15 Μαρτίου 2018

«ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ 2018» ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ






Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του καθιερωμένου ανοιξιάτικου πολιτιστικού κύκλου εκδηλώσεων - δραστηριοτήτων υπό τον τίτλο «Εαρινές Ημέρες Μουσών», ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκφάνσεων της τέχνης και του πολιτισμού παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αστική Σχολή.




Ειδικότερα, θέατρο, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία, διαλέξεις παράδοση, συνθέτουν έναν πολιτιστικό καμβά συνολικά 28 εκδηλώσεων.




Τις εκδηλώσεις, η αυλαία των οποίων ανοίγει το Σάββατο 17 Μαρτίου και κλείνει στις 09 Ιουνίου, διοργανώνει η Εστία Πιερίδων Μουσών, με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.




Πολυδιάστατο πρόγραμμα




O πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θόδωρος Παυλίδης, αφού μετέφερε το χαιρετισμό και τα συγχαρητήρια προς το Δ.Σ. και τους συντελεστές της Εστίας Πιερίδων Μουσών, του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στον Δήμο μας διαχρονικά στηρίζουμε δρώμενα τα οποία ενθαρρύνουν την συλλογικότητα, το δημιουργικό κέφι και το ανοιχτό πνεύμα», ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «πολύχρωμο ‘’μπουκέτο’’, αντάξιο της ποιοτικής διαδρομής της Εστίας Πιερίδων Μουσών πολυδιάστατο, στο οποίο εμπεριέχονται όλες οι εκφάνσεις της τέχνης και για το οποίο αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης».




Θεσμός που ανατάσσει την ψυχή




«Οι Εαρινές Ημέρες Μουσών, οι οποίες τελούν και φέτος υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος αποτελούν θεσμό που ανατάσσει ψυχή, πνεύμα, αναδεικνύει και προβάλει τον τόπο» τόνισε από την πλευρά του, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Κοκελίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές, του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.




Μύηση των πολιτών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι




Ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών», Γρηγόρης Μιτσοκάπας έκανε λόγο για «έναν σύγχρονο και ανοιχτό θεσμό συμμετοχής και μύησης των πολιτών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι», ευχαρίστησε για την στήριξη τον Δήμο Κατερίνης, τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), τη Μητρόπολη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή, την καλλιτεχνική επιτροπή, τους δημιουργούς και τα σχήματα που συμμετέχουν, καθώς και τους ανθρώπους της πόλης που συνέπραξαν για να πραγματοποιηθούν τα φετινά δρώμενα. Επιπλέον, τους χορηγούς, οι οποίοι, όπως είπε: «μας δίνουν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτές τις εκδηλώσεις δωρεάν στους συμπολίτες μας».




Θεσμός που ανήκει στους πολίτες




Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων Ευθύμιος Μαυρίδης δήλωσε: «Οι Εαρινές Ημέρες Μουσών μετατρέπονται σταδιακά σε ένα λειτουργικό πολιτιστικό θεσμό, ανοιχτό στην κοινωνία, με ενεργό ρόλο στην τρέχουσα καλλιτεχνική παραγωγή. Ένα θεσμό που να νιώθουν οι πολίτες ότι τους ανήκει και τους αφορά. Φέτος κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι να ενδυναμώσουν το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό δίνοντας του δημιουργικό βήμα έκφρασης και διαλόγου με το κοινό της Πιερίας».





Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.





1η εβδομάδα εκδηλώσεων




Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα 19:00-21:00, Αστική Σχολή Αικατερίνης




Από το Εγώ στο Εμείς.

Εισηγητής: Γιάννης Αυγουστάτος, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, μελετητής φιλοσοφικών ζητημάτων.

Πολλοί συγχέουν το πέρασμα από το ‘εγώ’ στο ‘εμείς’ με την αλληλεγγύη, την ευσπλαχνία και την φιλανθρωπία. Το πέρασμα από το ‘εγώ’ στο ‘εμείς’ δεν σηματοδοτεί απλά μια ευσπλαχνική και αλληλέγγυα συμπεριφορά προς τους συνανθρώπους μας, αλλά πρωτίστως μια εσωτερική κατάσταση, μια ψυχολογική υπέρβαση. Το ‘εμείς’ δεν είναι παρά το ‘εγώ’ που ‘ξύπνησε’ και γνώρισε τον εαυτό του.

Φιλοσοφικό Καφενείο




Σάββατο 17 Μαρτίου έως Κυριακή 1 Απριλίου, Αστική Σχολή Αικατερίνης

Με το Αντί, το Βελόνι, το όνειρο και το μεράκι

«Η φουστανέλα ως σύμβολο της επανάστασης του 1821»

Έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς της Νίτσας Ξανθοπούλου

Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00




Τετάρτη 21 Μαρτίου, ώρα 20:00, Αστική Σχολή Αικατερίνης

Ποίηση και Πατρίδα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Ποίησης

Ένωση Συγγραφέων Πιερίας




Σάββατο 24 Μαρτίου, ώρα 18:30, Αστική Σχολή Αικατερίνης

Υμνολογία του Θείου Πάθους

Βυζαντινός Χορός της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιερής Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος




Σάββατο 24 Μαρτίου έως Κυριακή 1 Απριλίου, Αστική Σχολή Αικατερίνης

Εικαστική Έκθεση Φιλανθρωπίας και Αλληλεγγύης

« ἐφ' ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε» (κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 25:40).

τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και τα Καθημερινά Συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος

Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Κυριακή 25 Μαρτίου, ώρα 19:00, Αστική Σχολή Αικατερίνης

Ο ρόλος της φουστανελας

Διάλεξη Γιώτα Παπαδοπούλου

Μουσική?





Δευτέρα 26 Μαρτίου, ώρα 20:30, Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης

Requiem W. A. Mozart

Χορωδία Αγίου Ρεμιγίου του Bergheim Κολωνίας (Chor an St.Remigius, Bergheim/Köln)

(μουσική διδασκαλία Manfred Hettinger)

Φωνητικό σύνολο «de profundis» της Ε.Π.Μ.

Κλιμάκιο ορχήστρας «Musicart» Νέου Ωδείου Κοζάνης (διδασκαλία Μαρία Καραγιάννη)

Γιούλη Καραγκούνη, υψίφωνος

Regina Achtelik, υψίφωνος

Tina Kupprat, μεσόφωνος

Γεώργιος Ανδρικόπουλος, οξύφωνος

Δημήτριος Χωνός, βαθύφωνος

Manfred Hettinger, εκκλησιαστικό όργανο

Ευθύμιος Μαυρίδης, διεύθυνση



Εφορεία Χορωδίας Ε.Π.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !