2 Φεβρουαρίου 2018

Η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγινίου «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ»

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Αιγινίου «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» αναβίωσε και φέτος 1 φλεβάρη 2018 την παραδοσιακή εθιμική γιορτή του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών, στο προαύλιο χώρο του Αγίου Ανδρέα .
Η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών.Η θέση της γιορτής του στον ετήσιο κύκλο πρέπει να έπαιξε επίσης ρόλο στην καθιέρωση του Αγίου ως προστάτη των αμπελουργών. Παρόλο που το αμπέλι “κοιμάται”, γυμνό από τσαμπιά, άνθη, φύλλα και χλωρούς βλαστούς, ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμη καμπή στο βλαστικό του κύκλο. Είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία αρχίζει παραδοσιακά η σημαντικότερη ίσως αμπελουργική φροντίδα, το κλάδεμα.

Το κλάδεμα είναι τεχνική εργασία για την οποία οι αμπελουργοί δηλώνουν ότι χρειάζεται πείρα, μαστοριά και γνώση του συγκεκριμένου αμπελώνα. Κλαδεύοντας, ο αμπελουργός επεμβαίνει δυναμικά στο αμπέλι του και ρυθμίζει την ποσότητα άρα και την ποιότητα της παραγωγής του, ενώ καθορίζει αναπόφευκτα τη διάρκεια της ζωής αλλά και την υγιεινή κατάσταση των κλημάτων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !