 48 λεπτά για τις επιχειρήσεις, πράγμα που θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση της κατανάλωσης με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση σκόπιμα αδυνατεί να πατάξει το λαθρεμπόριο και επιβάλει στους νόμιμους καταναλωτές βαριές αυξήσεις, στο όνομα δήθεν της πάταξης του λαθρεμπορίου, για να καλύψει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.
Όπως υποστήριξε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυξήσεις των φόρων κατανάλωσης, είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς της να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων, «το οποίο ζει και βασιλεύει» όπως είπε. «Αντί να εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια, αντί να εφαρμόσει το σύστημα «Ποσειδών» που είναι στα συρτάρια εδώ και χρόνια καθώς και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης στο ναυτιλιακό καύσιμο, απλά εξαγγέλλει ξανά και ξανά,  μέτρα πάταξης  κάθε φορά που βγαίνει στην δημοσιότητα ένα επεισόδιο λαθρεμπορίου και παραεμπορίου», ανέφερε.
Οι πρατηριούχοι θεωρούν πως η ακολουθουμένη πολιτική επιρριψης των βαρών στις παραγωγικές τάξεις και η συνεχής αύξηση των φόρων οδηγεί ευθέως σε οικονομική αποσταθεροποίηση και στο βάθεμα της κρίσης και δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν απαθείς στα μέτρα, εκφράζοντας την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους, στους υπόλοιπους κλάδους που ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής.
Όσον αφορά τα δικά τους αιτήματα, ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιβάλλει την έκτακτη εισφορά, να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος, να μειώσει δραστικά τους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και να διατηρήσει τον μειωμένο ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης που ίσχυε μέχρι τώρα
Επιπλέον, ζητούν την πάταξη του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής καυσίμων με την εγκατάσταση σε όλα τα στάδια πιστοποιημένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών – εκροών καυσίμων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !