31 Ιανουαρίου 2018

Απινιδωτές – Εργαλεία Ζωής στην Κατερίνη



Με σύνθημα «Απινιδωτές – Εργαλεία Ζωής στην πόλη», την πρωτοβουλία τοποθέτησης επτά (7) αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, στον πεζόδρομο, στα δημοτικά αθλητικά κέντρα, στις εγκαταστάσεις των ΚΑΠΗ, στο Πνευματικό κέντρο, στην Αστική Σχολή, όπου συναθροίζεται καθημερινά πλήθος κόσμου αναλαμβάνει ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, με την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας.




Πρόκειται για μία προσπάθεια συμβολής στην ενίσχυση των δομών Υγείας και ιδίως, στην αντιμετώπιση αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων, σε δημόσιους χώρους, μία εξέλιξη η οποία, γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 30/01, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Κατερίνης, παρουσία του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, του προέδρου του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρου Παυλίδη, με την συμμετοχή εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, του ΕΚΑΒ, της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης).




«Οι απινιδωτές στην πόλη συνιστούν μία σπουδαία προσφορά στον συνάνθρωπο και στην ίδια τη ζωή. Με υπευθυνότητα, προγραμματισμό και προπάντων με σεβασμό και ενεργό ενδιαφέρον απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας, αναλαμβάνουμε μία ουσιαστική πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην παροχή πολύτιμης βοήθειας, προκειμένου να σωθεί όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, μια ανθρώπινη ζωή» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.




Επιπλέον, ο Δήμαρχος εξήρε «το σημαντικό έργο που επιτελούν διαχρονικά καταθέτοντας ψυχή», τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας, το ΕΚΑΒ, όσο και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας & ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, τους εκπροσώπους των οποίων ευχαρίστησε, για την καθοριστική συμβολή και συνεργασία στο συγκεκριμένο εγχείρημα.




Ο κος Χιονίδης τόνισε και την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και πιστοποίησης εθελοντών στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, άποψη, την οποία συμμερίστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη.





ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ




«Ο απινιδωτής αποτελεί εργαλείο ζωής & πολλοί συνάνθρωποί μας θα σώζονταν εάν υπήρχαν τοποθετημένοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε κεντρικά σημεία δημοσίων χώρων, με την ίδια λογική που υπάρχουν οι πυροσβεστήρες. Με το σκεπτικό αυτό, αναλάβαμε την πρωτοβουλία τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑED), σε εμφανή σημεία σε δημόσιους χώρους, δημοτικά αθλητικά κέντρα κ.α. και φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε τα χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή» τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος διευκρίνισε, ότι, σταδιακά στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή θα εκπαιδευτούν προπονητές – γυμναστές των Δημοτικών Αθλητικών Κέντρων, καταστηματάρχες στην περιοχή του κέντρου, προσωπικό των ΚΑΠΗ και όλων των δομών του ΟΠΠΑΠ.




Μία ανθρώπινη ζωή αν σωθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό





Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης: «Είμαστε πάντα ανοικτοί ως Ιατρικός Σύλλογος σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Ευχαριστούμε τον Δήμο Κατερίνης και προσωπικά τον Δήμαρχο, που με την συνδρομή τους έχουμε οργανώσει πολλές σημαντικές δράσεις, που αφορούν τους συμπολίτες μας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί κίνηση ανθρωπιάς, η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα εφαρμογής σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σε σχολεία κ.α. Για εμάς τους γιατρούς και μία ανθρώπινη ζωή αν σωθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό».




ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ




Όπως σημείωσε ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου – καρδιολόγος Παναγιώτης Ταρενίδης: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι, ο Δήμος Κατερίνης και ο ΟΠΠΑΠ με τη δυναμική τους ενισχύουν το μήνυμα της αρχικής ιδέας υλοποίησης του project. Προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες έχει γίνει επικοινωνία, με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας - καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ι. Γουδέβενο, ο οποίος πρόκειται να έρθει σε κεντρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο, για να γίνει επίδειξη περιστατικών».




Τέλος, όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των εθελοντικών ομάδων: «Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Δήμο Κατερίνης, στον Ιατρικό Σύλλογο, σε όλους που με την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα».




Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με την τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑED), σε εμφανή σημεία του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Δημοτικού Αμαξοστασίου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, θωράκισε ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 τους συγκεκριμένους δημοτικούς χώρους, ενώ ομάδα δημοτικών υπαλλήλων απέκτησε - κατόπιν σεμιναρίων - πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Ανανήπτη.





Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής;




Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινίδωση (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς. Τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή χειρίζεται οποιοσδήποτε πολίτης είναι παρών στο επεισόδιο Καρδιακής Ανακοπής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Kαρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.




Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι πέφτουν θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους και αφορά κυρίως σε νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία. Μέχρι και σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 10 αυτών των ασθενών επιβιώνουν. Όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, η εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από το 5-10%, που είναι σήμερα, στο 60%.




Σημειώνεται ότι τα πρώτα λεπτά μετά την Καρδιακή Ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση του θύματος και την ποιότητα της ζωής του. Σ’ αυτό τον πολύτιμο χρόνο δίπλα στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής θα βρεθεί ο απλός πολίτης. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες “πρώτης επαφής”, να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !