9 Σεπτεμβρίου 2011

Αδιαφορία ορειβατών για την ειδικότητα «Συνοδού Βουνού»;Ενώ το ΙΕΚ Κατερίνης είχε έγκαιρα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του αλλά και συγχρόνως είχε ανακοινώσει στον τοπικό τύπο περί των νέων ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά, ενώ ο δήμος Δίου-Ολύμπου έχει στείλει κατατοπιστικό δελτίο τύπου σε τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης περί της νέας και πολύ ενδιαφέρουσας ειδικότητας του «συνοδού βουνού», αλλά όχι μόνο, 


καθώς επίσης και παρά το ότι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 λήγει η προθεσμία εγγραφών στο ΙΕΚ Κατερίνης, ελάχιστο είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον ορειβατών αλλά και πολιτών για εγγραφές προκειμένου να πάρουν την τυπική αλλά και πολύ ουσιαστική πιστοποίηση ειδικότητας του «συνοδού βουνού», προκειμένου να την αξιοποιήσουν και επαγγελματικά. Πού; Μα πού αλλού; Φυσικά, στον Όλυμπο!
Όπως προαναφέρθηκε, η προθεσμία για εγγραφές λήγει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011. Και εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των ορειβατών ή άλλων πολιτών, έστω και την τελευταία στιγμή, τότε το υπό συγκρότηση τμήμα δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Εκτός κι αν τυχόν δοθεί σιωπηλή παράταση, έστω μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 13/9/2011, όπως ζήτησαν χθες κάποιοι ορειβάτες οι οποίοι, όπως δήλωσαν, αγνοούσαν για τα περί της συγκεκριμένης ειδικότητας φέτος στο ΙΕΚ Κατερίνης.
Οι τελευταίες εξελίξεις (σχεδόν μηδαμινό το ενδιαφέρον για τη συγκρότηση του τμήματος «συνοδού βουνού») έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διεύθυνση του ΙΕΚ Κατερίνης και στη διοίκηση του δήμου Δίου-Ολύμπου, στέλεχος του οποίου τις τελευταίες ημέρες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ορειβάτες και εκπροσώπους ορειβατικών συλλόγων της Πιερίας προκειμένου να σημειωθεί επείγουσα κινητοποίηση για το όλο θέμα και μήπως, έστω και την τελευταία στιγμή, υπάρξει ενδιαφέρον ορειβατών αλλά και πολιτών για εγγραφές στο τοπικό ΙΕΚ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι κατά τις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες αρκετοί ορειβάτες δήλωσαν ότι …δεν είχαν γνώση γι αυτή τη νέα και ενδιαφέρουσα ειδικότητα του ΙΕΚ Κατερίνης ενώ ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα αλλά και τα χρονικά όρια (πλέον, μόλις μια μέρα προθεσμία για εγγραφές), το τμήμα φαίνεται ότι κινδυνεύει να χαθεί οριστικά, εκτός κι αν, έστω και την τελευταία στιγμή, υπάρξει σιωπηλή διήμερη παράταση της προθεσμίας εγγραφών (π.χ. μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 13/9/2011).
ΠΩΣ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΣΥΝΟΔΟΥ ΒΟΥΝΟΥ»
Όπως είναι γνωστό, για να εγκριθεί η εν λόγω ειδικότητα στο ΙΕΚ Κατερίνης, την περασμένη άνοιξη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, με την παρουσία του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου, της διευθύντριας του ΙΕΚ Μαρίας Κορύτσα και της υποδιευθύντριας του ΙΕΚ Αθηνάς Σταυρίδου, καθώς επίσης και εκπροσώπων ορειβατικών συλλόγων, όπου έγινε συζήτηση προκειμένου να προταθεί στο υπουργείο παιδείας μια νέα ειδικότητα, αυτή του «συνοδού βουνού», πολύ χρήσιμη λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο.
Στη συνέχεια, ο δήμος, δια του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Φαρμάκη, απέστειλε έγγραφο προς το ΙΕΚ Κατερίνης, αναφέροντας τα εξής: «Σε απάντηση του σχετικού σας εγγράφου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά την εκτίμηση μας η ειδικότητα που είναι αναγκαία και χρήσιμη για την περιοχή μας είναι η ειδικότητα «Συνοδός Βουνού». Για περαιτέρω, πληροφορίες είμαστε στην διάθεση σας».
Από την πλευρά του το ΙΕΚ Κατερίνης συμπεριέλαβε αυτή την πρόταση στον κατάλογο των προτάσεων που απέστειλε προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο παιδείας, οι υπεύθυνοι του οποίου ενέκριναν σχετικό κατάλογο ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο διάστημα και στον κατάλογο αυτό συμπεριέλαβαν και την ειδικότητα του «συνοδού βουνού».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ»
Καταρχήν, η ειδικότητα «συνοδός βουνού» υπάγεται στον τομέα τουρισμού και μεταφορών.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το ΙΕΚ Κατερίνης, «ο συνοδός βουνού αναπτύσσει σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών, τη δραστηριότητα της συνοδείας και επεξηγεί στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται.
Ο συνοδός βουνού δεν εξασκεί το επάγγελμά του σε περιοχές που υπάρχει χιόνι και για την διάσχιση του απαιτούνται ορειβατικά υλικά και τεχνικές, σε βραχώδεις ζώνες, σε παγετώνες και σε εκείνα τα πεδία που απαιτούν, εν πάση περιπτώσει, για την προώθηση τη χρήση σκοινιού, ορειβατικής αξίνας και αγκίστρων.
Ο συνοδός βουνού μπορεί να ασκεί δραστηριότητες στην φύση.
Σκοπός έγκρισης αυτής της εκπαίδευσης στο ΙΕΚ Κατερίνης είναι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια ειδικότητα που θα υποστηρίζει υπαίθριες δραστηριότητες μεμονωμένων ατόμων- ομάδων σε ορεινές περιοχές.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Ο κάτοχος διπλώματος ΙΕΚ στην ειδικότητα  «Συνοδός Βουνού» εργάζεται συνοδεύοντας ομάδες ή μεμονωμένα άτομα, που πραγματοποιούν , στα πλαίσια οργανωμένων τουριστικών προγραμμάτων, δραστηριότητες στη φύση.
ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
·        Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να συνοδεύει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών και να επεξηγεί στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται.
·        Θα πρέπει να δύναται να διοργανώνει και να συντονίζει διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες- εκδηλώσεις στις επισκεπτόμενες ορεινές περιοχές για τους συμμετέχοντες εκδρομείς.
·        Θα πρέπει να τηρεί και να εφαρμόζει με απόλυτη ακρίβεια τους κανόνες ασφαλείας κατά την πραγματοποίηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων.
·        Θα πρέπει να δύναται να υποστηρίζει τη σχεδίαση του ημερήσιου ή πολυήμερου προγράμματος εκδρομών στις  επισκεπτόμενες ορεινές περιοχές.
·        Θα πρέπει να δύναται να υποστηρίζει τη δημιουργία υποδομής για την υλοποίηση προγραμμάτων και υπαίθριων δραστηριοτήτων.
·        Θα πρέπει να δύναται να αξιολογεί και να προτείνει βελτιώσεις στα εκτελούμενα τουριστικά προγράμματα.
·        Θα πρέπει να δύναται να πραγματοποιεί σχέδια διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου, στην κλίμακα των δυνατοτήτων του».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ
Άλλες νέες ενδιαφέρουσες ειδικότητες τόσο για τον δήμο Δίου-Ολύμπου όσο και ευρύτερα για την Πιερία, που εγκρίθηκαν από το υπουργείο και θα λειτουργήσουν από φέτος στο ΙΕΚ Κατερίνης είναι:
·        Υπεύθυνος Υποδοχής και φιλοξενίας (για αποφοίτους λυκείου)
·        Τεχνικός βιολογικής – οικολογικής γεωργίας (για αποφοίτους λυκείου)
·        Βοηθός μαγειρικής τέχνης (για αποφοίτους γυμνασίου)
·        Τεχνίτης ψηφιδωτού (για αποφοίτους γυμνασίου)
Τα μαθήματα του φθινοπωρινού εξαμήνου 2011-2012 θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !