15 Νοεμβρίου 2017

Επτά νεκροί στη Μάνδρα Αττικής από την κακοκαιρία



Σε τραγωδία εξελίσσεται η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Τετάρτη τη Δυτική Αττική, καθώς επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, στη Μάνδρα μια υπερήλικη γυναίκα 101 ετών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Πριν από λίγο έφτασαν τα συνεργεία στο σημείο, όπου ανέσυραν νεκρή τη γυναίκα.

Σε μια αντίστοιχη περίπτωση στη Μάνδρα, τη ζωή του έχασε κι ένας 89χρονος από τα νερά που πλημμύρισαν το υπόγειο του σπιτιού του στην οδό Αγαμέμνονος.

Και τρίτος νεκρός από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκε και τέταρτος νεκρός σε αύλειο χώρο στο 2ο-3ο χλμ. της παλιάς εθνικής Αθηνών-Θηβών ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν κι άλλα σοβαρά συμβάντα που επιχειρεί η Πυροσβεστική.

Τον πέμπτο νεκρό ανακοίνωσε στο ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΜΠΕ κάνει λόγο για επτά νεκρούς χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εξάλλου, δύο γυναίκες και ένας οδηγός βυτιοφόρου διακομίστηκαν στο Θριάσειο νοσοκομείο,σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω των πλημμυρών ενώ στο νοσοκομείο προσέρχονται συνεχώς πολίτες για τις πρώτες βοήθειες.

Ειδικότερα, οι δύο γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών - Βιλίων και επίσης διακομίστηκε στο Θριάσειο.

Η ισχυρή βροχόπτωση που ξέσπασε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, δρόμους-ποτάμια καθώς τα ορμητικά νερά έφτασαν σε ορισμένα σημεία το 1,5 μέτρο ύψος.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις (πάνω από 350) για παροχή βοήθειας ενώ 250 πυροσβέστες επιχειρούν σε 80 σημεία.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ ο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον αρμόδιο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις και όπως έγινε γνωστό ο κ. Τόσκας μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος
Οι φόβοι και τα ερωτηματικά

Μετά την ανάσυρση του τρίτου νεκρού οι Αρχές φοβούνται τι θα συναντήσουν όταν τα νερά υποχωρήσουν και απεγκλωβιστούν τα ΙΧ που καλύφθηκαν από νερά και φερτά υλικά.

Δεύτερος φόβος είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα βροχόπτωση ενώ η απορία που πλέον διατυπώνεται από τους πολίτες είναι που θα διανυκτερεύσουν οι άνθρωπο οι περιουσίες των οποίων έχουν καταστραφεί.





Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Πέραμος, Μάνδρα, Μαγούλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνουν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες.

Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ήδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Από τις 10 το πρωί, συνεργεία διάσωσης με τη χρήση και θαλάσσιων μέσων ενεργούσαν, υπό την εποπτεία του διοικητή Αττικής της Π.Υ Κων. Γιόβα, για την ανεύρεση «αγνοούμενης» σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες γυναίκας από τη Μάνδρα.

Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο».

«Σαν κοίτη ποταμού» την περιέγραψαν διερχόμενοι οδηγοί ενώ ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.

Από την ορμητικότητα των χειμάρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα. Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.





Διακοπές κυκλοφορίας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οδηγών τα νερά πέρασαν το ένα μέτρο στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκλωβιστούν στα οχήματά τους.



Τεράστιο μποτιλιάρισμα επικρατεί έως αυτήν την ώρα στην Εθνική από το Παλατάκι προς Κόρινθο και στη Λεωφόρο Σχιστού ενώ οι Τροχαία έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των οδηγών.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39o χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα, ενώ στην νέα εθνική η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 32o χιλιόμετρο, διεξάγεται μόνο από τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα. Από το 33o χιλιόμετρο μέχρι το 34o διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου πραγματοποιείται, εδώ και λίγη ώρα, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Ειδικότερα, στο 15,5ο χιλιόμετρο (ύψος Ασπροπύργου), στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 21ο χλμ (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας), στο ρεύμα προς Κόρινθο και στο 24ο χλμ (κόμβος Μάνδρας), στο ρεύμα προς Αθήνα.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων











Εγκλωβίστηκε λεωφορείο στην Αθηνών- Κορίνθου



Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που επλήγη τα ξημερώματα από την θεομηνία.

Το νερό από τον πλημμυρισμένο χείμαρρο και την νεροποντή έφτασε σε τέτοιο ύψος που σχεδόν κάλυψε ολοσχερώς ένα ολόκληρο λεωφορείο.

Ευτυχώς το όχημα όταν καλύφθηκε από τα νερά ήταν άδειο, καθώς η Πυροσβεστική νωρίτερα είχε απεγκλωβίσει και τους 12 επιβαίνοντες.





Σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα δύο οδηγοί ανέβηκαν στην οροφή του φορτηγού τους για να σωθούν ενώ συγκλονιστικό είναι το video που μετέδωσε ο Ant1 και δείχνει τον χείμαρρο να παρασέρνει στο διάβα του ένα ΙΧ.







Η πρόγνωση του καιρού

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ θα βρέχει και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής διαδοχικές διαταραχές οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Για σήμερα, αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα με εξαίρεση τη Θράκη.

Στη Θράκη και το Αιγαίο αναμένονται μόνο τοπικές βροχοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί θα σχηματιστούν ομίχλες. Χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στη Μακεδονία.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και από τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς Kελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τυπικά ισχυρές στο Ιόνιο και κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά διαστήματα πρόσκαιρα ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα στις νοτιότερες περιοχές. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη νότια Κρήτη με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και κατά διαστήματα σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τη νύχτα πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.



Πηγή: newsbeast.gr, ΣΚΑΙ, korinthostv.gr,Ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !