16 Απριλίου 2011

Μέχρι και την Πύδνα το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης



Τα όρια θα οριστικοποιηθούν μετά τη διαβούλευση
Τη διεθνοποίηση και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση του μοντέλου της συμπαγούς πόλης, ανέδειξαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, παρουσιάζοντας το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες.
Μέχρι την Πύδνα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης
Τα όρια της περιοχής που καλύπτει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που φτάνει μέχρι και την περιοχή της Πύδνας, θα οριστικοποιηθούν μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι φορείς της Πιερίας έχουν εκφράσει την άποψη και ζητούν να ενταχθεί όλη η Πιερία στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης ως μια ενότητα. Μάλιστα το αίτημα αυτό είχε μεταφερθεί και στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιο Σώκο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κατερίνη.
Οι κύριοι Άξονες
Οι κύριοι άξονες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ άλλων η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών, η προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας με φιλικούς τρόπους μετακίνησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου με ενιαίες προδιαγραφές, η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης τα Θεσσαλονίκης με μεγάλες και μικρές αναπλάσεις, η ενδυνάμωση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση του δικτύου των αστικών κέντρων.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης θα έχει έτοιμο το Σεπτέμβριο το πλαίσιο και τις ενιαίες προδιαγραφές για την προκήρυξη πέντε διαγωνισμών για το masterplan Στρατηγικού Ανασχεδιασμού της ζώνης της Θαλάσσιας Σχέσης της Θεσσαλονίκης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι η πρόταση της ερευνητικής ομάδας που είχε την ευθύνη για τη μελέτη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης θέτει ως βάση του σχεδιασμού για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη έναν εξωστρεφή προσανατολισμό που θα ενισχύσει το ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε έχει μεγάλη σημασία να αναδειχθεί το πολιτισμικό τρίγωνο Θεσσαλονίκη-Δίον - Βεργίνα και οι τουριστικοί άξονες προς τα νοτιοανατολικά, στα "πόδια" της Χαλκιδικής, αλλά και προς το νότο, προς τις ορεινές περιοχές των Πιέριων του Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !